Sedm věcí, které byste v restauraci nikdy neměli dělat: Srkání špaget nebo okusování pečiva je zapovězeno, jde to i jinak
20. 11. 2024 Historie a zajímavosti
Návštěva restaurace se může místo slavnostního okamžiku stát katastrofou. Někdy si totiž neuvědomíme, že věci, které si dovolíme doma u jídelního stolu, do společnosti nepatří. Existuje mnoho pokrmů, které nám při špatné konzumaci mohou udělat velkou ostudu. Co dělat, aby k tomu nedošlo?
Stolování má svá pravidla
Je celkem běžné, že se„ztratíme“ ve volbě příboru, když navštívíme luxusní restauraci a nejsme zvyklí se v takových podnicích stravovat. Taková chyba se rozhodně dá odpustit, protože stoprocentní znalosti etikety má málokdo.
Existují ovšem momenty, kdy se ztrapňujeme při konzumaci tak standardních jídel, jako jsou špagety nebo obyčejné pečivo. Problém ovšem můžeme mít i s dalšími věcmi, které jsou nedílnou součástí lepších restaurací. Podívejme se na zásadní omyly, kterých se v nich často dopouštíme.
- 1. Používání párátek u stolu
Ačkoliv to dříve bylo pro mnoho z nás běžnou praxí, z pohledu etikety jde o velké faux pas [fó-pa]. Párátka by správně v žádné restauraci ani neměla být na stole, nýbrž na toaletě. Ale i kdyby na stole byla, je absolutně nevhodné si u stolu „čistit zuby“. A už dávno ani neplatí, že postačí, když si na tento úkon zakryjete ústa.
Řešení: Odstraňování zbytků jídla z mezizubních prostor musí probíhat mimo dohled ostatních hostů. Pokud najdete párátko v restauraci na stole a potřebujete je použít, vezměte si a odejděte s ním na toaletu.
Mohlo by vás zajímat
- 2. Srkání špaget
Nejoblíbenější italské těstoviny u nás jsou podle mnohých nejhorším jídlem, které můžete konzumovat na prvním rande. Nejen, že jejich délka dělá některým lidem problém při kultivovaném jedení, a pokud se rozhodneme špagety „vcucnout“, omáčka může skončit nejen na našem obličeji, ale také na oblečení, ubrusu nebo dokonce na dalším z hostů u stolu.
Řešení: Nesrkejte špagety jako kreslení psí hrdinové Lady & Trump ve stejnojmenném filmu. Použijte vidličku a lžíci jako Italové. Pomocí vidličky (v pravé ruce) si špagety elegantně namotáte na lžíci (v levé ruce) a poté vložíte do úst. Lžíce v tomto případě do úst nepatří!
- 3. Ukusování pečiva
V lepších restauracích se k nám pečivo dostane i v momentě, kdy si ho neobjednáme, a to v podobě couvertu. Populární domácí pomazánky nebo ochucené máslo, které dostaneme právě s pečivem, však často způsobí hned dvojí nepříjemnost. Zadrobený stůl a nakousané pečivo, odložené na stůl či zpět do košíku, ve kterém bylo servírováno.
Řešení: Vždy použijte talířek, který byste měli k couvertu dostat od obsluhy, nebo o něj požádejte. Na něj si odeberte přiměřené množství pomazánky, ulomte si nad talířkem kousek pečiva, ten pak natřete a konzumujte. Zbytek „vašeho“ pečiva nechte na talířku.
- 4. Polévka na oblečení
Možná se stalo i vám, že jste si při konzumaci polévky nešikovně potřísnili oblečení. Rozhodně nejde o příjemný zážitek, obzvlášť v restauraci a s vědomím, že budete muset celý večer sedět „pobryndaní“ u stolu s dalšími hosty.
Řešení: Zkuste polévku nabírat z talíře způsobem, který radí odborníci, a díky němu nebudete odcházet z restaurace se špinavou košilí či halenkou. Stačí jen nabírat lžící směrem od sebe, ne tak, jak to děláme podvědomě, tedy k sobě.
- 5. Ubrousek na stole
Papírový ubrousek snad větší problémy nezpůsobuje nikomu, ale ten látkový občas může stolovníka zaskočit. Zatímco papírový standardně odkládáme částečně pod talíř a po dojedení ho umístíme na něj, s látkovým musíme zacházet trochu jinak.
Řešení: Látkový ubrousek nikdy po použití nevracejte na stůl. Způsobně si otřete ústa a ubrousek přeložte tak, abyste špinavou část zakryli a dejte si ho do klína.
- 6. Odkládání věcí na stůl
Nešvarem, který se šíří obrovskou rychlostí, se stalo odkládání všemožných věcí na jídelní stůl v restauraci. Ať už jde o mobilní telefon, sluneční brýle, kabelky nebo klíče od auta, nic z toho nemá při konzumaci jídla na stole co dělat.
Řešení: Pokud dámy mají kabelku, všechny drobnosti si mohou schovat do ní a položit ji na židli, na které sedí, za sebe. Stejně tak mají postupovat pánové, když mají dnes tolik oblíbenou taštičku, do které se vejde ledacos. Pokud jí nedisponují, měli by vše schovat do kapes u saka či kalhot.
- 7. Plivání pecek
Pokud dostaneme jakýkoliv druh ovoce či zeleniny, které mají pecku, nikdy ji nepliveme do misky nebo talíře, na kterém nám to bylo naservírováno. Jakkoliv si můžeme myslet, že je to v pořádku třeba u oliv, které bývají často podávány v rámci předkrmů, není tomu tak. Estetický dojem z toho, že u stolu s jídlem plivete, je tragický.
Řešení: Pokud se potřebujete zbavit pecky, elegantně ji z pusy jazykem vložte do sevřené dlaně a z té pak tam, kam patří. Většinou do misky, která je na to určena. Dávejte však pozor na to, abyste ani v tomto případě pecku do své ruky neplivali.
Náš tip: Připravte si doma boloňské špagety podle našeho video receptu a vyzkoušejte si, jak je správně konzumovat.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Sedm nejlepších druhů retro cukroví: V minulosti byly v kurzu Sandokanovy oči, domácí čokoláda nebo nepečené kuličky
Cukrářka Iveta Fabešová otevřela další cukrárnu. Mezi zákusky za necelých 200 Kč najdete i popcorn či kávový kelímek
Etiketa u svátečního stolu podle Ladislava Špačka: Důležité je servírování i oblečení. Alkohol nevadí, mobil ano, říká expert
Přečtěte si Zobrazit více
Velký přehled vánočních trhů 2024: V Brně už začali, Praha se připojí 20. listopadu, jinde startují až v prosinci
Holka u plotny peče: Perníčky hned měkké peču podle tohoto receptu už léta. Voní medem a kořením a ze stolu jen mizí
Reportáž: Jak vypadá Popeyes po roce? Ve všední den v době oběda je tady poloprázdno, překvapily vyšší ceny