Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zázvorový čaj pomáhá při nachlazení. Důležitá je správná doba luhování, s medem a citronem krásně prohřeje i báječně chutná
Zdroj: Toprecepty, misza

Podzimní chladné počasí je častou příčinou respiračních onemocnění. Léty prověřeným a účinným pomocníkem v boji s viry a nachlazením je zázvorový čaj. Inspirujte se, jak ho ochutit, abyste se nejen prohřáli, ale také si na něm pochutnali.

Zázvorový čaj

Podzimní počasí svou nestálostí je příčinou respiračních onemocnění. Pro  zmírňování jejich průběhu se stále častěji se vracíme i k alternativním zdrojům a právě zázvor je jedním z nich. Neslouží jen jako koření do spousty jídel, ale také jako podpora při oslabení organismu. Je typický svou výraznou chutí, která nemusí být každému příjemná, ale můžeme si ji přizpůsobit různým dochucením.

Ze zázvoru se využívá oddenek, který je znám svým protizánětlivým působením, pomáhá při žaludečních nevolnostech, důležité jsou i jeho antioxidační vlastnosti, které přispívají k prevenci mnoha onemocnění. Všechny tyto vlastnosti uvádí třeba souhrn studií v knize z roku 2011.

Pozor je třeba dávat na dávkování, zázvoru si můžeme dopřát 250 mg až 1 g denně v 1–4 dávkách. Vzhledem k jeho výrazné chuti bychom nejspíš ani více nezvládli. Zázvor můžeme oloupat, odkrojit kousek a chvíli ho převalovat v puse jako bonbón a pak ho vyhodit. Ale také si můžeme přichystat výborný zázvorový čaj. 

Jak správně uvařit zázvorový čaj

Na zázvorový čaj potřebujete: 1 cm oloupaného čerstvého zázvoru a 0,5 l vody.

Jak na to? Zázvor nakrájejte na tenké plátky, dejte je na dno konvičky a zalijte horkou vodou. Nechte louhovat zhruba 7-10 minut. Pak zázvor vyndejte. Komu nevadí výraznější aroma zázvoru, může ho v konvičce nechat.

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

Jak ochutit zázvorový čaj

Samotný zázvorový čaj asi příliš chutnat nebude, proto si ho můžeme příjemně vylepšit. Jednou z vhodných ingrediencí je med, který přidáváme, když čaj trochu vychladne. Zázvorový čaj báječně ochutí také plátky citrónu nebo limetky.

V předvánočním období si k louhovanému zázvoru můžeme přidat kousek skořice a 2-3 hřebíčky, které zázvorový čaj krásně provoní. 

Zdroje informací:
ncbi.nlm.nih.gov: Chapter 7The Amazing and Mighty Ginger
nzip.cz: Zázvor

Náš tip: Ze zázvoru si můžete přichystat i domácí zázvorový sirup. Vyzkoušejte ho podle následujícího video receptu: 

Recepty k tomuto článku