Holka u plotny peče: Perníčky hned měkké peču podle tohoto receptu už léta. Voní medem a kořením a ze stolu jen mizí
19. 11. 2024 Vaření
Perníčky patří léta mezi nejoblíbenější cukroví. Dříve se dělávaly dlouho dopředu, aby stačily změknout. To už není potřeba. S tímto receptem je budete mít měkké hned po upečení a můžete si na nich pochutnávat průběžně.
Historie perníčků
Jak už jsme psali v našem předchozím článku, pečivo podobající se dnešním perníčkům se z mouky a medu peklo zřejmě již ve starověkém Egyptě. Do Evropy, konkrétně do Francie, je podle legendy přinesl v roce 992 arménský mnich Řehoř z Nikopole.
Z Francie se recepty na perníčky rozšířily do celé Evropy a k medu a mouce postupně přibylo další koření, když se ve 13. století do Evropy dostala skořice, hřebíček, muškátový oříšek a pepř, podle kterého perníčky později získaly své jméno. Název je totiž odvozen od slova peprník neboli peprný.
Speciální směs koření a med zaručovaly pečivu dlouhou trvanlivost, proto se perníky běžně převážely na dlouhé vzdálenosti. Zpočátku se ale prodávaly hlavně v lékárnách a v klášterech, mělo se totiž za to, že koření působí dobře na žaludek.
Dostupnějším zbožím se staly perníčky až v 18. století. Receptury se postupně měnily a vyvíjely, a tak jich jsou dnes desítky nebo stovky.
Mohlo by vás zajímat
Jak na perníčky hned měkké
Nevím, co přesně v tomto receptu způsobuje, že je pečivo hned měkké, ale je to tak. Recept jsem si vystřihla z časopisu v době, kdy mi bylo kolem 20 let (a to už je hodně dávno...:-). Dodnes jej mám vlepený v malé, za ta léta už dost umolousané, kuchařce. Tehdy jsem si jej sama upravila, protože mi připadalo, že je v receptu málo tuku.
Recept byl součástí reklamy na tuk Hera a sama společnost jej v průběhu let také upravila, a když jsem recept (zase jako součást reklamy) objevila podruhé, od původní verze se lišil právě ve větším množství tuku, tedy Hery, a také v použití směsi perníkového koření (v první verzi se ještě míchal hřebíček, anýz, skořice a badyán podle určitých poměrů).
Každopádně, perníčky podle něj peču léta a je to jediný recept na cukroví, kde používám Heru. Proč? Ani tak ne proto, že je recept "od nich", ale zkrátka proto, že funguje. Možná by ale fungoval i s máslem nebo sádlem. Klidně to zkuste.
Na perníčky hned měkké budete potřebovat: 400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 2 vejce (plus 1 na potření), 100 g Hery, 2 lžíce tekutého medu, 2 lžičky perníkového koření a 1 lžičku jedlé sody
Jak na to? Utřete cukr, 2 vejce a změklou Heru. Přidejte med a koření a nakonec vmíchejte mouku předem smíchanou se sodou.
Vypracujte těsto a dejte do chladu na hodinku nebo déle. Poté těsto na lehce pomoučeném vále vyválejte na plát silný asi 4 mm, vykrajujte různé tvary a skládejte na plech, vyložený pečicím papírem.
Pečte v předehřáté troubě při 180 stupních asi 8-10 minut. Ihned po vytažení z trouby perníčky potřete rozšlehaným vajíčkem. Budou se pěkně lesknout.
Polevu na perníčky můžete udělat podle našeho video receptu:
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Zdroje informací:
Ianyanmag.com: How an Armenian Monk Brought Gingerbread to the West
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Chcete, aby se perníčky leskly? Poslouží žloutek, vejce s rumem i plnotučné mléko, perníčky se musí potřít ve správnou chvíli
Retro okénko: Rum tuzemák stál 50 Kčs za půllitr. Nejslavnější byl s plachetnicí. Sehnat se dá stále, jen se mu nesmí říkat rum
Přečtěte si Zobrazit více
Historie perníčků: Původně se pekly v Egyptě a používaly pro zmírnění zažívacích potíží
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře