Bramborový knedlík patří na svatomartinskou tabuli: Připravíte ho jednoduše a rychle, chutnat bude famózně
5. 11. 2024 Vaření
Bramborové knedlíky mají v české kuchyni nezastupitelnou roli. Dají se totiž připravit jako příloha k masu, ale také naplnit třeba švestkami a uvařit nasladko. V době blížícího se svatomartinského veselí se však jejich název nejčastěji skloňuje při debatách o huse, kachně a zelí. Připravte si i vy skvělé knedlíky, které ocení celá rodina.
Příprava bramborových knedlíků
Potěšit rodinu skvělým domácím bramborovým knedlíkem nedá tolik práce, jak by se mohlo zdát. Stačí jen dbát několika důležitých rad, které zaručí, že se vám vaření podaří. Pro dokonalý výsledek je hlavně důležité vybrat správný typ brambor – ideální je varný typ C, který obsahuje více škrobu, což pomáhá knedlíkům držet tvar a konzistenci.
Způsobů přípravy existuje mnoho. Někdo preferuje syrové brambory strouhat najemno, zatímco jiní dávají přednost bramborám vařeným, které následně pouze pečlivě rozmačkáte.
Mohlo by vás zajímat
K čemu se hodí
Bramborové knedlíky jsou ideální přílohou k mnoha českým pokrmům. Skvěle „sedí“ třeba k moravskému vrabci se zelím či špenátem, perfektně doplní kachnu nebo husu, i proto jsou často vyhledávanou přílohou na svatomartinském menu. Naopak, jestli je chcete přidávat k omáčkám, nejspíše u strávníků neuspějete, protože narozdíl od houskové klasiky nesají a třeba k rajské nebo koprovce se i díky tomu moc nehodí.
Co se zbylými knedlíky
Pokud vám po obědě, třeba i tom svatomartinském, zůstane pár knedlíků, nemusíte si lámat hlavu, jak je využít. Zbylé knedlíky lze snadno použít do dalších jídel. Můžete z nich například připravit populární knedlíky s vajíčkem. Stačí jen zbylé bramborové knedlíky nakrájet na kostičky, osmahnout na trošce sádla, přidat rozmíchaná vejce, nechat zatáhnout a podávat třeba s kyselou okurkou. Pokud budete chtít knedlíky skladovat, vězte, že v uzavřené nádobě vydrží „ve formě“ v lednici 2-3 dny. Dají se také umístit do igelitového sáčku a zamrazit.
Recept od knedlíkového mistra
Protože chceme ke svatomartinské huse, kachně či kuřeti připravit i dokonalou přílohu, měli bychom sáhnout po zaručeném receptu. Právě ten nabízí šéfkuchař a jeden ze zakladatelů společnosti Knedlíky Láznička Petr Kosiner, spoluautor Velké knedlíkové kuchařky.
Bramborové knedlíky
Na přípravu skvělých knedlíků budete potřebovat: 700 g brambor, 150 g dětské krupičky, 1 vejce, půl lžíce škrobové moučky (a podle potřeby navíc), 2 lžičky soli do těsta (přibližně 10 g) a 1 lžičku soli do vody na vaření knedlíků.
- Neloupané brambory den předem uvařte v osolené vodě. Nechte je dobře oschnout a vychladnout. Velký hrnec o obsahu alespoň 5 litrů ze dvou třetin naplňte vodou. Vsypte lžičku soli, postavte na plotýnku a začněte zahřívat k bodu varu.
- Brambory oloupejte a nastrouhejte z poloviny nahrubo, z poloviny najemno. Přidejte vejce, sůl, škrob, 75 g krupičky a rychle zpracujte rukama těsto.
- Postupně přisypávejte i zbytek krupičky a rukama hněťte, až se vše spojí do jednoho velkého a nepříliš lepivého bochánku. Rozdělte ho na dvě stejné části a z každé utvořte váleček silný asi 5 centimetrů.
- Do vroucí vody v hrnci opatrně vložte oba knedlíky.
- Jakmile voda začne po vložení knedlíků znovu vřít, odlepte je opatrně velkou lžící ode dna a vařte rovných 20 minut za občasného pootočení vařečkou.
- Uvařené knedlíky vyndejte pomocí děrované naběračky nebo alespoň dvou lžic z vody. Až budete knedlíky chtít servírovat, nakrájejte je silnou nití, nebo ostrým nožem.
Naše rady:
- Kdybyste knedlíky před vařením nechali nějakou dobu odpočívat na kuchyňské lince, těsto začne řídnout. S takovým knedlíkem se hůř manipuluje, ale hlavně se zvyšuje riziko, že se knedlík rozvaří nebo bude mít po uvaření hrubší strukturu.
- Knedlíky lze uvařit i v páře na pařáčku. Před vařením v páře je nutné potřít knedlíkovou šišku olejem, aby se nepřilepila a nepotrhala při vyndávání. Knedlík položte na pařáček a ihned dejte vařit naplno, aby se pod pokličkou vytvořila hodně intenzivní pára. Knedlíky pak vařte stejně dlouho jako ve vodě.
Náš tip: Podle našeho video receptu zvládnete přípravu domácích bramborových knedlíků snadno.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Svatomartinské kuře nahradí i husu. Stačí přidat správné ingredience a bude chutnat a vonět úplně jako tradiční pečínka
Jak zajistit, aby se bramborové knedlíky při vaření nerozpadly: Je nutné použít správnou mouku a vyzkoušet můžeme i trik s octem
Svatomartinské rohlíčky podle Míši Landové: Nemusí kynout, voní rumem a skořicí a chutnají božsky
Přečtěte si Zobrazit více
Zelí podle Jana Punčocháře: „Nejraději mám to čerstvé a zkaramelizované,“ říká slavný šéfkuchař, který přidal i pár vychytávek
Sedm pokrmů, které nesmí chybět na svatomartinském menu: Hustý kaldoun, pečená drůbež nebo křehké rohlíčky
Kachna s jablky a cibulí: Šťavnaté lahodné masíčko s křupavou kůrčičkou získáme dlouhým pečením