Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídlo pro studenty je často skloňovaným pojmem. Spolupracovnice webu Toprecepty.cz se proto vypravila vyzkoušet tři pražské menzy, aby zjistila, zda se jídelny na vysokých školách dají srovnávat s restauračním provozem, nebo jsou spíše na úrovni „okénkového“ prodeje jídla.

Jak jedí studenti

Školní stravování je častým tématem odborníků i laické veřejnosti. Zatímco se nejvíce debatuje o jídelnách na základních a středních školách, nás zajímalo, jak jedí naši vysokoškoláci. Spolupracovnice webu Toprecepty.cz Nikola proto vyrazila na tři místa, kde se studenti stravují a vyzkoušela, zda jim je co závidět.

Smažák pro právníky

Nejprve kroky naší spolupracovnice vedly do menzy Právnické fakulty Univerzity Karlovy, nedaleko Pařížské ulice, tedy v samém centru Prahy. Malá jídelna pro studenty se sice nachází ve sklepě, to ji však neomezuje v tom, aby nabídla dostatečné množství jídel. Najdete zde dokonce i salátový bar.

Nikola vybrala klasiku, smažený sýr s bramborem, a jeho chuť ji velmi potěšila. „Pomalu bych nepoznala, že nejsem v klasické restauraci,“ ohodnotila naše reportérka pokrm za sympatických 135 Kč.

Ekonomové ušetří

Druhou zastávkou byla menza Vysoké školy ekonomické na Žižkově. V jídelně se můžete při výběru oběda inspirovat již předchystanými talíři, které zde prezentují ve skleněných vitrínách (více v galerii). K vydatnému obědu si na „ekonomce“ můžete přidat i sladkou tečku nebo balenou svačinu na odpoledne.

Volba v této menze padla na kuřecí plátek s americkými bramborami za skvělých 102 Kč. Za tuto cenu navíc dostanete slušnou porci, což naši spolupracovnici mile překvapilo. Jídlo sice nebylo ničím výrazné, na druhou stranu však nemělo ani žádné velké minusy.

Technika vítězí ve výběru

Do třetice se Nikola vydala do jídelny ČVUT v pražských Dejvicích. Nedaleko Vítězného náměstí našla sice „jen“ středně velkou menzu, zato však nejmodernější, kterou při svém testu navštívila. Kromě obrazovek s menu je znát „novota“ (jídelna byla otevřena v roce 2018) i ve vybavení kuchyně a u výdejních pultů. České vysoké učení technické nabízí svým studentům nejen široký výběr hlavních chodů, ale i salátový (ovocný i zeleninový) a sladký bar a velké množství nápojů.

Reportérka webu Toprecepty.cz ochutnala smaženou tresku s hranolkami a zelným salátem. „Byla to velká dobrota a skoro jsem to nemohla dojíst,“ popsala Nikola. Za celé jídlo zaplatila 139 Kč.

Jak to vypadá v pražských menzách zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Jak jedí vysokoškoláci - Nikola testovala menzy

Ukázat 9 fotografií

Recepty k tomuto článku