Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skvělé tousty připravila Viktorie během chvilky.
Zdroj: se souhlasem Viktorie Hradílkové Lipovčanové, Freepik, freepik, koláž Toprecepty

Smažený sýr je stálicí českých kuchyní, a to v jakékoliv podobě. Zkusili jste si ovšem někdy připravit toust, který chutná stejně jako oblíbená smažená pochoutka? Jak ukázala účastnice MasterChef Česko 2020 Viktorie Hradílková Lipovčanová, není to nic těžkého a s výsledkem je perfektní svačina nebo lehčí večeře.

Smažák bez oleje

Vařit jednoduše a rychle, přitom chutně, je v dnešní době téměř nutnost. Jedním ze způsobů přípravy, které k tomu mohou velmi pomoci, je horkovzdušná fritéza. Její „kouzlo“ objevila i Viktorie Hradílková Lipovčanová, účastnice MasterChef Česko 2020. „Horkovzduška je pro mě v kuchyni "must have", protože s manželem oba milujeme smažené, ale zároveň chceme jíst i zdravě,“ říká pro Toprecepty.cz sympatická food blogerka.

Mezi jeden z jejích oblíbených receptů patří i speciální toust, který svou chutí připomíná smažený sýr, legendární pokrm, který patří mezi nejoblíbenější i nejkritizovanější jídla české kuchyně.

Originál je hit

Sama Viktorie má originál ráda, přestože je primárně fanynkou zdravého stravování. Klasický smažák s hranolky a tatarkou aneb takzvaný komplet, jak já říkám, naprosto miluju, a i když tohle jídlo nejím každý den, o to víc si to jednou za čas moc ráda vychutnám i v klasické smažené verzi,“ přiznává.

Jak si ovšem sama vyzkoušela, není potřeba vždy obalovat plátek sýra v trojobale a smažit na pánvi, ale dá se najít i jiné řešení na zahnání chuti na smažák. 

Záchranné jídlo

Účastnice kulinářské show vyšla z toho, že mezi oblíbené pokrmy v našich domácnostech patří i toasty, které sama také zařazuje do jídelníčku. „Je to taková chutná záchrana, když potřebuju připravit rychlé jídlo, u kterého vím, že sklidí doma vždy úspěch,“ říká Viktorie pro Toprecepty.cz. A co do nich dává„Většinou vycházím z obsahu lednice, ale taková toastová topka jsou u nás doma asi toasty à la pizza - tedy trocha protlaku, oregano, sýr, šunka a kukuřice, tu nesmím nikdy vynechat,“ popisuje. 

Toast à la smažák

Na přípravu jedinečných toastů budete potřebovat: 6 plátků toastového chleba, česnekové žervé, 6 plátků šunky, 6 plátků sýru, 2 vejce a kukuřičnou strouhanku.

Jak na to? 

  1. Z toastového chleba odstraňte kůrku a pomažte ho česnekovým žervé. 
  2. Přidejte plátek šunky a sýra a přiklopte druhým plátkem chleba.
  3. Vzniklé sendviče obalte v rozšlehaném vejci a poté v kukuřičné strouhance.
  4. Takto připravené toasty dejte do horkovzdušné fritézy a pečte na 200 °C zhruba 10 minut.

Naše rada: Pokud se vám nebude chtít odkrajovat kůrku, můžete si koupit toastový chleba už bez ní. Za balení utratíte zhruba 60 Kč.

Náš tip: Připravte si originální smažený sýr podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku