Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejvoňavější podzimní pečení - švestkové buchty, koláč s jablky, dort z červené řepy
Zdroj: Unsplash.com

Už k nám opět dorazilo období, které si užívají všichni milovníci dobrého jídla - podzim. Gurmáni, mlsouni, kuchaři i pekaři si vychutnávají hojnost tohoto ročního období a plně využívají plodů, které podzim nabízí. Až vás chladnější počasí zažene domů, neváhejte obléct zástěru a rozpálit troubu. Podzimní pečení je tu!

Podzimní měsíce jsou nádherné. Příroda hraje všemi barvami a my si užíváme poslední sluneční paprsky. Dozrává také ovoce a zelenina, svou úrodu nabízí nejen pole a zahrady, ale i lesy a louky. A s těmito dary přírody se dá vyloženě kouzlit. Nastal ideální čas zavřít se do kuchyně, oprášit spotřebiče a potěšit se jejich společností. Pusťte se do pečení a provoňte svou domácnost sladkými dobrotami.

Jablečný koláč s ořechy

Jablka jsou asi nejvděčnějším podzimním ovocem. Výborně chutnají, krásně voní a některé druhy vám při správném skladování vydrží až do jara. Vyzkoušejte tento jednoduchý jablečný koláč s ořechovo-skořicovou drobenkou.

Na formu o průměru cca 20 cm budete potřebovat:

  • 3 vajíčka
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce jogurtu
  • 100 g cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 150 g polohrubé mouky
  • 3 větší jablka
  • 60 g změklého másla
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička másla na vymazání formy
  • Hrst hrubé mouky na vysypání formy

Rozklepněte do mísy vejce, přidejte olej a polovinu cukru a vše důkladně promíchejte metličkou. Do vaječné hmoty zlehka vmíchejte jogurt a postupně zapracujte mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy.

Jablka omyjte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Strouhaná jablka rovnoměrně rozprostřete na těsto.

Druhou polovinu cukru promíchejte s ořechy a skořicí, přidejte změklé máslo a vidličkou zpracujte na drobenku. Drobenkou posypte jablka.

Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 minut.

Kynuté švestkové buchty

Kombinace nadýchaného kynutého těsta a šťavnatých švestek vás dostane. Tento recept vyžaduje jistou manuální zručnost a trpělivost, ale výsledek rozhodně bude stát za to.

Připravte si:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 80 g změklého másla
  • Špetku soli
  • Vypeckované švestky
  • Máslo na potření
  • Moučkový cukr na posypání

V menší misce si připravte kvásek. Do vlažného mléka nasypte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Nechte kvásek vzejít, trvá to zhruba 5 minut.

Do větší zadělávací mísy nasypeme mouku, zbylý cukr a sůl. Přidáme vejce, máslo, a kvásek a vypracujeme pružné těsto. Mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

Když je těsto vykynuté, rozdělíme je na zhruba 20 stejně velkých kusů. Z kousků těsta vyrábíme placičky, do kterých balíme vypeckované švestky. Těsto kolem švestky důkladně prsty zalepíme, aby při pečení nevytékala šťáva. Každou takto vytvořenou buchtu položíme spojem dolů do máslem vymazaného pekáče a máslem také buchty potřeme. Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme zhruba půl hodiny. Hotové buchty posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Čokoládový dort s červenou řepou

Tenhle zákusek je opravdovým požitkem pro milovníky čokolády. Zemitá chuť řepy, vláčné těsto a jemná čokoláda tvoří hříšně dobrou kombinaci. Jen dávejte pozor s velikostí porce, dort je velmi sytý, takže stačí servírovat menší kousky.

Do formy o průměru 20 cm budete potřebovat:

  • 250 g vařené červené řepy
  • 300 g vysokoprocentní čokolády
  • 100 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • 3 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • Lžičku prášku do pečiva
  • 1 lžíci kakaového prášku
  • 1 lžičku másla na vymazání formy
  • Hrst hrubé mouky na vysypání formy

Vařenou řepu oloupejte a rozmixujte na hladké pyré. Do něj vmíchejte olej, vejce, cukr a kakao. 2/3 čokolády rozpusťte ve vodní lázni a přimíchejte do řepového základu. Postupně vsypte mouku a prášek do pečiva, důkladně rozmíchejte. Takto připravené těsto nalijte do dortové formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Pečte na 180 °C zhruba hodinu. Před vytažením z trouby vyzkoušejte špejlí, jestli je dort propečený a případně ho nechte v troubě dodělat.

Nechte dort vychladnout, poté jej polijte zbylou rozpuštěnou čokoládou. Podávat jej můžete se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou, ale vynikající je i jen tak, bez ozdoby.