Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně jíst ovoce kaki a musíme ho loupat? Záleží na zralosti a tu vás naučíme poznávat podle barvy
Zdroj: Pixabay, Andy M.

Před pár lety toto ovoce nebylo příliš známé. Dnes si ho ale na podzim a v zimě rádi kupujeme. Víte, jak správně jíst kaki? Loupat nebo neloupat slupku? Poradíme, jak na to, abyste si na kaki pochutnali.

Co je kaki a kolik stojí

Kaki se objevuje na pultech nejvíce v podzimním a zimním období. Nyní na podzim je možné sehnat jedno kaki v akci už zhruba za 10-20 Kč. Jde o plod tomelu japonského (Diospyros kaki), což je ovocný strom, a „Diospyros“ znamená „Diovo ovoce“. Můžeme ho najít nejen jako kaki, ale také jako tomel, persimmon a churma. 

Existuje několik druhů kaki a liší se mírně barvou i velikostí. Zralé tmavě oranžové ovoce vyniká sladkou chutí, která v sobě kombinuje aroma jablka, meruňky, broskve a také cukrového melounu.

Kaki původně pochází z Číny, ale dnes roste běžně v subtropech a do obchodů se dostává v různém stavu zralosti. Poměrně často ovšem bývá nezralé.

Jak poznat zralé kaki

V obchodech většinou najdeme kaki s nažloutlými místy, což je projev nezralosti. Lepší je vybírat krásně oranžové plody, obzvlášť ty, které jsou na omak měkčí.

Jíst se dají i nezralé plody, ale nemusí to být úplně příjemný zážitek. Dužina bývá tvrdší a chuť trpká. Takové ovoce pak špatně klouže do krku. Mnohem lepší je ho nechat dozrát. 

Kaki se doporučuje po přinesení domů nechat ještě pár dnů, dokonce až týdnů, doma dozrát. Jednou z oblíbených metod, jak ho nechat dozrát, je umístění nezralého kaki do papírového sáčku se zralým ovocem (jablka nebo banány), které uvolňuje ethylen, což přispívá k rychlejšímu dozrávání. Vhodné je také kaki dát do teplé místnosti nebo na parapet, ale ne na přímé slunce. Sledujte ale, jak se mění měkkost a průběh zrání.

Zralé kaki můžeme skladovat v lednici v zásuvce na ovoce nebo v prodyšném sáčku, aby nezvlhlo. Při tomto skladování může zralé kaki vydržet až několik týdnů. Dávejte pozor, protože nadměrná vlhkost může vést k hnilobě.

Zralé kaki je hodně oranžové a po rozříznutí plodu jeho dužina připomíná texturou marmeládu. 

V případě zralého kaki může dužina obsahovat načernalé části, což je vlastně vysrážený cukr. Hnědá semena kaki jsou velká asi půl centimetru a téměř se v plodu neobjevují.

Exotické ovoce

Pokud chcete ochutnat dálné kraje, nemusíte nikam cestovat – tedy nikam kromě vašeho nejbližšího supermarketu nebo lépe trhu s ovocem. Právě tam totiž už i v našich končinách můžete sehnat exotické…

Jak správně jíst kaki

Loupat nebo neloupat slupku? Záleží na každém, co komu vyhovuje. Nezbytné je slupku pořádně omýt, nutně ji loupat nemusíme. Plod můžeme kousat jako jablko, ale velmi zralé ovoce je lepší nakrájet do misky. Můžeme ho ale také rozpůlit a vydlabávat lžičkou

Jak využít kaki

Kaki si můžeme vychutnávat jen tak na mlsání. Ovoce se ale také hodí do různých ovocných salátů, zmrzlinových pohárů, na kaše a do müsli a také do různých dezertů a koláčů. Můžeme s ním nahradit prakticky jakékoliv ovoce.

Kaki je bohaté na pektin, díky němu dobře želíruje. Velmi dobře také ladí ke slaným jídlům, například k drůbežímu masu, ale i k šunce. Je zajímavou ingrediencí do mnoha salátů.  

Zdroje informací:

foodforestnursery.com: Persimmon Season – When are Persimmons Ripe?
cs.wikipedia.org: Kaki

Náš tip: Velmi oblíbeným tropickým ovocem je i banán. Upéct si z něj můžete třeba oblíbený banánový chlebíček podle následujícího video receptu.

Recepty k tomuto článku