Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na fastfoody si sice moc nepotrpíme, ale občas se tam, když je nouze, stavíme. Jen je trochu problém v některých najít nějaké vhodné jídlo pro naši dceru Aničku, která má celiakii. Nakonec jsme v některých uspěli a občas tam zajdeme. Kde mají bezlepkovou nabídku?

Fastfood hlavně na cestách

Přestože fastfoody nejsou místem, kde by se děti měly stravovat často, někdy se tomu vyhnout nedá. Zejména na cestách je to rychlý a všude dostupný způsob občerstvení. A to jak pro naši devítiletou Aničku, jíž zjistili před dvěma lety celiakii, tak pro její mladší sestru Dorinku.

Ačkoliv domácí strava je domácí strava, holky si "Mekáče a spol." tak trochu oblíbily, tak je tam někdy vezmeme, když jsme na cestách, a nebo i jen proto, aby měly radost. Problém však je, že spousta řetězců není na bezlepkové stravování připravena a nabídku moc rozsáhlou nemají. 

I hranolky mohou být lepkové

Návštěvy fastfoodů tedy obvykle řešíme nákupem hranolků, ale ani ty všude nejsou vedeny jako bezlepkové. Vzhledem k tomu, že Áni celiakie je vlastně bezpříznaková a nemá žádné zažívací problémy, úplně tu možnost případné kontaminace neřešíme. Teda samozřejmě bychom měli, ale zas tak často si ty hranolky nedává. 

Co jsme zjistili, tak jako bezlepkové mají hranolky označené jen řetězce Burger King a McDonald's. Třeba v KFC jsou ale uvedené jako lepkové, protože nemají oddělené provozy a může tak dojít ke kontaminaci lepkovou potravinou. Kupodivu tam mají lepkovou i bramborovou kaši a nejvíc nás překvapilo, že lepek obsahuje i sýrový nachos dip.

V KFC si tak Áňa může dát s čistým svědomím leda tak salát nebo vařenou kukuřici. Hranolky jsou naší jedinou záchranou i v Popeyes, ale i tam jsme zjistili, že mohou obsahovat stopy lepku

Na burger do „Mekáče“

Naším nejoblíbenějším fastfoodovým řetězcem se tak stal Mekáč, kde přímo nabízejí bezlepkové burgery, tedy burgery v bezlepkové housce. Jen mi vadí, že tuto housku vám dají jen k větším a samozřejmě i dražším burgerům, jako je třeba McRoyal, Single Big Tasty Bacon.

My tedy většinou kupujeme ten první, který má Áňa ráda, ale jelikož je dceři 10 let, má problém jej sníst a myslím, že by jí klidně stačil obyčejný hamburger nebo cheeseburger. Nicméně houska jí chutná a vždy říká, že je to úplně jako klasický burger. Cena McRoyal je 109 Kč, příplatek za housku pak je 20 Kč. Celé menu s hranolky nás pak vyšlo na 185 Kč. 

Plněné bagety

Druhou naší oblíbenou fastfoodovou možností je Bageterie Boulevard. I tam mají za příplatek (25 Kč) gluten free pečivo, které si lze objednat v kombinaci téměř se všemi jejich plněnými bagetami. Áňa má nejradši ty zapékané, mají jen nevýhodu, že se pečivo během jídla rychle rozpadá. Ceny začínají na 119 Kč. 

S oblibou si tu dává také jejich pečené brambory nebo patatas (59 Kč), které jsou i zde vedeny jako bezlepkové. Bezlepkové bývají také jejich polévky (malá za 59 Kč), což je aspoň taková přijatelnější a zdravější alternativa. Musím přiznat, že bageta při výběru většinou polévku ale stejně zastíní. 

Zatím se nám ještě nepodařilo vyzkoušet bagety v Subway, které vám rovněž udělají v bezlepkové verzi, ale určitě máme v plánu tam zajít. Tak jsem zvědavá, jak Áně bude chutnat

Na fotografie bezlepkových jídel z českých fastfoodů se můžete podívat v naší fotogalerii: 

Náš tip: Vynikající domácí hranolky si můžete udělat i podle našeho video receptu

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.
 


 

Recepty k tomuto článku