Co s husím výpekem? Hodí se k ochucení zelí, do rizota, ale skvělý je i do základu mnoha pomazánek, v chladu vydrží týdny
8. 11. 2024 Vaření
Pokud plánujete na svatého Martina upéct husu nebo kachnu, určitě z ní během pečení získáte spoustu sádla. To by ovšem bylo škoda jen tak vyhodit, dá se v kuchyni využít při dalším vaření i pečení. Co ale dělat s celým výpekem neboli šťávou z husy? I ten najde uplatnění v mnoha dalších jídlech.
Husa na sv. Martina
Upéct si husu je jednou z příjemných tradic svátku svatého Martina a s ním spojeného svatomartinského posvícení. Husa je před 11. listopadem, kdy se svátek slaví, k dostání v mnoha obchodech, případně je možné si ji objednat rovnou z farmy. Příprava husí pečínky je sice trochu náročnější na čas, ale výsledek stojí za to.
Husí maso je totiž velmi chutné a kvalitní. Je tmavší, svými vlastnostmi trochu připomíná králičí a není tak tučné jako kachní maso. Jedinou nevýhodou husy je, že může být trochu tužší, čemuž ovšem předejdete dlouhým a pomalým pečením při nižší teplotě, ideálně přes noc, kdy se vlastně maso konfituje ve vlastním tuku.
Mohlo by vás zajímat
Kvalitní husí sádlo
Z husy se tak během pečení vypeče velké množství sádla, které má podobné kvality jako maso. Husí sádlo je totiž mnohem zdravější než vepřové, obsahuje tzv. zdravé tuky, a dokonce se o něm mluví jako o olivovém oleji mezi živočišnými tuky. Husí sádlo má spoustu možností využití, a to nejen k namazání na chleba, ale i na další vaření a smažení nebo dokonce do pečiva.
Co s husím výpekem?
Kromě čistého sádla, které můžete průběžně sbírat během pečení, získáte z pečené husy ještě spoustu výpeku – tedy vlastně vypečené šťávy s tukem. Ta se samozřejmě využije na přelití masa, ale z husy je šťávy obvykle víc, než jsme schopni během jednoho svátečního oběda spotřebovat.
Výpek navíc nemá tak dlouho trvanlivost jako čisté husí sádlo (to vydrží v lednici až půl roku). Naštěstí jej ale můžete přecedit přes cedník, dát do sklenice nebo mističky, uložit do lednice (výpek vydrží zhruba týden i déle) a použít na přípravu dalších pokrmů. Případně jej můžete i zamrazit v kostičkách na led.
A jak jej pak využít? Možností je spousta:
Zelí – výpek lze rovnou využít při přípravě svátečního oběda pod zelí. Stačí ho dát do kastrůlku, osmahnout na něm cibulku, přidat zelí, ochutit a podusit. Zelí tak získá chuť a vůni z husy a bude mnohem lepší.
„Hrnec od medu“ – zbytky od svátečního oběda můžete využít i do vynikajícího pokrmu, kterému se na někde Třeboňsku říkalo "hrnec od medu". Jde vlastně jen o maso nakrájené na kousky, které se na výpeku osmahne na pánvi, společně s na kostičky nakrájenými knedlíky a zelím. Vznikne vám tak směs, v níž se báječně snoubí všechny chutě.
Husí pomazánka – z husího výpeku a sádla můžete udělat i vynikající pomazánku na chleba. Stačí přidat zbylé obrané husí maso a vše rozmixovat do hladka. Pro zajímavější chuť můžete vmíchat česnek nebo bylinky, např. tymián, případně cibulku.
Lokše – na Slovensku s oblibou husí výpek používají k potírání lokší – místních speciálních tenkých bramborových placek, které jsou tu tradiční přílohou právě k pečeným husám. Do lokší můžete případně zabalit i zbylé dušené zelí nebo trhané husí maso.
Pečené brambory – pokud vám zbyly vařené brambory od oběda, můžete je osmahnout právě na výpeku a získáte o trochu vylepšenou přílohu nebo jednoduchou večeři. Takto ochucené brambory klidně můžete podávat i samotné.
Na kuře – husí pečínku si obvykle nedopřejeme každý víkend, pokud vám ale zachutnala, můžete si na další nedělní oběd připravit pečené kuře a přelít ho právě výpekem z husy. Bude pak chutnat skoro jako husí pečínka.
Rizoto – výpek se dá využít i do základu na rizoto. Osmahnete na něm cibulku, rýži a další ingredience (maso a zeleninu) a pak udělejte rizoto jako obvykle, jen toto bude mít zajímavější příchuť po pečené huse. S kyselou okurkou je vynikající.
Náš tip: Lokše, které se podávají jako příloha k huse a dají se doplnit i výpekem, si můžete udělat podle našeho video receptu.
Plzen.rozhlas.cz: Husí maso je výborné, určitě ale není pro každého
Boledovičová, M., Kopecká M. V.: Vánoční Tradinář
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Svatomartinské tradice: Proč má být na stole vypečená husička a mladé víno, jaký význam mají plněné rohlíčky?
Jak využít zbylé husí sádlo a kosti z pečínky? Ze sádla bude skvělá pomazánka, z kostí parádní vývar
Na svátečním stole nesmí chybět husa nebo kachna. Je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl?
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vybrat i upéct svatomartinskou husu? „Může být i mražená, pohlídat si ale musíte jednu věc,“ říká restauratér Filip Töpfer
Jak správně vyškvařit husí sádlo? Tipy a triky pro chutné a kvalitní výsledky
Retro okénko: Klasické české rizoto s vepřovým, hráškem a mrkví je skvělé i s houbami. Příprava je snadná, chuť božská