Chorvatské kostky čupavci: Vláčný zákusek z medového těsta s velkou vrstvou čokolády a kokosu chutná božsky
7. 11. 2024 Vaření
Pokud jste dostali chuť na výborný zákusek, můžete se poohlédnout i v zahraničí a přichystat si chorvatské kostky čupavci. Medové kousky jsou doslova vykoupané v čokoládě a posypané strouhaným kokosem.
Co jsou chorvatské kostky čupavci
Chorvatsko je zemí nejen využívanou jako cíl našich dovolených, ale také odtud pochází řada výborných jídel. V Chorvatsku jsou kostky čupavci oblíbenou sladkostí na svatbách, narozeninách dětí a dalších slavnostních příležitostech. Někde nesmí chybět ani na vánočním stole. Jejich oblíbenost se projevila hlavně v 70. letech.
Čupavci jsou medové kostky připravené z litého těsta, polité čokoládou a obalené ve strouhaném kokosu. Lité těsto nešleháme, po vyndání z trouby by splasklo. Kostky nejlépe chutnají, když je po přípravě necháme ztuhnout v lednici. Vydrží zhruba 3-4 dny, pokud je ovšem nesníme rychleji.
Mohlo by vás zajímat
Kde se vzaly chorvatské kostky čupavci
Zajímavostí je, že tyto kostky se vyvinuly z původně australské dobroty - lamingtonského dortu (to je vrstvený dort sypaný kokosem). K dispozici bývá i v podobě kostek, ty jsou ale připravovány z piškotového těsta. Jsou tedy mnohem sušší než čupavci.
Jak se kostky dostaly do Chorvatska, není úplně jasné. Mohlo to být době, kdy řada Chorvatů emigrovala do Austrálie, a v 70. letech se do země vrátili a recept s sebou přinesli.
Pryč je doba, kdy jsme si na dovolenou do Chorvatska vozili vlastní konzervy s lančmítem. Teď přicházíme na to, že i chorvatská kuchyně je plná gastronomických zážitků. Ta vnitrozemská v sobě spojuje…
Jak na chorvatské kostky čupavci
Na těsto budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 150 g krupicového cukru, 10 g vanilkového cukru, 2 g soli, 12 g prášku do pečiva, 200 g polotučného mléka, 50 g medu, 1 střední vejce a 50 g oleje. Na polevu: 250 g másla, 200 g plnotučného mléka, 220 g krupicového cukru, 50 g holandského kakaa a 2 g mleté skořice. Na dokončení: 300 g strouhaného kokosu.
Troubu předehřejte na 160 °C horkovzduch. Pekáček vyložte pečicím papírem. Do mísy odvažte mouku, oba cukry, sůl a prášek do pečiva. Zamíchejte. Přidejte mléko, vejce, med a olej. Stěrkou vymíchejte směs dohladka a vše nalijte do pekáčku. Pekáček dejte do trouby a pečte alespoň půl hodiny. Před vytažením zkontrolujte upečenost špejlí.
Na polevu v kastrolku rozpusťte máslo. Když je částečně rozpuštěné, přilijte mléko, přisypte, cukr, kakao a skořici. Stále míchejte a přiveďte k varu. Vařte do zhoustnutí, pak odstavte. Upečený korpus opatrně vyklopte, mírně okrájejte hrany a zbytek nakrájejte na kostky, mělo by to být asi 28 kousků. Kostky důkladně namáčejte v polevě pomocí vidličky a nechte je pak na mřížce lehce okapat, než je obalíte ve strouhaném kokosu.
Náš tip: Pokud milujete čokoládu, můžete vyzkoušet pařížské kostky podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Bezlepkové svatomartinské rohlíčky pro Áňu z těsta, které nemusí dlouho kynout
7 nejlepších chřestových receptů. Populární chřest se dá vařit, zapékat, smažit i grilovat. Pochutnáme si na polévkách a salátech
Dobro došli? Nečekejte na prázdniny a připravte si chorvatskou pljeskavicu už teď!
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Farmářka radí, jak správně namáčet a připravovat sušené houby shiitake: Výrazné chuti prospěje delší doba v lednici
Desatero - jak používat chřest v kuchyni. Oblíbené recepty na jeho zpracování a využití