Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší kokosová kolečka se rozplývají na jazyku. Stačí jen několik ingrediencí a nezaměnitelná vůně Vánoc je tady
Zdroj: Toprecepty, eva hubova

Kokosové cukrové je velmi oblíbené. Také nemůže chybět na vašem svátečním stole? Upečte si ta nejlepší kokosová kolečka. Ať už jim říkáte věnečky či cukroví ze strojku, chutnají lahodně a provoní vánoční stůl.

Kokosové cukroví

Kokos je jednou z typických ingrediencí, se kterou si spojujeme vánoční svátky. Nesmí proto chybět ani v cukroví. A že je z čeho si vybírat. Přichystat si můžeme kokosky, nepečené kokosové kuličky, kokosové pracny, ale také třeba kokosová kolečka. 

Někdo je zná jako kokosová kolečka, jiný zase jako kokosové věnečky a další jim říká cukroví ze stojku. Ať už je nazveme jakkoliv, jde se o dobrotu, která krásně provoní sváteční stůl.

Jak vytvarovat kokosová kolečka bez strojku

Připravené těsto je lepší nechat alespoň hodinu odpočinout v lednici. Kokosová kolečka obvykle tvoříme pomocí nástavce na cukroví na klasickém masovém strojku. Pokud ho ale nemáme, nemusíme zoufat. I tak si kokosová kolečka můžeme vyrobit. Nabízejí se dvě možnosti:

Mírně povolené těsto můžeme vložit do cukrářského sáčku nebo pevného igelitového sáčku (ustřihneme mu roh) a vytlačujeme z něj „hady“, ty pak podobně jako u strojku stáčíme do kolečka. V tomto případě bude hotové cukroví vypadat hodně podobně střapatě jako u strojku. 

Variantou je také využít kulaté vykrajovátko s otvorem. Je třeba ale počítat s tím, že kolečko bude chuťově výborné, jen ne střapaté. Z těsta klasicky vyválíme placku a vykrajujeme kolečka s otvorem. 

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak na nejlepší kokosová kolečka

Na jednu dávku potřebujete: 200 g hladké mouky, 100 g strouhaného kokosu, 80 g moučkového cukru, 120 g másla a 3 lžičky šťávy z citronu.

Jak na to? Mouku v míse smíchejte s kokosem, cukrem, změklým máslem a šťávou z citronu. Vypracujte vláčné těsto, které přes mlýnek nebo strojek na cukroví vytlačte na požadované tvary. Ty přeneste na plech s pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170 °C.

Hotové plechy dejte péct zvolna do předehřáté trouby. Pečte dorůžova, přibližně 10-12 minut. 

Kokosová kolečka si můžete i dále dozdobit. Po vychladnutí můžete kolečka jen tak obalit cukrem. Neobalená se ale dají z poloviny namočit v čokoládě. Vždy dvě kolečka slepte džemem, nebo například lískooříškovou či karamelovou pomazánkou.

Náš tip: Milovníci kokosu si mohou třeba upéct i vynikající kokosky podle následujícího video receptu:

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku