Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jakou mouku použít do perníčků: Původně do nich patřila žitná, jiná je ale vhodnější a zajistí, aby na nich lépe držela poleva
Zdroj: Freepik, chandlervid85

Konečně tu máme čas, kdy se opět budeme moci pustit do pečení perníčků. Jestliže jste v tomto „oboru“ nováčci, možná oceníte pár tipů, díky nimž budou perníčky krásně voňavé, hladké a vláčné. To, jaké budou, ovlivní totiž třeba i druh mouky, z níž je upečete.  

Historie perníčků

Perníčky patří k nejoblíbenějším a také k nejstarším druhům vánočního cukroví. Pekly se dokonce už ve starověkém Egyptě, nějakou dobu byly kvůli speciální směsi koření, které jim zaručovalo nezaměnitelnou chuť a delší trvanlivost, i vnímány jako luxusní zboží.

K nám se perníčky dostaly někdy ve 14. století. Původně se pekly během celého roku a perníková srdce, koníci, panenky a další postavičky byly oblíbeným dárkem z pouti. Předtím, než se objevila vykrajovátka, jak je známe dnes, se perníčky vtlačovaly do vyřezávaných dřevěných forem, které jim zajistily pěkný vzhled. Dnes nám k jejich nazdobení slouží bílková poleva, díky níž se perníčky krásně vyjímají i jako ozdoba vánočního stromečku.

Spousta perníčkových variant

V minulosti bylo perníkářské řemeslo velmi ceněno a perníkáři si zakládali na svých receptech, jež se mnohdy dědily z generace na generaci. I dnes se pečou perníčky podle různých receptů. Někdo do nich dává máslo, další sádlo a jiný je dělá úplně bez tuku, někdo přidává vejce, někteří je sladí medem jiní cukrem.

Těsta se liší i v poměru použitého koření a také v druhu mouku, z nichž se perníčky pečou. V minulosti se dělaly z žitné mouky, jež jim dodávala hezkou tmavou barvu, nyní se spíš pečou z klasické pšeničné mouky jako jiné druhy cukroví. Jak ale použití mouka ovlivní chuť a konzistenci perníčků?

Jakou mouku na perníčky?

Žitná mouka - pokud byste chtěli udělat perníčky jako za starých časů, je třeba sáhnout právě po žitné mouce. Díky ni má tohle cukroví tmavší barvu a bohatou a zemitou chuť. S žitným těstem se navíc dobře pracuje, netrhá se a nepraská. Díky své specifické chuti však žitná mouka nemusí každému vyhovovat. Pokud se ale nechcete vzdát tradičních receptů, můžete ji nakombinovat s pšeničnou moukou. Tato kombinace se prodává i v obchodě jako mouka na perníčky

Pšeničná hladká mouka - je na perníčky v současnosti nejpoužívanější moukou a dosáhnete s ní i nejlepších výsledků. Díky ní budou mít příjemně jemnou chuť, v níž krásně vynikne perníkové koření. Zajistí také dokonale hladký povrch perníčků, což  oceníte při jejich malování. I poleva na nich pak lépe drží. V některých receptech se můžete setkat i s pšeničnou polohrubou. Tmavší barvu pak perníčkům můžete dodat přidáním kakaa

Celozrnná - jestliže toužíte po tom mít perníčky trochu zdravější, můžete je udělat z mouky celozrnné. Ta ovšem hodně nasává vodu, a perníkové těsto tak může být trochu drolivé. Pak se s ním hůř pracuje. Chcete-li přece jen použít něco jiného než klasickou pšeničnou mouku, vyzkoušejte špaldovou. Ta dodá perníčkům i zajímavou, lehce oříškovou chuť. I v tomto případě je lepší ta hladká, neboť u celozrnné byste opět mohli řešit problematiku drobivého těsta. 

Náš tip: Upečené perníčky si pak můžete ozdobit bílkovou polevou, kterou snadno uděláte podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Jakouběová, V: V babiččině kuchyni od tří králů do Vánoc
Pernikova-chaloupka.cz: Historie perníku

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku