Nejlepší česnečka se dá uvařit levně, a přesto může chutnat luxusně. Česnek je třeba přidat v tu správnou chvíli
20. 11. 2024 Vaření
Česneková polévka patří mezi ty nejsnazší a zároveň v základní verzi i nejlevnější. A jak na nejlepší česnečku? Zjistěte, co všechno do ní přidat, aby z ní byla luxusní polévka, která dobře prohřeje a skvěle chutná.
Poctivá česnečka
Česnečka už dlouho patří mezi časem prověřené polévky. Dáváme si ji na posilnění, když venku začnou řádit podzimní plískanice, ale také třeba tehdy, když máme po náročnějším večírku a potřebujeme takzvaný „vyprošťovák“. Ať už je důvod její přípravy jakýkoliv, můžeme si na ní skutečně pochutnat.
Mohlo by vás zajímat
Co se dává do česnečky
Základem jednoduché česnečky je voda, sůl, kmín a prolisovaný česnek. Do poctivé česnečky ale často přidáváme na kostičky nakrájenou bramboru, kterou mírně rozvaříme. Můžeme do ní rozmíchat i rozklepnuté vajíčko. Navrch se hodí bylinky, jako jsou petrželka, pažitka, ale i třeba majoránka. Polévku vhodně doplní i krutony nebo chléb. Na úplný závěr můžeme přidat nastrouhaný tvrdý sýr.
Mohlo by vás zajímat
Kdy přidat česnek do česnečky
Nabízí se několik možností, jak a kdy přidat česnek do této polévky. V nejjednodušší variantě uvaříme v konvici vodu a zalijeme prolisovaný česnek se solí a drceným kmínem přímo na talíři. Někdo přidá část česneku do polévky při vaření brambor a zbytek pak dá přímo na talíř. Prolisovaný česnek můžeme také přidat do polévky až po skončení varu.
Česnek lze prolisovat lisem na česnek, ale i utřít ho nožem samotný, případně se solí.
Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…
Jak na nejlepší česnečku
Pro čtyři strávníky potřebujete: 6 stroužků česneku, 1/2 l vody, 1 cibuli, 4 středně velké brambory, 1 vejce, bujón, sůl, mletý pepř, majoránku, sádlo a kmín.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. V hrnci na sádle osmažte cibuli dorůžova a zalijte vývarem (bujónem), přiveďte k varu a zeslabte plamen. Mezitím oškrábejte brambory a nakrájejte je na menší kousíčky, pak je uvařte zvlášť v hrnci s osolenou a okmínovanou vodou. Když jsou brambory poloměkké, přendejte je do polévky (brambory pouští škrob a chuť by nebyla tak dobrá, kdybyste je vařili společně s vývarem). Promíchejte, přidejte půl lžíce sádla a do vroucí polévky vlijte rozšlehané vajíčko (i dvě, dle množství vývaru) a míchejte, aby bylo vejce pěkně roztahané (udělá v polévce vaječné „nitě").
Polévku ochuťte pepřem, špetkou drceného kmínu a solí. Povařte zhruba 2 minuty a sporák vypněte. Až pak přidejte prolisovaný česnek (cca na 1/2 litru polévky může přijít 6 stroužků, záleží i na síle česneku) a v dlaních rozemnutou majoránku.
Pokud se rozhodnete přidat nastrouhaný sýr, nandejte ho na talíř, pak zalijte polévkou. Můžete přidat i špetku zelené nadrobno nakrájené cibulky.
Náš tip: Připravte si vynikající česnečku se sýrem podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Česnek v octu, v lihu nebo v mrazáku? Nachystejte si jej rovnou na vaření!
Jaké pomazánky máte nejraději? A všimli jste si, že ty česnekové mizí z podnosů během chvilky? Vybrali jsme ty nejlepší recepty
Jak udělat krutony v troubě nebo na pánvi. Oblíbené křupavé kostičky do polévek a salátů