Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
21. 11. 2024 Vaření
Linecké cukroví patří mezi to nejoblíbenější? Chystáte se na něj? Z jaké mouky se dělá linecké? Přečtěte si, proč zvolit právě tento druh mouky a samozřejmě máme i prověřený recept.
Z čeho se připravuje linecké těsto
Z lineckého těsta se dá upéct spousta sladkých dobrot. Od koláčů přes řezy na plech, až po sušenky a křehké vánoční cukroví. Tento druh je tak oblíbený, že chybí pouze v málo domácnostech.
Základem lineckého těsta je mouka, máslo a moučkový cukr v poměru 3:2:1 a žloutek. Pro přípravu je nezbytná stejná teplota surovin a je třeba, aby máslo bylo chladné a nerozehřívalo se. Je proto důležité pracovat rychle. Jinak by se uvolnil lepek, což by vedlo ke změně struktury těsta. O zdeformované kousky během pečení příliš nestojíme.
Mohlo by vás zajímat
Z jaké mouky se dělá linecké
Linecké těsto je známé svou jemností a tvárností. Proto je jednoznačnou volbou hladká mouka. Můžeme si ale vybrat, jestli sáhneme po pšeničné, bezlepkové či špaldové mouce. Hlídat je třeba jemnost, kterou vyniká například mouka dvounulka. Když si zvolíme na přípravu lineckého špaldovou mouku, získáme navíc jemně ořechovou chuť. Vhodné je ale tuto mouku kombinovat s hladkou pšeničnou moukou.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak na linecké cukroví
Na jednu dávku lineckého cukroví potřebujete: 250 g hladké mouky, 150 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, vanilkový cukr, citronovou kůru, rybízovou marmeládu, tuk na vymazání plechu, barevnou polevu a cukrářské ozdoby.
Jak na to? Do prosáté mouky a moučkového cukru přidejte rozkrájené máslo, žloutek, vanilkový cukr a citronovou kůru a vypracujte těsto. Zabalte ho do igelitu a nechte alespoň hodinu odpočinout v chladnu.
Plech vymažte tukem a troubu předehřejte na 175 °C. Na pomoučeném vále vyválejte zhruba 2 mm silnou placku, ze které pomocí tvořítek vykrajujte tvary hvězdiček nebo kytiček.
Vykrájené tvary opatrně přendejte na plech, který vložte do trouby a pečte dorůžova. Upečený plech vyndejte a kousky cukroví nechte vychladnout. Pak je slepujte rybízovou marmeládou nebo krémem, můžete je dozdobit barevnou polevou a cukrářskými ozdobami. Skladujte v nevytápěné místnosti, nejlépe spíži. Linecké cukroví potřebuje alespoň týden až dva na rozležení.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Jak připravit lívance? Známe celou řadu receptů na tento výborný moučník
Připravte si včas formičky na pečení: Nové „vypalte” v troubě, staré zbavte zašlé špíny a rzi jednoduchým způsobem