Svatomartinské akce v Praze a okolí: Kde ochutnáte vypečenou husu, kde zažijete šlapání zelí a kam vyrazit za mladými víny
7. 11. 2024 Ostatní
Za starých časů bylo svatomartinské posvícení jednou z největších oslav v průběhu roku. I dnes si jej ale umíme patřičně užít, což dokládají svatomartinské akce, které se konají po celé republice. Někde jde o větší události, jinde jen o menu v restauracích. Zmapovali jsme pro vás, kam se můžete vydat v Praze a jejím okolí.
Na památku svatého Martina
Svatomartinské akce jsou v posledních letech hodně populární a pořádá se jich čím dál tím víc. Konají se kolem svátku svatého Martina, tedy v období kolem 11. listopadu. Právě se svatým Martinem, respektive s legendami o něm, jsou spjaté nejoblíbenější svatomartinské speciality – pečená husa a jiné husí speciality, polévka kaldoun či svatomartinské rohlíčky neboli podkovy.
Nemusíte ovšem hostinu vůbec připravovat doma. Mnoho restaurací na svátek svatého Martina připravuje speciální akce.
Mohlo by vás zajímat
Tradiční posvícení
Oslavy spojené se svátkem svatého Martina však nejsou žádnou novinkou dnešní doby. Již za starých časů se konala na oslavu ukončení sklizně velká posvícení se spoustou dobrot – masových pečínek a koláčů. V tento den také vinaři ochutnávali mladé víno a také tato tradice se udržela dodnes. A tak i nyní se budou 11. 11. v 11 hodin a 11 minut otevírat první láhve víno z letošní sklizně.
Pokud byste je chtěli ochutnat, máte na výběr ze spousty míst. Na mnoha vám k vínu navíc nabídnou i pečenou husu, polévku kaldoun a další husí speciality a samozřejmě vyhlášené svatomartinské rohlíčky či jiné koláčky. A kde si tedy v Praze a blízkém okolí můžete svatomartinské oslavy užít?
Farmářské trhy a další akce
Náplavka – již v sobotu 9. listopadu můžete na svatomartinské slavnosti vyrazit na pražskou Náplavku Rašínova nábřeží. Servírovat se budou husí stehna , kaldoun, husí játra a další dobroty, které již bude možné zapít mladým vínem. Vzhledem k tomu, že svátek svatého Martina připadá na pondělí, povoluje Vinařský fond otevírat láhve s letošním vínem již od pátku. Akce i tak odstartuje symbolicky v 11 hodin a 11 minut. Degustovat bude možné vína téměř od dvaceti vinařů, přijede například Vinařství Hruška, Vajbar, Kubík, Štěpán Maňák a další. Více na Svatomartinskeslavnosti.cz.
Heřmaňák – ve stejný den proběhnou od 8:30 do 14:00 oslavy svátku svatého Martina na farmářském tržišti Heřmaňák v Praze v Holešovicích. Těšit se můžete na husí kaldoun s drůbky a játrovým knedlíčkem, pečené husí stehno, červené zelí, karlovarský knedlík a husí játra s cibulkou a jablky. I zde bude nachystáno koštování mladých vín z vinařství Krist. Současně budou probíhat i tradiční farmářské trhy. Více na Farmarsketrziste.cz.
Národní zemědělské muzeum Letná – až 16. 11. se uskuteční již 16. ročník tradiční akce Letenská husa a košt svatomartinského vína. Připraveny budou husí speciality a svatomartinská vína, navíc se můžete těšit na ukázky draní peří a šlapání zelí. Více na Nzm.cz.
Karlín – v neděli 17. listopadu proběhne tradiční akce na Karlínském náměstí Karlínská husa, a to od 11 do 18 hodin. Ani zde nebudou chybět husí speciality a mladá vína z vyhlášených vinařství. Více na FB stránkách akce Karlínská husa.
Lety – na návsi obce u řeky Berounky nedaleko Prahy se bude konat v sobotu 9. listopadu od 12 do 18 hodin pravé svatomartinské posvícení. Servírovat se budou pečené husy, kachny, posvícenské koláče, a dokonce i zabijačkové pochoutky od místního řezníka. Více na Obec-lety.cz.
Svatomartinské menu v restauracích
Hliněná bašta - v oblíbené restauraci v pražských Průhonicích budou svatomartinské hody probíhat od 8. do 14. 11. 2024. Pod vedením šéfkuchaře Hynka Vávry zde připraví mimo jiné trhanou husu s moravským zelím v bramborovém lokši, domácí husí paštiku nebo husí kaldoun s masovým knedlíčkem. Více na Hlinenabasta.cz.
Lokál – v síti restaurací Ambiente, které najdete například na Vinohradech, v Karlíně nebo na Malé Straně si od 9. do 11. 11. 2024 můžete pochutnat na pečených husích stehnech se zelím, knedlíkem a lokšemi. Svatomartinské menu se bude podávat i v dalších podnicích Ambiente, např. v Kuchyni na Pražském hradě (od 7. 11.), v Café Savoy (9.-11.11.), v Kantýně (9.-11.11.) nebo U Kalendů (v neděli 10.11. a v pondělí 11.11.,). Více na Ambi.cz.
Vinohradský parlament – již od 7. 11. a až do 17. listopadu 2024 se ve znamení husích specialit ponese menu ve vyhlášené vinohradské restauraci. Kromě pečeného stehna a kaldounu bude připravena i husí roláda, langoš s trhaným husím masem, bramborový knedlík plněný konfitovanou husou nebo husí paštika. Více na Vinohradskyparlament.cz.
Café Imperial a Next Door – na husích specialitách si budete moci pochutnávat i v restauracích Zdeňka Pohlreicha. V rámci husích hodů, které proběhnou od 8. do 17. 11. 2024 si v obou podnicích budete moci objednat pečenou husu s knedlíkem a zelím a husí kaldoun se zeleninou a nudlemi. Více na Cafeimperial.cz a Next-door.cz.
Mohlo by vás zajímat
Kam na víno?
Vinotéka svaté Kláry – stylově, tedy 11. 11. v 11 hodin, zde proběhne slavnostní otevírání svatomartinského vína v Pražské botanické zahradě v Tróji. Husu tu sice nedostanete, ale i tak bude připravena spousta dobrot vhodných na párování s pěti svatomartinskými víny z Vinařství Mádl. Více na Botanicka.cz.
Náš tip: Pokud se vám nechce nikam jet, můžete si svatomartinskou husu upéct doma třeba podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Svatomartinské kuře nahradí i husu. Stačí přidat správné ingredience a bude chutnat a vonět úplně jako tradiční pečínka
Radek Kašpárek vzpomíná, jak narazil s moravským zelím: S babiččiným receptem mě poslali do háje, říká
12 receptů na nejoblíbenější sváteční pochoutky: Připravte si svatomartinské menu
Přečtěte si Zobrazit více
Svatomartinské rohlíčky podle Míši Landové: Nemusí kynout, voní rumem a skořicí a chutnají božsky
Svatomartinské tradice: Proč má být na stole vypečená husička a mladé víno, jaký význam mají plněné rohlíčky?
Husí koláčky z kynutého těsta podle šéfkuchaře restaurace Hliněná bašta: Sádlem vonící pochoutka ze zbytků husí pečínky