Zapražená kmínka s bramborem a klobásou: Výborná polévka našich babiček potěší chuťové pohárky, je snadná a rychlá
13. 11. 2024 Vaření
Dostali jste chuť na jednoduchou polévku, jakou si chystaly naše babičky? Zapražená kmínka s bramborem a klobásou je výborná snadná polévka, která navíc i krásně prohřeje.
Co to je kmínka
Když se řekne „kmínka“, tak může jít o bylinný likér, ale také o polévku, kterou si rády připravovaly naše babičky. Tato retro polévka byla oblíbená, protože obsahovala běžně dostupné potraviny, které vždy měla hospodyňka doma v zásobě.
Kmínová polévka, lidově „kmínka” má dnes už řadu variant.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do kmínky
Jak už název napovídá, v základu polévky je kmín, což je velmi dobrá ingredience pro naše zdraví. Podle studie z roku 2018 se využívá k léčbě trávicích potíží i při zápalu plic. Obsažený kmínový olej totiž má antioxidační a antimikrobiální účinky. Semena kmínu se také využívají při potížích s nadýmáním. Kmín nachází uplatnění i jako konzervant.
Kromě kmínu v polévce bývala cibule a brambory. Jednoduchou cibulovou jíšku s kmínem hospodyňky zalévaly vývarem, zahušťovala se rozšlehaným vajíčkem.
Dnes do ni přidáváme třeba klobásku, jindy zase vejce a houby. Do polévky také můžeme nahrubo nastrouhat kořenovou zeleninu.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…
Zapražená kmínka s bramborem a klobásou
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat: 4 brambory, 1 kvalitní klobásu, 1 cibuli, 2 lžičky drceného kmínu, 1,5 cm proužek másla, 2 lžíce hladké mouky (vrchovaté), 1 l vývaru (bujónu) a sůl.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Klobásu nakrájejte na kousky. Na másle zpěňte najemno nakrájenou cibuli, přidejte kmín a na kousky nakrájenou klobásu. Restujte cca 2-3 minuty, poté zasypejte hladkou moukou a udělejte jíšku.
Brambory oloupejte a nakrájejte je na kostičky. Vše zalijte studeným vývarem, rozmíchejte a přidejte nakrájené brambory. Osolte a vařte do změknutí brambor. Po odstavení přisypte do kmínové polévky zelené bylinky.
Náš tip: Připravte si babiččinu kmínovou polévku podle následujícího video receptu:
pmc.ncbi.nlm.nih.gov: Caraway as Important Medicinal Plants in Management of Diseases
cs.wikipedia.org: Kmín kořenný
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
Zázvorový čaj pomáhá při nachlazení. Důležitá je správná doba luhování, s medem a citronem krásně prohřeje i báječně chutná
Holka u plotny radí: Jak na babiččinu zelňačku s klobásou a smetanou? Chuti pomůže vývar i dostatek kmínu
Přečtěte si Zobrazit více
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Zavařené ovoce: Máme pro vás výběr z našeho receptáře na nejoblíbenější zavařeniny
Jak zahustit polévky, zlepšit jejich chuť a zvýšit výživnost? Skvěle je doplní nudle, noky, knedlíčky, kapání, svítky či krutony