Moravské zelí podle receptu od dědy voní kmínem, cibulí a špekem. Jeden krok se ale musí udělat jinak, radí šéfkuchař Honza
7. 11. 2024 Rozhovory a reportáže
Chystáte se péct husu či kachnu a zvažujete, jaké zelí k pečínce uvařit? Nabízíme vám recept na fantastické zelí od šéfkuchaře Honzy z pražské restaurace Kamin. Původem Moravák zde "oprašuje" recepty svých předků a k tomu přidává i kus moravské srdečnosti.
Kus Moravy v Praze
Restauraci založenou na typických moravských jídlech s moderním šmrncem provozují v pražských Vršovicích dva vousatí bráchové, Marek a Honza, teprve rok a půl. Za tu dobu už si ale našli své stálé zákazníky a noví pořád přicházejí.
Tady se totiž vaří poctivě a s vtipem. V menu byly takové pokrmy jako knedla s vejci, rajská s perníkem nebo obyčejný pudink. Ale pozor, zdejší knedla s vajcem, to je krásně nadýchaný domácí kynutý knedlík, dokřupava opečený a podávaný s marinovaným vajíčkem, žloutkovou pěnou s hořčicí, bylinkovým máslem, smaženou cibulkou, strouhaným žloutkem a lanýžem.
A když jsme u toho pudinku, tak nejde o prášek rozmíchaný v mléce. Původní babiččin recept totiž Honza poupravil do skvělého dezertu s domácími piškoty, pudinkem ze žloutků, třešněmi marinovanými v griotce a malým panákem třešňové šťávy s mátou.
Takové delikatesy asi doma nebude dělat každý, ale pro web Toprecepty.cz poskytl šéfkuchař Jan Macháč recept na perfektní přílohové zelí, které zvládne i amatér a pochutná si celá rodina.
Mohlo by vás zajímat
Recept na moravské zelí podle dědy
Na perfektní voňavé zelí budete potřebovat: 1 kg kvašeného zelí, 2 bílé cibule, 100 g špeku, 100 g sádla, 1 lžičku kmínu a 1 větší oloupaný brambor, dle chuti pak sůl, pepř a cukr.
Jak na to? Na rozpuštěné sádlo dejte lžičku kmínu a lehce promíchejte. Jakmile začne kmín praskat, přidejte na kostičky nakrájený špek. Když špek zesklovatí, přidejte oloupanou a nadrobno nakrájenou cibulku a restujte asi 2 minuty.
Ze zelí vymačkejte vodu do misky a dejte ji bokem. Zelí přidejte ke špeku a cibulce. Restujte dozlatova asi 10 minut. Pak zelí ochuťte cukrem, solí a pepřem, přidejte vymačkanou šťávu ze zelí a najemno nastrouhaný brambor. Zelí provařte dalších asi 6 minut, až začne zlehka houstnout. Hotové zelí ještě dochuťte podle své chuti.
Tipy šéfkuchaře Honzy:
- Kmín vždy restujte první kvůli vůni. Jakmile to jednou zkusíte, už asi nebudete dělat zelí jinak.
- Jak říká náš děda: ,,Zelí se musí pořádně omastit”, proto zelí při podávání ještě doporučuji polít na sádle vyškvařenou slaninou a cibulkou. Dobrou chuť!
Pokud byste se s Honzou chtěli potkat osobně, budete mít možnost už tuto sobotu, 9. 11. 2024, na zimním Apetit pikniku, který se koná v Národním zemědělském muzeu.
Něco navíc: Jak to v restauraci Kamin vypadá i co se tam podává, na to se můžete podívat v naší galerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Dokonale ozdobený pokrm přímo svádí k ochutnání. Vyzkoušejte motýlky z cherry rajčátek podle našeho videa
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Přečtěte si Zobrazit více
Moravské zelí podle receptu od dědy voní kmínem, cibulí a špekem. Jeden krok se ale musí udělat jinak, radí šéfkuchař Honza
Dva Moraváci si v Praze otevřeli restauraci. Pražáky rozmazlují poctivou slivovicí, uzeným i netradičními knedlíky s vejci
Špagety chudé báby Klouzandy: Recept Jiřiny Bohdalové připravíte do půlhodinky a vyjde jen na pár korun