Smažená kuřecí stehna s kostí: Štavnaté a jemné masíčko v klasickém trojobalu skvěle chutná a na přípravu je snadné
11. 11. 2024 Vaření
Stále hledáte obměny tradiční přípravy kuřecího? Přichystejte si smažená kuřecí stehna s kostí a obalte je v trojobalu. Oproti klasickým řízkům je to docela příjemná a chutná změna.
Smažené kuře
Smažené vepřové řízky jsou klasikou na našich jídelních stolech. Už dlouho kromě nich ale využíváme i kuřecí maso. Obvykle to bývají prsa, rádi saháme ale i po šťavnatých stehenních řízkách. Příprava je víceméně stejná, jak jsme zvyklí v případě klasické varianty.
Jiné to není ani v případě kuřecích stehen s kostí, což je ideální pro ty, kteří milují jejich obírání. Toto jídlo si k obědu může připravit i začátečník v kuchyni. Je snadné a pokrm výborný.
Jak připravit smažená kuřecí stehna s kostí
Jak tepelně upravit obalovaná kuřecí stehna s kostí? Obvyklým postupem je smažení ve vyšší pánvičce s pořádnou vrstvou tuku. Ideální je zvolit olej (řepkový/slunečnicový) a můžeme přidat pro chuť i trochu sádla. Kuřecí stehna s kostí můžeme chystat ve fritéze, dají se ale také péct v troubě, na 180 °C zhruba po dobu 40 minut, dokud nebudou zlatavá a propečená.
Kuřecí stehna s kostí můžeme chystat ale také nasucho v remosce.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak na smažená kuřecí stehna s kostí
Pro čtyři strávníky potřebujete: 4 kuřecí stehna a sůl. Na obalení: 2 vejce, 2 hrnky hladké mouky a 2 hrnky jemné strouhanky. Na smažení: slunečnicový olej a sádlo.
Jak na to? Ze stehen můžete odstřihnout kloub, ale nemusíte. Stáhněte kůži a odkrájejte nežádoucí tuk. Nožem stehna nařízněte podélně z každé strany 3 x 4. Stehna dobře nasolte a nechte alespoň 10 minut odpočinout, aby sůl prostoupila do masa.
Vejce rozšlehejte se čtyřmi lžícemi vody a trochou solí. Stehna obalte v hladké mouce, rozšlehaném vejci se solí a ve strouhance. Na pánvi rozehřejte směs slunečnicového oleje a sádla a stehna velmi zvolna usmažte po obou stranách. Z každé strany zhruba 10 minut. Můžete smažit i pouze na oleji. Smažte velmi zvolna, aby se kuřecí maso prosmažilo až ke kosti.
Usmažená stehna dávejte přímo na talíř nebo uchovávejte v kastrolu zakrytém pokličkou. Smažená kuřecí stehna s kostí podávejte s vařenými brambory, bramborovou kaší, nebo bramborovým salátem.
Náš tip: Z kuřecího masa si můžete vyzkoušet připravit i kuřecí kousky v sýrovém těstíčku podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Otestovali jsme pražské cukrárny: Narazili jsme na famózní zákusek, super punčák i podnik, kde se dávno zastavil čas
Koprová omáčka podle pana Šroubka: Recept z roku 1926 s poctivým vývarem, žloutky a zakysanou smetanou
Jak udělat smaženou zmrzlinu? Příprava je sice zdlouhavá, ale určitě stojí za to
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Předvánoční stres, desítky druhů cukroví a pořád nic není hotový? Milé ženy a mámy, děláme si to samy...
Vítěz Peče celá země Vojtěch Vrtiška pokřtil svou kuchařku: Dojaly ho Mirka van Gils i Tereza Bebarová, překvapil dezertem
Řízek není jen plátek obalovaného masa. Víte, co vše se dá usmažit v trojobalu?