Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chcete, aby se perníčky leskly? Poslouží žloutek, vejce s rumem i plnotučné mléko, perníčky se musí potřít ve správnou chvíli
Zdroj: Toprecepty, Ivousek

Voňavé a kouzelně nazdobené perníčky vždy ozdobí každý vánoční stůl. Chcete také, aby se perníčky leskly? Máme pro vás fígle, které napomohou tomu, aby letos bylo toto cukroví obzvlášť krásné a lahodné.

Vánoční medové perníčky

Bez perníčků si málokdo dokáže představit vánoční svátky. Toto tradiční cukroví patří mezi ty nejoblíbenější kousky. Ozdobí stůl i vánoční stromek. Jsou nejen dekorativní, ale také výborně chutnají. Některé perníčky je třeba upéct dostatečně s předstihem zhruba měsíc, jiné jsou měkké ihned. Takové pro vás máme na konci článku. 

Co dělat, aby byly perníčky lesklé

Perníčky mohou mít různou podobu, být různě zdobené, kreativitě se meze nekladou, obzvlášť, když pomáhají děti. Nejhezčí perníčky se obvykle lesknou. Pokud nevíte, jak toho docílit, máme pro vás různé varianty. 

  • Nejobvyklejším způsobem je potřít horké perníčky žloutkem rozmíchaným s troškou vody nebo mléka. Pokud budou zakryté polevou, tak je nepotíráme. 
  • Méně tradičním způsobem je potírat perníčky rozšlehaným vejcem s rumem. Budou krásně provoněné. Podobnou variantou je potření rozšlehaným vejcem s troškou citronové šťávy.
  • Když chceme šetřit vajíčka, nebo je nemáme, potřeme perníčky hned po upečení plnotučným mlékem.

Nikdy je nepotírejte před pečením (srazily by se a nebyly by rovnoměrné), ale vždy hned po vytažení z trouby.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak na medové perníčky

Na jednu dávku perníčků, které jsou měkké za dva dny, si připravte: 500 g hladké mouky, 100 g rozpuštěného medu, 250 g moučkového cukru, 60 g másla, 4 žloutky, 2 lžičky perníkového koření, 2 lžičky jedlé sody, 4 lžíce mléka a trochu kakaa. Na potření: 1 vejce. Na polevu: 200 g moučkového cukru, 1 bílek a šťáva z 1/2 citronu.

Jak na to? Suroviny na těsto smíchejte a zpracujte ve vláčné těsto, které nechte odležet přes noc v lednici. Druhý den předehřejte troubu asi na 160-200 °C a z těsta vyválejte placku o síle asi 0,4-0,5 cm. Formičkami vykrajujte tvary a před pečením je potřete studenou vodou.

Pečte ve vyhřáté troubě zhruba po dobu 5-10 minut. Po upečení horké perníčky potírejte rozšlehaným vejcem.

Perníčky zdobte až druhý den po upečení, poleva bude lépe držet. Na polevu smíchejte bílek, alespoň 2x prosátý cukr a citronovou šťávu. Vše třete do zhoustnutí. Polevou naplňte cukrářský sáček nebo pevný igelitový s ustřihnutým růžkem a můžete perníčky ozdobit.

Náš tip: Upečte si lahodné vánoční medové perníčky podle následujícího video receptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku