Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sedm nejlepších druhů retro cukroví: V minulosti byly v kurzu Sandokanovy oči, domácí čokoláda nebo nepečené kuličky
Zdroj: Toprecepty

Popularita některých druhů cukroví přetrvala staletí, jiné zase v průběhu let trochu upadly do zapomnění a na mísách s cukrovím je nahradily jiné a modernější sladkosti. Jaké cukroví bylo populární před pár desítkami let? Pojďme si je připomenout a možná zase oprášit staré recepty.

Cukroví z dob minulých

Samozřejmě se při pečení cukroví řídíme hlavně svými chutěmi nebo rodinnými tradicemi, i cukroví ovšem může podléhat módním trendům. A tak je v každém období nějaké cukroví oblíbenější než jiné druhy, nebo se objeví nějaké nové, které peče každý. Pamatujete si, jaké cukroví frčelo před 17. listopadem 1989? 

Sandokanovy oči

Když se v 80. letech v televizi vysílal seriál o charismatickém pirátovi a válečníkovi Sandokanovi, připoutal k televizním obrazovkám spoustu divaček. O muži s uhrančivým pohledem pak snily tak moc, že po něm dokonce pojmenovaly cukroví. Šlo o jednoduché nepečené cukroví, které se připravovalo do košíčků a v jeho středu nesměla chybět lentilka, rozinka či kandované ovoce, které evokovalo podobnost s očima. 

Budete potřebovat na 1. hmotu: 125 g rozpuštěného tuku, 5 lžic kokosu, 4 lžíce sušeného mléka (nebo smetánky do kávy), 4 lžíce moučkového cukru. Na 2. hmotu: 100 g mletých ořechů, 50 g cukru, 50 g změklého másla, trochu rumu. Na 3. hmotu: 125 g rozpuštěného tuku, 50 g kakaa, 5 lžic moučkového cukru, 4 vrchovaté lžíce čokoládového pudinku a lentilky. 
Postup: Nejprve smíchejte ingredience na druhou hmotu a nechte chvilku odležet v ledničce. Pak připravte první hmotu, promíchejte a lžičkou ji nalévejte do košíčků (na malý košíček cca 1,5 lžičky). Z druhé hmoty tvarujte malé kuličky, rozplácněte je a vložte do košíčku na první hmotu. Nakonec připravte třetí hmotu a dolévejte opět lžičkou do košíčků (opět cca 1,5 lžičky), vršek vždy dozdobte lentilkou.

Domácí čokoláda

Dalším hitem bylo rovněž nepečené cukroví, a sice domácí čokoláda. Příprava byla hodně podobná, a přestože s pravou čokoládou nemělo cukroví mnoho společného, hlavně děti je zbožňovaly. Lila se do formiček od pracen a dělala se v tmavé i světlé verzi. Ta světlá byla obzvlášť atraktivní, tak co ji znova nevyzkoušet?

Budete potřebovat: 250 g 100% tuku, 150 g moučkového cukru, 100 g sušené smetany, 60 g strouhaného kokosu, 1 balíček cukru s rumovou příchutí a ½ balíčku vanilkového cukru. 
Postup: Tuk rozpusťte ve vodní lázni, přidejte moučkový cukr, vsypejte sušenou smetanu, strouhaný kokos a oba druhy cukru. Zamíchejte a hned nalijte do připravených formiček. Formičky dejte na pár minut do mrazáku a pak vyklopte.

Mini laskonky

Laskonky byly populárním zákuskem v cukrárnách, doma se pak připravovaly v mini verze jako vánoční cukroví. Korpusy na mini laskonky lze dnes sehnat v mnoha obchodech (např. v Albertu), stačí už tedy do nich udělat jen krém. Ten si snadno můžete připravit podle našeho receptu tak, jak se dělal kdysi. 

