Voňavé makové loupáky od Terezy z Peče celá země: Drahé máslo nahraďte sádlem, pomůže to skvělé chuti, říká
14. 11. 2024 Vaření
Čerstvé domácí pečivo je vždy vítaným pokrmem. Nejen, že jeho příprava provoní celý byt či dům, ale i výsledek je pokaždé s nadšením zkonzumován velmi rychle. Proč si však stále dokola péct pouze chleba nebo rohlíky, když třeba příprava makových loupáků není vůbec složitá. Podle receptu Terezy Olbrichtové, finalistky Peče celá země, navíc můžete i „stáhnout“ náklady na přípravu.
Křupavá dobrota
Kdo by neměl rád loupák, třeba potřený máslem, který je servírován ještě teplý k snídani. Jeho lehká sladkost si dokázala podmanit mnoho strávníků, kteří po loupáku často sáhnou jak v pekárně, tak na hotelovém bufetu během dovolené.
Přitom příprava domácího loupáku není nijak složitá a můžete si tak příjemný okamžik s lahodným pečivem v ruce dopřát mnohem častěji. Navíc, pokud máte chuť si je upéct, určitě to zvládnete i bez větších zkušeností s pečením.
Mohlo by vás zajímat
Obměna klasického receptu
Loupáky, neboli makovky, se totiž připravují ze základního těsta z mouky, droždí, cukru, mléka, másla a vajec, které necháte vykynout, poté rozdělíte na menší části, které vyválíte do trojúhelníků a zarolujete do tvaru rohlíku. Po dalším kynutí je už jen upečete a můžete si užívat jejich křupavost a jemnou chuť.
Té můžete dosáhnout i ve chvíli, kdy vám nějaká z potřebných ingrediencí schází, nebo si chcete klasický recept obměnit. Třeba místo klasické hladké mouky můžete zkusit použít celozrnnou mouku nebo špaldovou mouku. Tím dodáte loupákům trochu více vlákniny a oříškovou chuť.
Posypat loupáky, neboli makovky, lze nejen mákem, v oblibě jsou i plátky mandlí, které pak na povrchu hezky křupou.
Bez másla to jde
Zaměnit můžete dokonce i máslo, stejně jako to udělala ve svém receptu, prezentovaném na Instagramu, Tereza Olbrichtová. Finalistka populární show Peče celá země totiž použila sádlo. Přestože nedoporučuje máslo v pečení měnit za cokoliv jiného, zde nebere sádlo jako náhražku.
„Do kynutého těsta se v některých případech vyloženě hodí. Některá třená těsta dělám zase s olejem, ale například v křehkém těstu to nedoporučuji, ta vůně másla po upečení je nezaměnitelná,“ vysvětlila Tereza pro Toprecepty.cz.
Rady odbornice
Šikovná food blogerka přiznává, že sama sádlo kupuje, ale domácí je určitě chutnější. „Jako u všeho platí zásada - koukejte na složení a nejen na cenu, ta nemusí vždy odpovídat kvalitě,“ upozorňuje Tereza.
Zároveň poradila, jak snadno nakrájet těsto, aby byly všechny loupáky stejně velké. „Určitě doporučuji krájet na dobře dělitelná čísla jako je 8 nebo 12 kusů, pak je to snazší. Dají se také koupit takové „naznačováčky“, které se používají i na krájení dortu, ale já mám vlastně ráda, když nejsou všechny kousky stejně velké,“ přiznává Tereza pro Toprecepty.cz. „Je pak sranda pozorovat, jak se všichni hrnou po těch největších,“ dodává se smíchem.
VIDEO
Makové loupáky
Na skvělé pečivo od Terezy Olbrichtové budete potřebovat: 375 g hladké mouky, 65 g cukru krupice, 45 g sádla, 5 g soli, 21 g čerstvého droždí, 20 g vajec, 170 g mléka, vejce na potření a celý mák.
Jak na to?
- Všechny ingredience kromě sádla a soli, tedy mouku, cukr, droždí, vejce a mléko smíchejte dohromady.
- Hněťte v kuchyňském robotu tři minuty a poté přidejte sůl, po dalších třech minutách i sádlo. Těsto hněťte dalších deset minut na střední rychlost. Pak z něj udělejte kouli a na pomoučněné ploše nechte pod utěrkou nebo folií nakynout.
- Následně bochánek rozválejte na placku, rozkrájejte na 8 nebo 12 kusů a zarolujte jako rohlík. Špičku trojúhelníčku mírně popotahujte, aby vzniklo více záhybů.
- Na plech položte vzniklé rohlíčky špičkou dolů (aby se při pečení nerozmotaly) a nechte opět nakynout.
- Poté je potřete vejcem, rozšlehaným s trochou mléka a soli, posypte mákem a pečte v troubě, rozehřáté na 160 °C horkovzduch 15-20 minut dozlatova.
Náš tip: Výborné domácí loupáky si můžete vytvořit i podle našeho video receptu.
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dvojctihodné koláče ze sádla jsou nádherně vláčné, obě náplně se dokonale prolínají, ladí s voňavou drobenkou a chutnají božsky
Gastro glosa: Předvánoční stres, desítky druhů cukroví a pořád nic není hotový? Milé ženy a mámy, děláme si to samy...
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Jihočeské AB: Marketingový trik, nebo skutečné máslo? Cukrářka radí, proč tento tuk nedávat do cukroví
Náš život s celiakií: Jak se najíst ve fast foodu? Bezlepkové burgery jsou rarita a pozor si musíme dávat i na hranolky
Jak na vepřové škvarky a sádlo pečené v troubě: Pomalé pečení a odebírání tuku se postará o dokonalý výsledek