Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka z kysaného zelí: Báječně chutná s pokrájenou klobásou a okořeněná mletou paprikou, zakysaná smetana ji zjemní
Zdroj: toprecepty.cz

Zelňačka je polévka z kysaného zelí, která může mít spoustu podob a variant. Zjistěte, jak připravit výbornou sytou polévku z kysaného zelí přesně podle vašich představ a chutí.

Co patří do polévky z kysaného zelí

Polévce z kysaného zelí se říká zelňačka. Zelňačce se říkávalo i couračka. Jedla se totiž z jednoho hrnce a při nabírání zanechávala couravou stopu. Této polévky ale existuje spousta variant podle krajových zvyklostí. Nejobvyklejší je zelňačka původem z Moravy, pro kterou je typická mletá paprika a klobása. Takovou většinou dostaneme v hospodách a jídelnách.

V jižních Čechách a na Vysočině se tradičně připravovala bílá zelňačka. A pokud bychom zabrousili k našim slovenským sousedům, mohli by nás pohostit jejich oblíbenou kapustnicou, což je zelňačka s uzeným masem a houbami

Jak připravit polévku z kysaného zelí

Na co si dát pozor při přípravě zelňačky? Obvykle se na vaření používá bílé zelí, ale můžeme si přichystat i polévku z červeného kysaného zelí, jen bude mít trochu jinou barvu. 

Co se dává do zelňačky

Kromě kysaného zelí v polévce obvykle bývá cibule, brambor, kmín, pepř a sůl.

Čím se zahušťuje zelňačka

Polévka je hustá díky zelí, ale kdo chce, může si ji ještě zahustit jíškou. Částečně ji zahustí i zakysaná smetana, která ji zároveň zjemní. Když ji budeme do polévky přidávat, je třeba, aby měla pokojovou teplotu. Pak polévku jen přihříváme, už nevaříme, srazila by se.

Kysané zelí

Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…

Jak na zelňačku s klobásou

Na přípravu 8 porcí polévky budete potřebovat: 500 g kysaného zelí, 2000 ml vody, 2 brambory, 2 klobásy, 1 větší cibuli, 1 bobkový list, kmín, 8 kuliček černého pepře, sůl a mletou sladkou paprika. Dále je potřeba: hladká mouka, máslo a zakysaná smetana.

Jak na to? Brambory a cibuli oloupejte. Brambory nakrájejte na kostičky, cibuli nakrájejte nadrobno. Zelí vyndejte ze sklenice, nechte vykapat a překrájejte ho. Vodu si nechte, kdybyste chtěli polévku přikyselit.

Nakrájené brambory dejte vařit do hrnce samostatně s kmínem. Překrájené zelí dejte do jiného hrnce, přidejte pepř a bobkový list. Zelí vařte asi 30 minut. Mezitím v polévkovém hrnci na másle opečte na kostičky nakrájenou klobásu. Přidejte cibulku a nakonec i mouku s paprikou a udělejte jíšku.

Přelijte k tomu celý obsah hrnce se zelím a přidejte uvařené brambory i s vodou. Chvilku ještě společně povařte. Zelňačku s klobásou můžete nakonec zjemnit zakysanou smetanou.

Náš tip: Připravte si výbornou zelňačku s klobásou podle tohoto video receptu:

Recepty k tomuto článku