Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny peče: Perníčky hned měkké peču podle tohoto receptu už léta. Voní medem a kořením a ze stolu jen mizí
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Perníčky patří léta mezi nejoblíbenější cukroví. Dříve se dělávaly dlouho dopředu, aby stačily změknout. To už není potřeba. S tímto receptem je budete mít měkké hned po upečení a můžete si na nich pochutnávat průběžně.

Historie perníčků 

Jak už jsme psali v našem předchozím článku, pečivo podobající se dnešním perníčkům se z mouky a medu peklo zřejmě již ve starověkém Egyptě. Do Evropy, konkrétně do Francie, je podle legendy přinesl v roce 992 arménský mnich Řehoř z Nikopole.

Z Francie se recepty na perníčky rozšířily do celé Evropy a k medu a mouce postupně přibylo další koření, když se ve 13. století do Evropy dostala skořice, hřebíček, muškátový oříšek a pepř, podle kterého perníčky později získaly své jméno. Název je totiž odvozen od slova peprník neboli peprný.

Speciální směs koření a med zaručovaly pečivu dlouhou trvanlivost, proto se perníky běžně převážely na dlouhé vzdálenosti. Zpočátku se ale prodávaly hlavně v lékárnách a v klášterech, mělo se totiž za to, že koření působí dobře na žaludek.

Dostupnějším zbožím se staly perníčky až v 18. století. Receptury se postupně měnily a vyvíjely, a tak jich jsou dnes desítky nebo stovky. 

Jak na perníčky hned měkké

Nevím, co přesně v tomto receptu způsobuje, že je pečivo hned měkké, ale je to tak. Recept jsem si vystřihla z časopisu v době, kdy mi bylo kolem 20 let (a to už je hodně dávno...:-). Dodnes jej mám vlepený v malé, za ta léta už dost umolousané, kuchařce. Tehdy jsem si jej sama upravila, protože mi připadalo, že je v receptu málo tuku. 

Recept byl součástí reklamy na tuk Hera a sama společnost jej v průběhu let také upravila, a když jsem recept (zase jako součást reklamy) objevila podruhé, od původní verze se lišil právě ve větším množství tuku, tedy Hery, a také v použití směsi perníkového koření (v první verzi se ještě míchal hřebíček, anýz, skořice a badyán podle určitých poměrů). 

Každopádně, perníčky podle něj peču léta a je to jediný recept na cukroví, kde používám Heru. Proč? Ani tak ne proto, že je recept "od nich", ale zkrátka proto, že funguje. Možná by ale fungoval i s máslem nebo sádlem. Klidně to zkuste. 

Na perníčky hned měkké budete potřebovat: 400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 2 vejce (plus 1 na potření), 100 g Hery, 2 lžíce tekutého medu, 2 lžičky perníkového koření a 1 lžičku jedlé sody

Jak na to? Utřete cukr, 2 vejce a změklou Heru. Přidejte med a koření a nakonec vmíchejte mouku předem smíchanou se sodou.

Vypracujte těsto a dejte do chladu na hodinku nebo déle. Poté těsto na lehce pomoučeném vále vyválejte na plát silný asi 4 mm, vykrajujte různé tvary a skládejte na plech, vyložený pečicím papírem. 

Pečte v předehřáté troubě při 180 stupních asi 8-10 minut. Ihned po vytažení z trouby perníčky potřete rozšlehaným vajíčkem. Budou se pěkně lesknout. 

Polevu na perníčky můžete udělat podle našeho video receptu: 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Zdroje informací: 
Ianyanmag.com: How an Armenian Monk Brought Gingerbread to the West

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku