Jak vybrat i upéct svatomartinskou husu? „Může být i mražená, pohlídat si ale musíte jednu věc,“ říká restauratér Filip Töpfer
7. 11. 2024 Rozhovory a reportáže
Svatomartinská hostina se točí především kolem husy se zelím a s knedlíkem. Jak ovšem vybrat v obchodě tu správnou a nenechat se napálit? S tím pro Toprecepty.cz poradil restauratér a odborník na husí játra Filip Töpfer.
Přes husu nejede vlak
Mnoho rodin se před svatým Martinem rozhoduje, jakou drůbež zvolí. Pro někoho je husa moc velká, další zase řeší její cenu. Filip Töpfer má v tomto úplně jasno. „Na Martina ma být husa, na Vánoce kapr,“ říká největší dodavatel husích jater v Česku pro web Toprecepty.cz.
„V minulosti se stávalo, že kvůli cenám či nedostupnosti si lidé radši dali kachnu, ale myslím, že jednou za rok si husu může dopřát každý,“ dodává s tím, že by si sám také nedal na Vánoce do domu kaktus, protože je levnější než smrček, či jedlička.
Mohlo by vás zajímat
Mražená husa není problém
Když se pro husu rozhodnete, je nutné si podle Filipa dát pozor na její váhu, ale jde o tak kvalitní drůbež, že se nemusíte bát, že by z ní něco zbylo. „Husa může mít až 7 kilogramů, nicméně, běžně má spíš 4-5 kilo. Pro jednoho můžete pořídit jen stehno, pro rodinu celou husu, pokud máte chuť na dobře udělané prso, tak doporučuji do nějaké lepší restaurace, tam si s nimi vyhrají,“ popisuje Filip pro Toprecepty.cz. Na svatého Martina doporučuje připravit i husí paštiku, oblíbený kaldoun, nebo husí játra tažená v sádle, která jsou podle jeho slov „úplně v topu“.
Podle odborníka na drůbež si moc nemusíte lámat hlavu s tím, zda na pečení použijete chlazenou či mraženou husu. „Pokud ovšem drůbež vyndáte z mrazáku, platí, že čím pomaleji ji budete rozmrazovat, tím lépe, do mikrovlnky bych ji jistě nedával,“ vysvětluje Töpfer.
Záleží na přípravě
Výběr husy či kachny je podle něj pouhou částí úspěšného upečení. „Surovina je jen tak třetina úspěchu, dobrý kuchař si může dovolit i méně kvalitní, protože to pak dotáhne tím, co umí, což je druhá třetina,“ říká Filip.
Posledním dílem do skládačky je podle něj atmosféra. „Také prostředí, lidé a hlad. Když je člověk hladový a přijde na skvělou akci, kde má kamarády, tak to taky chutná jinak. Prostě jde o komplexní věc,“ popisuje Töpfer pro Toprecepty.cz.
Jak správně péct a vytvořit kůrčičku
Upéct husu tak, aby zůstala šťavnatá, není podle spolumajitele Hostince u Kalicha velký problém. V troubě ji stačí nechat při 120 stupních 3-4 hodiny, pokud máte menší kousek, a 6-7 hodin při pečení většího kusu drůbeže. Na křupavou kůrčičku doporučuje v poslední fázi pečení výrazně zvýšit teplotu v troubě a husu hlídat, aby se dopekla krásně dokřupava.
Co se týká nejčastější chyby, kterou při pečení husy můžete udělat, má odborník jasno: „Při přípravě tolik chyb neuděláte, nicméně se to po upečení může vše pokazit výběrem vína a partnerky, s kterou si tu husu dáte,“ říká s úsměvem Filip Töpfer.
Náš tip: Upečte si podle našeho video receptu lahodnou husu s rolovaným knedlíkem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Sedm pokrmů, které nesmí chybět na svatomartinském menu: Hustý kaldoun, pečená drůbež nebo křehké rohlíčky
Holka u plotny vaří: Jak na svatomartinské kuře à la husa? Se zelím a mini lokšemi chutná jako poctivá pečínka
Bramborový knedlík patří na svatomartinskou tabuli: Připravíte ho jednoduše a rychle, chutnat bude famózně
Přečtěte si Zobrazit více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta radí: Jak upéct nejšťavnatější svatomartinskou husu, aby byla uvnitř měkká a zvenku křupavá
Jak na nejlepší drůbeží kaldoun? Na vydatnou polévku jsou ideální kachní droby, delší příprava nás odmění skvělou chutí
Svatomartinské kuře nahradí i husu. Stačí přidat správné ingredience a bude chutnat a vonět úplně jako tradiční pečínka