Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Zdroj: se souhlasem Adama Runduse

Zbylé knedlíky se dají využít různými způsoby, nejčastěji ale jako populární pokrm knedlíky s vejci. Modernější verzi známé hospodské speciality představil ve své první kuchařce účastník poslední řady soutěže MasterChef Česko a úspěšný foodblogger Adam Rundus. 

Adam z MasterChefa

Adama Runduse, bratra slavné šéfkuchařky KAMU, si určitě pamatujete jako jednoho z výrazných  soutěžících posledního ročníku soutěže MasterChef Česko 2023. Tehdy skončil na sedmém místě, nicméně vaření a gastronomii obecně  se věnuje stále, což dokazuje i ocenění Objev roku v soutěži Food blog roku 2024.
Adam je aktivní je hlavně na svém Instagramu, kde uveřejňuje nejen své recepty, ale i recenze různých podniků. Nyní Adam vydal svou první kuchařkou knihu s názvem SMASH-BA a podtitulem Kuchařka nejen z toustovače, která je určena hlavně mladým lidem. 

Smyslem knihy je ukázat jim, že delikatesy se dají vytvořit i s pomocí kontaktního grilu nebo obyčejné pánve, zkrátka toho, co mají k dispozici třeba na koleji nebo když jedou někam do kempu. Většina jídel by měla být hotova do 30 minut, určitě tak knížku ocení všichni ti, které nebaví trávit v kuchyni spoustu času, ale přitom si rádi pochutnají na nějakém netradičním moderním pokrmu. 

Trochu jiné knedlíky s vejci

A takový je i „hornickej knedlík", speciální variace na knedlík ve vajíčku. Adam sám v kuchařce říká: „Když se řekne knedlík ve vajíčku, tak si vybavím dětství. Máma ho doma čas od času dělala a vždycky jsme si na něm pochutnali." Zcela v duchu kuchařky Adam knedlík připravuje na pánvi či v kontaktním grilu a navíc ho vylepšuje pastrami - pochoutku v podobě na tenko nakrájených plátků nakládaného hovězího hrudího.

Právě tato specialita karpatských pastevců původem z Rumunska se později stala hodně populární v New Yorku a dnes je oblíbenou náplní různých sendvičů a specialitou moderních bister. A z takového obyčejného knedlíku udělá přímo delikatesu. Když k němu přidáte ještě kyselé okurky, smaženou cibulku a majonézu, vytvoříte výjimečný sendvič, jímž každého dostanete.

Hornickej knedlík podle Adama

Jak říká sám Adam: „Pokud ti zbyl knedlík od oběda u babičky, víš, co s ním.“ Pokud byste ovšem pastrami nemohli sehnat nebo by pro vás bylo příliš drahé, doporučuje Adam i levnější variantu, v níž je vyměníte za obyčejnou šunku. A jak tedy hornickej knedlík připravíte?

Budete potřebovat: 2 plátky houskového knedlíku, 1 vejce, kapku smetany, 1 ředkvičku (výborně bude fungovat nakládaná), 1–2 kyselé okurky, ¼ červené cibule, 80 g pastrami, sůl a pepř, majonézu, hořčici a med dle chuti, smaženou cibulku, 1 hrstka petržele a máslo. 

  1. Knedlík nakrájejte na širší plátky. V misce rozklepněte vajíčka, přidejte trochu smetany nebo mléka a špetku soli. Vše rozšlehejte vidličkou. Nakrájejte ředkvičky a kyselou okurku na tenká kolečka, červenou cibuli na proužky, hladkolistou petržel nasekejte najemno. Knedlík pořádně obalte ve vajíčkové směsi.
  2. Na pánvi nebo kontaktním grilu rozehřejte lžičku másla. Obalený knedlík dejte na rozpálenou pánev či kontaktní gril a nechte ho opéct. Po chvíli ho otočte. Můžete gril přiklopit, ale doporučuji nechat ho otevřený, aby se knedlík opékal pomaleji. Mezitím si v misce smíchejte majonézu s medem a hořčicí a odložte stranou.
  3. Když je knedlík dozlatova opečený, přendejte ho stranou a na pánev přidejte další kousek másla. Na másle krátce opečte plátky pastrami nebo klasickou šunku, jen aby se prohřála.
  4. Na opečený knedlík natřete připravenou medovou majonézu, položte na něj plátky pastrami, nakrájené ředkvičky, kyselou okurku, čerstvou cibuli a vše posypejte smaženou cibulkou. Nakonec vše dozdobte čerstvou petrželí.

Náš tip: Klasické knedlíky s vejci si můžete udělat podle našeho video receptu.

 

Recepty k tomuto článku

Související obsah