Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový salát podle norem neobsahoval žádnou majonézu.
Zdroj: Toprecepty

Bramborový salát je neodmyslitelně spjatý s Vánoci stejně jako smažený kapr a cukroví. Podobně jako některé další pokrmy je však jeho příprava v každé domácnosti jiná díky receptům, které se po generace ukládají jako rodinné stříbro. V minulosti jsme ovšem mohli narazit na salát, který chutnal všude stejně, byl totiž připraven podle Československých státních norem.

Pokaždé originál 

Bramborový salát patří, jako jeden z mála, k těm, které dělá každý jinak. Možností na jeho obměnu je totiž taková řada, že se úplně nabízí, aby si každý doma udělal svůj originál, který budou ostatní buď obdivovat, nebo jim naopak nebude chutnat.

Stačí totiž vynechat jednu surovinu nebo jinou přidat, zvolit verzi bez majonézy a hned máte úplně jiný salát, než na který jsou další strávníci zvyklí. 

Nekonečně verzí

Existuje tak mnoho variant bramborového salátu, které se liší podle regionu i osobních preferencí. Kromě základních ingrediencí, jako jsou vařené brambory, vajíčka, kyselé okurky a cibule, můžete do salátu přidat i další suroviny. Někdo má rád vařenou mrkev, hrášek či sterilovanou kukuřici. V jiných se zase experimentuje s dresinkem. Místo klasické majonézy totiž můžete použit jogurt nebo zakysanou smetanu.

Někomu dokonce záleží i na tom, na jak velké kousky jsou brambory nakrájeny. Poslední roky se setkáváme na štědrovečerním stole i s vídeňským bramborovým salátem, který má s českou klasikou už pramálo společného. Stejně jako ten, který se vyráběl podle Československých státních norem.

Bez majonézy a vajec

Předpis, který určoval, že má salát „typickou vůni a pikantní chuť“ a brambory jsou v něm nakrájeny na plátky, vůbec nepočítal s tím, že by se při výrobě měla použít majonéza, chybělo dokonce i vajíčko. Norma č. 19908 určovala jako základní suroviny pouze brambory, cibuli a kyselé okurky. Dochucovalo se octem s cukrem.

Co byly normy

Československé státní normy (ČSN) v oblasti gastronomie byly souborem standardů, které upravovaly různé aspekty potravinářství, stravování a pohostinství v bývalém Československu. Tyto normy byly zavedeny s cílem zajistit konzistenci, kvalitu a bezpečnost potravin a nápojů.

Obsahovaly pravidla pro výrobu, skladování, balení a podávání potravin, a také normy pro hygienické standardy v kuchyních a restauracích. Určovaly například i to, jak má být připravena a servírována svíčková na smetaně nebo jaké suroviny a postupy jsou nezbytné pro autentický guláš.

Bramborový salát

Na oblíbený vánoční salát podle norem budete potřebovat: 1 kg brambor, 75 g cibule, 100 g kyselých okurek, 20 g soli, 25 g octa,1 g pepře, 25 g stolního oleje, 50 g vody a 15 g cukru.

Jak na to?

  1. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte je dobře prochladnout.
  2. Studené brambory překrájejte na poloviny, a pak na tenké plátky. 
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, okurky překrájejte na poloviny, a pak na slabé plátky. 
  4. Vše dejte do mísy, osolte, opepřete, přidejte olej, ocet, cukr, pitnou vodu a zlehka promíchejte tak, aby brambory zůstaly pokud možno v plátcích.
  5. Salát nechte před podáváním proležet v chladnu.

Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu bramborový salát, ve kterém majonéza nechybí.

Recepty k tomuto článku