Kysané zelí může vydržet i rok. Základem je správný výběr zelí, důsledná hygiena a důležitý fígl s vodou
8. 11. 2024 Ostatní
Kysané zelí je výborná potravina k hlavnímu jídlu i k mlsání. To, jak dlouho kysané zelí vydrží, záleží na tom, jak ho připravíme, jak ho budeme skladovat, ale také průběžně odebírat.
Jak nejlépe uchovat kysané zelí
Kysané zelí je jednou z oblíbených příloh. Někdy si ho zase dáváme jen tak pro chuť. Výborně chutná zasyrova, ale skvělé je i po tepelné úpravě. Nejlepší je kysané zelí získané mléčným kvašením, kdy nejsou zapotřebí chemické látky. Abychom zelí neznehodnotili a nemuseli vyhodit celou sklenici, je třeba pečlivě postupovat už při přípravě této přílohy. Na kvašení jsou výborné pozdní odrůdy zelí, pro jejich vyšší obsah cukru.
- Základem správné přípravy je hygiena. Cokoliv přijde do kontaktu se zelím, musí být čisté, a to včetně našich rukou, nádob a nástrojů.
- Nezbytné je také nakrouhané a ochucené zelí důkladně napěchovat do vhodné nádoby. Je třeba dobře vytlačit vzduch, ten by jinak totiž způsoboval problémy.
- Je třeba hlídat, aby zelí nebylo na suchu, ale ponořené. Pokud je v nádobě zelné šťávy málo, doplníme potřebné množství převařené slané vody. Před doléváním ji necháme vychladnout.
- Zelí také musí být vždy zatížené. K tomu se hodí speciální pomůcky, dobře poslouží i perfektně vyčištěný kámen nebo třeba sklenička plná vody. Je důležité, aby závaží přitlačilo celý povrch zelí. Jak to vše provést? Celý povrch pokryjeme čistým plátýnkem, na něj můžeme položit prkénko nebo talířek, a na to pak závaží.
Zelí necháme ve sklenici nebo sudu v teple (20-24 °C), aby proběhlo bouřlivé kvašení. To trvá zhruba 2-4 týdny. Potom již nádobu dáme do chladu (12-15 °C). Aby zelí dlouho vydrželo, musíme ho uchovávat v chladné, suché a čisté místnosti.
Mohlo by vás zajímat
Jak dlouho skladovat kysané zelí?
Domácí kvašené zelí může vydržet až do jara, pokud ho do té doby nesníme. Když ho budeme odebírat, je třeba dodržovat pravidla, aby se nezkazilo. Proto ho zásadně odebíráme čistou lžicí/vidličkou a zelí stále musí být schované v solném nálevu.
Pokud odebíráte zelí ze sudu, je třeba umýt nebo vyměnit všechno, co je se zelím v kontaktu (prkénko, plátno, těžítko).
Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…
Jak poznat, že je kysané zelí zkažené?
Když si dáme pozor na hygienu, kysané zelí by se zkazit nemělo. Může ale ztmavnout, změknout a začít zapáchat. To pak znamená, že jsme některé z hygienických pravidel nedodrželi, a vše musí pryč.
Náš tip: Přichystejte si kysané zelí do sklenice podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kvašená zelenina je snadnou variantou nakládání. Kromě zelí a okurek báječně chutnají i fermentované papriky, cibule nebo ředkvičky
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma kysané zelí. Jak ho naložit a ochutit, jak dlouho zelí kvasí a jak ho používat
Jednoduché svatomartinské rohlíčky z tvarohového těsta vydrží dlouho vláčné a úžasnou křehkost jim dodá máslo