Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuře na paprice s čerstvou kapií umí Kuba perfektně.
Zdroj: se souhlasem Jakuba Menšíka, Toprecepty, koláž Toprecepty

Kuře na paprice je jedním z těch pokrmů, které v sobě nesou kousek tradice a vzpomínek na dětství. Mnoho z nás si totiž při zmínce tohoto tradičního pokrmu vzpomene na oběd u babičky a vybaví si i originální chuť, kterou jídlo vždy mělo. Přitom existuje mnoho variant, jak si ho připravit, jednu nabídl i finalista poslední řady MasterChef Česko Kuba.

Vyhlášená klasika 

Kuře na paprice je jedno z těch jídel, které si snadno oblíbí každý, kdo má rád tradiční českou kuchyni. Bohatá chuť a jemná krémová omáčka z papriky, smetany a vývaru je nezaměnitelná, přitom dokáže být často tak různorodá, podle toho, jaké suroviny použijete. Svou oblibou si tento pokrm vydobyl místo i v obědových menu mnohých českých hospod a restaurací, a to už stojí za uznání.

Bez čeho se neobejdete

Klasické kuře na paprice se nejčastěji připravuje z kuřecích stehen, která jsou šťavnatá a chuťově výrazná. Někteří kuchaři preferují použití kuřecích prsou, ale riziko, že budou ve výsledku příliš suchá, tu pořád je. 

Klíčovou ingrediencí je paprika. Používá se mletá sladká, která pokrmu dodává jeho charakteristickou chuť a barvu. Někdo rád přidává i špetku pálivé papriky, aby omáčka získala trochu příjemné štiplavosti. Čerstvou papriku sice nepoužívá každý, ale není vůbec od věci ji do omáčky přidat.

Zapomínat by se nemělo ani na smetanu ke šlehání, která omáčku příjemně zjemní. Pokud však preferujete lehčí variantu, můžete použít zakysanou smetanu nebo jogurt, pak je ale potřeba vmíchat smetanu do omáčky tak, aby se nesrazila

Co k tomu?

Kuře na paprice je skvělé i v tom, že k němu můžete zvolit několik druhů příloh. Kdo si nepotrpí na houskový knedlík, který krásně nasaje omáčku, může použít těstoviny, jako jsou kolínka nebo mušle. Jestli jste ovšem milovníkem rýže, neváhejte a jako přílohu použijte ji.

Jakub Menšík, finalista MasterChef Česko 2023, volí standardně knedlík, jeho přítelkyně zase preferuje těstoviny.  „Kuře na paprice z čerstvých červených kapií je jedno z mých oblíbených jídel,“ přiznává Kuba, který na svém instagramovém profilu ukázal modernější verzi pokrmu bez zahuštění moukou

Kuře na paprice 

Na 2-3 porce kuřete na paprice podle Kuby z MasterChefa budete potřebovat: 2 kuřecí stehna, 2 červené kapie, 1 cibuli, 80 g másla, 1 zarovnanou lžičku sladké papriky, 1 zarovnanou lžičku uzené papriky, snítku tymiánu, 400 ml kuřecího vývaru (nesoleného), 250 ml smetany - minimálně 33%, lžíci oleje, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Stehna osolte a opepřete z obou stran. Do hrnce dejte lžíci oleje a kuře na něm opečte dozlatova.
  2. Maso vyndejte z hrnce, výpek nechte, přidejte do něj máslo. Když se rozpustí, osmahněte na něm cibuli, po chvilce přidejte kapii. Přisypte sladkou i uzenou papriku, promíchejte, rychle orestujte a zalijte vývarem.
  3. Do hrnce vraťte kuřecí stehna, přidejte snítku tymiánu, svázaného kuchyňským provázkem. Osolte, opepřete a nechte 30 minut vařit pod pokličkou.
  4. Po půlhodině vyndejte tymián a nechte dalších 30 minut omáčku redukovat. Poté znovu vyndejte maso a na talíři ho oberte z kostí.
  5. Omáčku tyčovým mixérem pořádně promixujte. Přidejte smetanu a znovu promixujte.
  6. Nechte chvíli provařit, dosolte podle chuti a vraťte do hrnce obrané maso. Nechte ho v omáčce prohřát.
  7. Servírovat můžete s knedlíkem či těstovinami.   

Náš tip: K omáčce si podle našeho video receptu můžete připravit domácí houskový knedlík.

Recepty k tomuto článku