Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výrobkyně marmelád poradila, jak na linecké: Připravujte ho v předstihu, aby byl čas promazávat, čerstvé se láme, říká Hana
Zdroj: se souhlasem Hany Šindlerové, Toprecepty, koláž Toprecepty

Příprava cukroví se poslední dobou stává velmi živým tématem. Přestože jsou Vánoce za víc než měsíc, je dobré některé přípravy provést s dostatečným předstihem, abychom nebyli nemile překvapeni. Pojďte si s námi připomenout, jakou marmeládu dát do lineckého, kdy to udělat a třeba i to, jak pečivo skladovat. Toprecepty.cz to zjišťovaly u odbornice na marmelády a jejich výrobkyně Hany Šindlerové.

Čas na cukroví

Vánoce jsou za rohem, minimálně to tak vypadá podle výzdob obchodů a debat na sociálních sítích. I když na nákupy dárků je ještě dost času, rozmyslet si jaké cukroví budete péct, na to už ta pravá chvíle. Některé druhy totiž potřebují pár týdnů k odležení.

Mezi takové patří i populární linecké, které je neodmyslitelně spjato s dobrou marmeládou. Proto se redakce webu Toprecepty.cz na Zimním Apetit pikniku, který se konal v Národním zemědělském muzeu, zeptala na přípravu lineckého osoby z nejpovolanějších. Hana Šindelářová je totiž majitelskou úspěšné firmy Marmelády s příběhem, jejíž produkty při pečení cukroví můžeme využít. 

Jaký džem zvolit

Většina z nás je zvyklá, že do pečení použije marmeládu či džem, kterou má právě po ruce. Paní Hana ovšem doporučuje výhradně džem rybízový. „Klasikou je džem z červeného rybízu, který však musí být pasírovaný. Je to z toho důvodu, aby v džemu nebyly žádné kousky a pecičky a byl dokonale hladký. Samozřejmě neméně důležitá je jeho příjemně kyselá chuť, která je ideální,“ popisuje výrobkyně marmelád pro Toprecepty.cz.

Pokud nechcete být konzervativní, zkuste podobný typ džemu, který bude chuťově výrazný, bez velkých kousků ovoce a v cukroví bude krásně vypadat. Můj tip je černý rybíz. U nás doma máme každé Vánoce půlku lineckého s červeným a půlku s černým rybízem,“ říká Šindelářová.

Kdy začít

Důležitý je nejen výběr správného džemu, ale i čas, kdy se pustíme do promazávání cukroví. Ideálně začít péct dva až tři týdny před Štědrým dnem. Důležité je, abyste nemazali čerstvě upečené linecké. To je velmi křehké a při mazání by se vám mohlo lámat,“ vysvětluje Hana. Doporučuji jeden týden cukroví upéct, druhý týden namazat a pak jen hlídat, abychom vše do Štědrého dne nesnědli a něco zbylo (smích),“ dodává.

Nešetřit, ale nepřehánět

Jak říká paní Hana, pokud se pracuje s džemy, které mají hezkou texturu a nejsou to „krájecí pomazánky“, které cukroví jen polámou, dokáží s nimi pracovat i malé děti. I jim se však musí vysvětlit, kolik džemu do lineckého patří„Vezměte si malou lžičku, naberte trošku džemu a dejte ho doprostřed sušenky. Samozřejmě záleží na velikosti lineckého. U nás doma preferujeme opravdu malé kolečka či srdíčka, ale pokud máte větší tvary, dáte přiměřeně rozměru větší lžičku džemu,“ popisuje Šindelářová. „Horní sušenku lehce přimáčkněte a tím se vám džem rozprostře po celém cukroví,“ dodává.

Pozor na skladování

Pokud nespotřebujete celou sklenici džemu nebo marmelády na cukroví, určitě si na něm podle Hany pochutnáte na Vánočce. „Každopádně otevřený džem skladujte v lednici a spotřebujte ideálně během dvou týdnů,“ připomíná a zároveň varuje před častým zlozvykem. „Do skleničky nevracejte olíznutou lžičku nebo nožík, i když děti je občas těžké ohlídat. Pokud se to stane, pak je lepší džem konzumovat rychleji, aby se nezkazil,“ vysvětluje Hana Šindelářová pro Toprecepty.cz.

Náš tip: Připravte si třeba na zkoušku už nyní linecké cukroví podle našeho video receptu.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku