Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapražená kmínka s bramborem a klobásou: Výborná polévka našich babiček potěší chuťové pohárky, je snadná a rychlá
Zdroj: Toprecepty, 1974Andrea

Dostali jste chuť na jednoduchou polévku, jakou si chystaly naše babičky? Zapražená kmínka s bramborem a klobásou je výborná snadná polévka, která navíc i krásně prohřeje.

Co to je kmínka

Když se řekne „kmínka“, tak může jít o bylinný likér, ale také o polévku, kterou si rády připravovaly naše babičky. Tato retro polévka byla oblíbená, protože obsahovala běžně dostupné potraviny, které vždy měla hospodyňka doma v zásobě.

Kmínová polévka, lidově „kmínka” má dnes už řadu variant.

Co patří do kmínky

Jak už název napovídá, v základu polévky je kmín, což je velmi dobrá ingredience pro naše zdraví. Podle studie z roku 2018 se využívá k léčbě trávicích potíží i při zápalu plic. Obsažený kmínový olej totiž má antioxidační a antimikrobiální účinky. Semena kmínu se také využívají při potížích s nadýmáním. Kmín nachází uplatnění i jako konzervant.

Kromě kmínu v polévce bývala cibule a brambory. Jednoduchou cibulovou jíšku s kmínem hospodyňky zalévaly vývarem, zahušťovala se rozšlehaným vajíčkem. 

Dnes do ni přidáváme třeba klobásku, jindy zase vejce a houby. Do polévky také můžeme nahrubo nastrouhat kořenovou zeleninu.

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Zapražená kmínka s bramborem a klobásou

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat: 4 brambory, 1 kvalitní klobásu, 1 cibuli, 2 lžičky drceného kmínu, 1,5 cm proužek másla, 2 lžíce hladké mouky (vrchovaté), 1 l vývaru (bujónu) a sůl.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Klobásu nakrájejte na kousky. Na másle zpěňte najemno nakrájenou cibuli, přidejte kmín a na kousky nakrájenou klobásu. Restujte cca 2-3 minuty, poté zasypejte hladkou moukou a udělejte jíšku.

Brambory oloupejte a nakrájejte je na kostičky. Vše zalijte studeným vývarem, rozmíchejte a přidejte nakrájené brambory. Osolte a vařte do změknutí brambor. Po odstavení přisypte do kmínové polévky zelené bylinky.

Náš tip: Připravte si babiččinu kmínovou polévku podle následujícího video receptu:

Zdroje informací:
pmc.ncbi.nlm.nih.gov: Caraway as Important Medicinal Plants in Management of Diseases
cs.wikipedia.org: Kmín kořenný

Recepty k tomuto článku