Ledovky

Toto cukroví se hodně podobalo lineckému, jen se neslepovalo marmeládou, ale pudinkovým krémem a nakonec se ještě přelévalo cukrovou ledovou polevou, která dala ledovkám jméno. Hotové cukroví se zdobilo mandlí či ořechem, případně barevným cukrovím zdobením. A jak na ně? 

Budete potřebovat: 210 g polohrubé mouky, 140 g rostlinného tuku, 70 g cukru a 2 žloutky. Na náplň: 250 ml mléka, 2 žloutky, 2 lžíce hladké mouky nebo pudinkového prášku, 3 lžíce cukru, 60 g másla. Na polevu: 150 g moučkového cukru a šťávu z půlky citronu. 
Postup: Z mouky, změklého tuku, cukru a žloutků vypracujte těsto. To nechte asi hodinu odpočinout v chladu. Pak jej rozválejte na plát a formičkou z něj vykrajujte kolečka. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a upečte dorůžova. Na krém svařte mléko, žloutky, cukr a pudinkový prášek ve vodní lázni a za stálého míchání do zhoustnutí. Krém pak nechte za občasného promíchávání zchladnout. Do vychladlého krému vmíchejte postupně máslo a míchejte, dokud nevznikne hladký krém. Jím spojte kolečka nakonec je přelijte polevou umíchanou z moučkového cukru s citronovou šťávou. 

Pražské koule

Jako cukroví se dělal i další oblíbený moučník tehdejších cukráren, a sice pražské koule. Jejich příprava je sice trochu piplačka, ale v malé verzi toto cukroví ze dvou buflerů spojených krémem a přelité čokoládou a posypané sekanými arašídy vypadá velmi efektně.

Pokud vás láká si pražské koule vyzkoušet, pusťte se do toho třeba podle receptu v našem starším článku. Jednodušší verzi si můžete připravit z obyčejných dětských piškotů, které slepíte krémem, namočíte do čokoládové polevy a pak obalíte v nasekaných arašídech. 

Ruměnky

Pamatujete na vláčné perníčky ve tvaru karetních symbolů přelité cukrovou rumovou polevou? Kdysi se prodávaly v obchodech po celý rok, ale daly se využít i na mísy s vánočním cukrovím. Dnes je již neseženete, podobné si ale můžete připravit podle našeho receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat:  250 g hladké mouky, 60 g másla, 1 vejce, 90 g cukru moučky, 1 lžíci medu, 40 g mletých mandlí, ½ lžičky jedlé sody, ½ lžičky skořice, 1-2 lžičky perníkového koření, 1 lžíci rumu. Na polevu: 200 g moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 3-4 lžíce horké vody. 

Postup: Na vále smíchejte všechny sypké suroviny. Přidejte vejce, změklé máslo a rum a vypracujte těsto. Zabalte je do folie a nechte asi hodinu odležet.Poté rozdělte těsto na dva díly a z každého vytvarujte hada. Nakrájejte ho na stejně velké cca 2 cm dlouhé kousky. Z každého uválejte kuličku a přendejte je na plech vyložený pečicím papírem. Plech s perníčky vložte do vyhřáté trouby a pečte při 170 °C cca 8-10 minut. Z cukru, vody a rumu umíchejte řidší polevu. Vychladlé perníčky namočte do polevy a nechte zaschnout.

Strojkové cukroví

Poměrně oblíbeným druhem cukroví, které ovšem mnozí připravují dodnes, bylo tzv. strojkové cukroví. Jak již název napovídá, toto cukroví se tvaruje pomocí speciálního kovového strojku na cukroví. Ten přípravu poměrně usnadní, navíc se s ním dají dělat i různé tvary a je možné do něj dát i různé druhy těst, třeba kokosové nebo mandlové. Jednoduchá kokosová půkolečka polomáčená v čokoládě uděláte podle našeho receptu. 

Náš tip: Oblíbené bývalo i pudinkové cukroví, které si můžete upéct podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku