Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
3. 12. 2024 V kuchyni s VIP
Zbylé knedlíky se dají využít různými způsoby, nejčastěji ale jako populární pokrm knedlíky s vejci. Modernější verzi známé hospodské speciality představil ve své první kuchařce účastník poslední řady soutěže MasterChef Česko a úspěšný foodblogger Adam Rundus.
Adam z MasterChefa
Smyslem knihy je ukázat jim, že delikatesy se dají vytvořit i s pomocí kontaktního grilu nebo obyčejné pánve, zkrátka toho, co mají k dispozici třeba na koleji nebo když jedou někam do kempu. Většina jídel by měla být hotova do 30 minut, určitě tak knížku ocení všichni ti, které nebaví trávit v kuchyni spoustu času, ale přitom si rádi pochutnají na nějakém netradičním moderním pokrmu.
Mohlo by vás zajímat
Trochu jiné knedlíky s vejci
A takový je i „hornickej knedlík", speciální variace na knedlík ve vajíčku. Adam sám v kuchařce říká: „Když se řekne knedlík ve vajíčku, tak si vybavím dětství. Máma ho doma čas od času dělala a vždycky jsme si na něm pochutnali." Zcela v duchu kuchařky Adam knedlík připravuje na pánvi či v kontaktním grilu a navíc ho vylepšuje pastrami - pochoutku v podobě na tenko nakrájených plátků nakládaného hovězího hrudího.
Právě tato specialita karpatských pastevců původem z Rumunska se později stala hodně populární v New Yorku a dnes je oblíbenou náplní různých sendvičů a specialitou moderních bister. A z takového obyčejného knedlíku udělá přímo delikatesu. Když k němu přidáte ještě kyselé okurky, smaženou cibulku a majonézu, vytvoříte výjimečný sendvič, jímž každého dostanete.
Mohlo by vás zajímat
Hornickej knedlík podle Adama
Budete potřebovat: 2 plátky houskového knedlíku, 1 vejce, kapku smetany, 1 ředkvičku (výborně bude fungovat nakládaná), 1–2 kyselé okurky, ¼ červené cibule, 80 g pastrami, sůl a pepř, majonézu, hořčici a med dle chuti, smaženou cibulku, 1 hrstka petržele a máslo.
- Knedlík nakrájejte na širší plátky. V misce rozklepněte vajíčka, přidejte trochu smetany nebo mléka a špetku soli. Vše rozšlehejte vidličkou. Nakrájejte ředkvičky a kyselou okurku na tenká kolečka, červenou cibuli na proužky, hladkolistou petržel nasekejte najemno. Knedlík pořádně obalte ve vajíčkové směsi.
- Na pánvi nebo kontaktním grilu rozehřejte lžičku másla. Obalený knedlík dejte na rozpálenou pánev či kontaktní gril a nechte ho opéct. Po chvíli ho otočte. Můžete gril přiklopit, ale doporučuji nechat ho otevřený, aby se knedlík opékal pomaleji. Mezitím si v misce smíchejte majonézu s medem a hořčicí a odložte stranou.
- Když je knedlík dozlatova opečený, přendejte ho stranou a na pánev přidejte další kousek másla. Na másle krátce opečte plátky pastrami nebo klasickou šunku, jen aby se prohřála.
- Na opečený knedlík natřete připravenou medovou majonézu, položte na něj plátky pastrami, nakrájené ředkvičky, kyselou okurku, čerstvou cibuli a vše posypejte smaženou cibulkou. Nakonec vše dozdobte čerstvou petrželí.
Náš tip: Klasické knedlíky s vejci si můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké udělat knedlíčky do polévky? Které jsou ty nejoblíbenější a do jakých polévek se nejvíce hodí
Je více možností, jak knedlíčky udělat. Ty nejlepší si často pamatujeme ještě z dětství a rádi se k nim vracíme. I když na jejich tvarování… Číst více
Deset otázek a odpovědí, které ještě potřebujete vědět, aby vaše polévky byly dokonalé
Zahustit polévky můžeme mnoha způsoby - jíškou, těstovinami, knedlíčky nebo některou ze zavářek. V následujícím článku přinášíme deset odpovědí na… Číst více
20 nejlepších polévkových zavářek, které polévku zahustí a zvýrazní její chuť
Zavářky udělají z řídké polévky hustý, chuťově výrazný pokrm, který můžeme směle podávat s kouskem pečiva jako hlavní jídlo. Přidávají se do polévek… Číst více
Co dát do polévky místo nudlí? Zkuste skvělé domácí zavářky nebo knedlíčky
Jistě znáte rčení polévka je "grunt" a maso je špunt, které je zcela pravdivé, protože polévka by neměla chybět při žádném obědě. Vydatná polévka v… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dejte si sendvič s pastrami! Speciálně naložené maso má původ v rumunské kuchyni
Reportáž ze zákulisí MasterChef Česko aneb Den s Adamem: Budíček v 6 ráno, jídlo v autě a do postele o půlnoci
Voňavé dýňové karí podle Adama z MasterChef Česko: Je to tak jednoduché a chutné, že to zvládne úplně každý, říká
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Cukrář Josef Maršálek radí, kdy naplnit linecké: Když to uspěcháte, cukroví brzy vyschne a náplň ztvrdne, říká
Kuchařka Kamu se v Praze předvedla v roli modelky. Zástěru s bryndákem pro ni nechal ušít brácha Adam