Láďa Hruška prozradil, jak se chystá na Vánoce i co najdeme v jeho Bibli: Cukroví nepečeme, jako dárky dávám knihy, říká
27. 11. 2024 Rozhovory a reportáže
Kutilství k Čechům patří stejně jako pivo a smažený sýr. V minulosti býval největším odborníkem na tuto kratochvíli Přemek Podlaha, ale posledních několik let jeho roli přebral Láďa Hruška. Ten nyní připravil novou knihu, a tak se ho redakce Topreceptů zeptala, proč tentokrát nezvolil kuchařku jako v minulých letech, i jestli už se připravuje na letošní Vánoce.
Rady na domácí použití
Vychytávky Ládi Hrušky letos oslavily vstup do desáté sezóny, před Vánoci jejich moderátor uvádí na trh svou novou knihu - Bibli vychytávek do každé domácnosti. Mělo by prý jít o dárek právě pod stromeček. „Je to tak. Hlavně mám vystaráno já o dárek pro mé přátele s známé,“ přiznává Láďa se smíchem. „Nic nedělám nikdy nadarmo. Moje práce musí mít smysl a řád. A logickým vyústěním sbírky „vychytávek” za ty roky je knížka,“ popisuje pro Toprecepty.cz. „Bible je dárkem pro fanoušky a diváky, aby vše měli po ruce „na papíře” doma. Často mě totiž oslovují na ulici a ptají se na rady,“ dodává.
Mohlo by vás zajímat
Láďovy Vánoce
Blížící se svátky nijak Láďa „nehrotí“, hodlá si je totiž strávit po svém. „Vánoce mají být svátky klidu. A tak je budu v klidu prožívat doma v Městci a užívat si chvíle spolu. S mámou, bráchou a fenkou buldočka Miou,“ popisuje. V žádném případě se však nechce zapojit do paniky, která u někoho před Vánoci startuje. „Nepodléhám nikomu a ničemu. Natož shonu a jakémukoliv pseudošílenství. Cukroví nepečeme, protože ho dostáváme dárkem od sousedů a fanoušků. Na oplátku od nás dostanou doma vánoční svařák a knížku ode mě,“ vysvětluje oblíbený moderátor.
Co v Bibli najdeme
Letos obdrží knihu, ve které podle Ládi najdeme z každého soudku něco. Třeba v devětadevadesáti vychytávkách do kuchyně se čtenáři dozví například to, jak ušetřit peníze správným skladováním jídla, ale i jak uvařit fazole, aby nenadýmaly, čím v receptech nahradit vajíčko či jak si doma nabrousit nůž i bez brousku. V nadcházející sváteční sezóně ocení také triky na vánoční pečení nebo udržení cukroví vláčného po delší čas.
„Jsou tu prověřené rady našich babiček i věci z moderní doby. Doslova od podlahy po půdu až přes zahradu. Přistupoval jsem ke knize tak, aby byla takovým pomocníkem pro každého a v každé domácnosti. To bylo mé přání,“ vysvětluje populární moderátor. „Každý by si v ní měl najít „TO” své. Tak jsem ji koncipoval. Ať je někdo kutil, kuchtík nebo zahradomil či mazlíčkomil,“ dodává.
Vše otestováno
V knize, kterou psal Láďa přes pět let, najdeme jen vyzkoušené rady. „Nikdy nic neprezentuji a neposílám dál, aniž bych nebyl přesvědčen, že to funguje. Nesnáším fabulace a hoaxy. Mám rád upřímnost a pravdivost,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz Hruška s tím, že ho proces psaní i zkušení všech tipů nesmírně baví. A je jedno, jestli píše knihu, plnou rad jako letos, nebo své populární kuchařky. „Já v tom žádný rozdíl nevidím. Ke každé knize přistupuji zodpovědně a soustředím se jen na ni. Je jedno, zda píšu pro děti, kuchařku a nebo třeba Bibli (smích),“ říká Láďa.
Jak to vypadá, když se Láďa pustí do kutilské práce, uvidíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Připravte si na zahřátí perfektní fazolový guláš podle našeho video receptu.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho vydrží nepečené cukroví? Z tvarohu či pudinku jen pár dnů, s alkoholem týdny, základem je správné skladování
Láďa Hruška prozradil, jak se chystá na Vánoce i co najdeme v jeho Bibli: Cukroví nepečeme, jako dárky dávám knihy, říká
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Přečtěte si Zobrazit více
Vychytávky slaví deset let: Díky nim jsem se naučil vařit spoustu skvělých věcí, říká moderátor Láďa Hruška
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit