Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Připravte si včas formičky na pečení: Nové „vypalte” v troubě, staré zbavte zašlé špíny a rzi jednoduchým způsobem
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Kalendář je neúprosný, a tak je vhodný čas se připravit na vánoční pečení. Přečtěte si, jak připravit formičky na pečení po jejich vyndání ze skříně. Zjistěte, jak je vyčistit, abyste se mohli pustit do pečení.

Co s novými formičkami

V dnešní době je už možné pořídit si silikonové formičky, se kterými je méně práce a které nezkorodují. Ale přesto hospodyňky často raději volí klasickou plechovou variantu formiček a vykrajovátek.

Silikonové a plastové formičky po přinesení domů omyjeme teplou vodou a saponátem a dobře je utřeme.  

V případě plechových formiček a vykrajovátek je proces trochu jiný. V jejich případě je nezbytné, aby byly „vypáleny".

Jak se to dělá? Formičky umyjte ve vodě s troškou saponátu a dobře je opláchněte. Zbavíte se tak nechtěných nečistot z výroby. Troubu zatím rozehřejte na 200 °CFormičky narovnejte na plech a dejte je zhruba na 5 minut do rozpálené trouby. Pak formičky vyndejte a nechte je vychladnout. Formičky uvnitř dobře vymažte mašlovačkou rozehřátým 100% tukem. Vytřete dosucha.  

Jak připravit zašlé formičky na pečení

Občas se dostaneme k formičkám na cukroví, které používaly už naše babičky. Někdy bývají trochu zašlé (zato velmi kvalitní), ale s tím si dokážeme poradit a navrátit jim zašlou slávu. Na výběr máme několik variant, které si poradí se starou špínou, ale i se rzí.

  1. Sůl a citron jsou nejen na přípravu jídla, ale také se s nimi dobře uklízí. Co udělat? Ze soli a citronové šťávy vytvoříme kašičku, kterou dáme na příslušnou špínu. Je třeba nechat ingredience chvíli pracovat. Pak můžeme formičky dočistit a nakonec omýt.
  2. Podobně jako sůl a citron funguje také jedlá soda a citronová šťáva. I tentokrát vytvoříme kašičku ze sody a citronové šťávy a natřeme s ní špinavou formičku. Po působení formičky opět dobře umyjeme.
  3. Skvělým čistidlem je i kypřicí prášek, který funguje podobně jako jedlá soda. Do vody s formičkami rozpustíme dva kypřicí prášky a necháme vše vařit zhruba 20 minut. Dáváme si pozor, kypřicí prášek prská, plamen máme proto snížený. Formičky nakonec opláchneme a důkladně vysušíme utěrkou. Variantou kypřicího prášku je také směs octu a sody.
  4. Coca-cola neslouží jen na pití, ale dá se s ní i uklízet. V případě očisty formiček nandáme formičky do misky a zalijeme je coca-colou a necháme přes noc. Když je druhý den omyjeme a vysušíme, měly by výrazně prokouknout. 

Pokud rez či nečistota stále drží, lázeň zopakujeme, případně si můžeme na dočištění vzít na pomoc jemný zubní kartáček.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Co udělat s formičkami po pečení

Někdo formičky jen vytírá utěrkou, ale pak tam zbydou mini drobečky, které časem žluknou a nevábně zapáchají.

Nikdo netouží po zbytečné práci, proto se vyplatí po pečení s formičkami hned naložit správným způsobem. Pomůže nám s tím teplá voda a jemná houbička. Na saponát zapomeneme, ten by uškodil a formičky by odmastil. A to při pečení nepotřebujeme. 

Co nejdříve po pečení formičky jemně omyjeme houbičkou a teplou vodou a hned osušíme utěrkou. Rozhodně je nenecháváme máčet ve vodě, myčka se tentokrát rozhodně hodit nebude. Formičky ještě můžeme nechat doschnout na radiátoru.

Náš tip: V dobře vyčištěných formičkách si můžete upéct třeba pracny podle tohoto video receptu:

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku