Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brzy nastane čas, kdy se po návratu z lyžovačky nebo i jen z procházky rádi zahřejeme grogem, čajem s rumem nebo punčem. Na Vánoce se pak ve spoustě rodin bude připravovat vaječňák. Do všech těchto nápojů je zapotřebí jedna důležitá ingredience, a sice rum. A ten se u nás v minulost pil výhradně tuzemský. 

Alkoholický nápoj českých Vánoc

Rum je jednou ze surovin, které před Vánoci nesmí chybět snad v žádné domácnosti. Kromě výše zmiňovaných nápojů, jej využijeme i do mnoha druhů cukroví – hlavně do toho nepečeného nebo do různých krémů. Výborně ochutí cukrovou polevu a můžete ho přidat i do těsta na vánočku nebo do něj aspoň namočit rozinky.

Dnes běžně seženeme v obchodech pravý rum, tedy rum z cukrové třtiny z Karibiku. Před revolucí byl ale u nás vzácností. Místo něj se proto používal tzv. tuzemský rum, všem známý jako tuzemák

Rum z brambor?

Tuzemský rum je u nás legendárním nápojem spjatým s mnoha drinky, jako jsou nejen grog, ale i tuzemák s kofolou nebo nápoj nazvaný šavle meče či čert, v němž se rum kombinuje s griotkou. Od pravého rumu se „tuzemský“ liší tím, že se nepřipravuje z cukrové třtiny, ale z tzv. konzumního (potravinářského) lihu neboli lihu pro pitné účely.

Ten se vyráběl hlavně z bramborového škrobu – proto se říkalo bramborový rum, dnes se dává přednost řepné melase nebo obilí. Tento potravinářský líh se pak naředí a hlavně ochutí rumovou trestí, která dodává tuzemáku jeho typickou chuť. Takový nápoj by pak byl světlý, dobarvuje se proto ještě karamelem. Navíc se přidávají často i vanilková esence, cukr a také barviva. 

Místo pravého rumu tuzemský

Historie tuzemského rumu sahá u nás až do konce 19. století, do dob Rakouska-Uherska, kdy vznikl jako náhražka pravého kubánského či jamajského rumu, kterého byl tehdy u nás nedostatek. Zpočátku se mu říkalo čajový rum nebo rum na vaření, posléze začal být označován jako tuzemský rum. Ihned se stal velmi populárním nápojem, nejvíc mezi chudšími vrstvami společnosti. 

Rum s plachetnicí

Ze všech tehdejších rumů se asi nejvíc proslavil Rum tuzemský z lihovaru v Jindřichově Hradci, který spadal pod Jihočeskou Frutu. Dokonce byl přímo znám jako „rum s plachetnici“, a proto si zde svou podobu plachetnice dokonce chrání ochrannou známkou. Dodnes se vyrábí podle tradiční přísně střežené receptury, jež se předává z generace na generaci.

Největší konkurencí mu byl tuzemák od značky Božkov – i jeho etiketu zdobila plachetnice. Známý rum se vyrábí v Plzni od roku 1948 a stále je jedním z nejprodávanějších alkoholických nápojů u nás. Plachetnice však byla i na rumu z Fruty Brno a ten z Liptovského Mikuláše měl na sobě aspoň kormidlo. Odkaz na exotiku tam zkrátka byl patrný, stejně jako fakt, že rum byl odjakživa spojován s piráty. 

Už žádný rum

Tuzemák se stejně jako dnes prodával většinou v litrové či půllitrové láhvi, přičemž ta velká stála 100 Kčs a ta malá 50 Kčs.  Stával však i méně, jak dokládají dobové etikety, třeba Rum tuzemský ze závodu na Smíchově stával jen 33,50 Kč/0,5 l. Tehdy měl rum i větší grády, neboť obsah alkoholu v něm byl 40 %.

To současné tuzemáky mívají jen 37,5 %, navíc se jim již ani rum říkat nesmí, neboť tak smí být označována jen lihovina z cukrové třtiny. To ale náš „rum“ nesplňuje, proto se na lahvích můžete setkat jen s nápisy Tuzemák. To mu ale nijak na popularitě neubralo.

I když nyní seženete u nás různé exotické druhy alkoholu, tuzemák je stále tradičním nápojem českých hospod, spousta lidí na něj nedá dopustit a mnozí říkají, že třeba domácí vaječný koňak si ani bez tuzemáku nedokážou představit. 

Na fotografie starých etiket tuzemských rumů se můžete podívat v naší fotogalerii

Fotogalerie - retro rum

Ukázat 4 fotografie

Zdroje informací: 
Wikipedie.org: Tuzemský rum, Fruko-Schulz
Destilerka.cz: Historie tuzemáku​​​​​​
Alkoholium.cz: Rum versus tuzemák, aneb jak a proč jsme přišli o tuzemský rum
Bozkov.cz: Božkovský příběh

Náš tip: Tuzemák využijete i při přípravě vosích hnízd. Ty si můžete udělat podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku