Vyzkoušeli jsme, jak vaří pražské menzy: Vysokoškoláci mají slušný výběr. Nechybí klasiky jako smažený sýr nebo fish & chips
20. 11. 2024 Rozhovory a reportáže
Jídlo pro studenty je často skloňovaným pojmem. Spolupracovnice webu Toprecepty.cz se proto vypravila vyzkoušet tři pražské menzy, aby zjistila, zda se jídelny na vysokých školách dají srovnávat s restauračním provozem, nebo jsou spíše na úrovni „okénkového“ prodeje jídla.
Jak jedí studenti
Školní stravování je častým tématem odborníků i laické veřejnosti. Zatímco se nejvíce debatuje o jídelnách na základních a středních školách, nás zajímalo, jak jedí naši vysokoškoláci. Spolupracovnice webu Toprecepty.cz Nikola proto vyrazila na tři místa, kde se studenti stravují a vyzkoušela, zda jim je co závidět.
Mohlo by vás zajímat
Smažák pro právníky
Nejprve kroky naší spolupracovnice vedly do menzy Právnické fakulty Univerzity Karlovy, nedaleko Pařížské ulice, tedy v samém centru Prahy. Malá jídelna pro studenty se sice nachází ve sklepě, to ji však neomezuje v tom, aby nabídla dostatečné množství jídel. Najdete zde dokonce i salátový bar.
Nikola vybrala klasiku, smažený sýr s bramborem, a jeho chuť ji velmi potěšila. „Pomalu bych nepoznala, že nejsem v klasické restauraci,“ ohodnotila naše reportérka pokrm za sympatických 135 Kč.
Ekonomové ušetří
Druhou zastávkou byla menza Vysoké školy ekonomické na Žižkově. V jídelně se můžete při výběru oběda inspirovat již předchystanými talíři, které zde prezentují ve skleněných vitrínách (více v galerii). K vydatnému obědu si na „ekonomce“ můžete přidat i sladkou tečku nebo balenou svačinu na odpoledne.
Volba v této menze padla na kuřecí plátek s americkými bramborami za skvělých 102 Kč. Za tuto cenu navíc dostanete slušnou porci, což naši spolupracovnici mile překvapilo. Jídlo sice nebylo ničím výrazné, na druhou stranu však nemělo ani žádné velké minusy.
Technika vítězí ve výběru
Do třetice se Nikola vydala do jídelny ČVUT v pražských Dejvicích. Nedaleko Vítězného náměstí našla sice „jen“ středně velkou menzu, zato však nejmodernější, kterou při svém testu navštívila. Kromě obrazovek s menu je znát „novota“ (jídelna byla otevřena v roce 2018) i ve vybavení kuchyně a u výdejních pultů. České vysoké učení technické nabízí svým studentům nejen široký výběr hlavních chodů, ale i salátový (ovocný i zeleninový) a sladký bar a velké množství nápojů.
Reportérka webu Toprecepty.cz ochutnala smaženou tresku s hranolkami a zelným salátem. „Byla to velká dobrota a skoro jsem to nemohla dojíst,“ popsala Nikola. Za celé jídlo zaplatila 139 Kč.
Jak to vypadá v pražských menzách zjistíte v naší fotogalerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme, jak vaří pražské menzy: Vysokoškoláci mají slušný výběr. Nechybí klasiky jako smažený sýr nebo fish & chips
Dubajská čokoláda: Na tenhle „zázrak“ se v Německu stojí fronty od tří od rána. U nás je téměř k nesehnání, ale máme recept
Smažený sýr podle šéfkuchaře Hynka Vávry: Základem je kvalitní sýr a dokonalé křupavosti docílíme díky triku při obalování
Přečtěte si Zobrazit více
5 rychlých receptů z kuřecích prsou: Připravíme je s těstovinami, na špejli nebo v tortile a nebude to ani trvat dlouho
Velký přehled vánočních trhů 2024: V Brně už začali, Praha se připojí 20. listopadu, jinde startují až v prosinci
Reportáž: Jak vypadá Popeyes po roce? Ve všední den v době oběda je tady poloprázdno, překvapily vyšší ceny