Špekové rohlíkové knedlíky: Výborná příloha k pečenému masu i samostatné jídlo s osmaženou cibulkou a kysaným zelím
12. 11. 2024 Vaření
Česká kuchyně je plná knedlíků. Patří mezi ně i špekové rohlíkové knedlíky můžete připravit i při slavnostnějších příležitostech. Jsou skvělé s pečeným masem i samotné s kysaným zelím.
Špekové knedlíky
Knedlíků nabízí naše kuchyně velmi pestré množství. Sladké či slané. Od bramborových, přes houskové, ale také třeba špekové knedlíky. I když pocházejí z Bavorska, u nás si je s oblibou připravujeme. Špekové knedlíky jsou ale populární i u našich slovenských sousedů, připravují je v Rakousku, nebo třeba na severu Itálie.
Vypadají efektně - vždyť jídlo se jí i očima. Kromě toho jsou na chuť výborné, i když na dietu můžeme zapomenout. Jednou za čas si je ale můžeme dopřát, třeba při slavnostnějších příležitostech, jako nyní během svatomartinského posvícení. Jíst je můžeme jako hlavní jídlo, ale i jako přílohu.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do špekových knedlíků
Základem špekových knedlíků je starší bílé pečivo (rohlíky, housky, toustový chléb), slanina (špek, uzené maso, uzenina), mléko, hrubá mouka a někdy také vejce.
Součástí špekových knedlíků může být i osmažená cibulka, případně petrželová nať. Pokud budeme knedlíky solit, je třeba zvážit, jak slané maso máme ve směsi.
Středověká tradice uctívání kultu sv. Martina je spojena s velkým hodováním a tedy i přípravou tradičních pokrmů. Protože prý husy kejhaly Martinovi do kázání, končí za trest každým rokem kolem 11.…
Jak na špekové rohlíkové knedlíky
Na 14 knedlíků potřebujete: 9 rohlíků, 1 lžíce oleje, 2 cibule, 150 g špeku, 150 g uzeného masa nebo salámu, 3 vejce, 300 ml (350 g) hrubé mouky, 150 ml mléka a sůl.
Jak na to? Rohlík nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Špek nakrájejte na kostičky a spolu s olejem restujte na pánvi. Jakmile pustí tuk, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte dozlatova. Přidejte na kostičky nakrájené uzené maso nebo salám, kostičky rohlíků a vše společně osmažte. Nechte vychladnout.
Přidejte vejce, mouku, mléko a směs osolte. Tvarujte kulaté knedlíky a 10 minut vařte v osolené vodě. K těmto špekovým knedlíkům podávejte zelí a osmaženou cibulku.
Náš tip: Přichystejte si vynikající špekové rohlíkové knedlíky podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Zapražená kmínka s bramborem a klobásou: Výborná polévka našich babiček potěší chuťové pohárky, je snadná a rychlá
Koprová omáčka podle pana Šroubka: Recept z roku 1926 s poctivým vývarem, žloutky a zakysanou smetanou
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Přečtěte si Zobrazit více
Vítěz Peče celá země Vojtěch Vrtiška pokřtil svou kuchařku: Dojaly ho Mirka van Gils i Tereza Bebarová, překvapil dezertem
Otestovali jsme pražské cukrárny: Narazili jsme na famózní zákusek, super punčák i podnik, kde se dávno zastavil čas
Jak udělat špenát na pánvi? Dáte přednost čerstvým listům nebo mraženému protlaku?