Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduchý kynutý švestkový koláč má tenké těsto a na něm položené šťavnaté ovoce posypané voňavou drobenkou
Zdroj: Toprecepty, Tom Beyk

Jednoduchý kynutý švestkový koláč se báječně hodí jen tak na odpolední mlsání či jako sladká tečka po obědě. Výborný podzimní koláč lahodně chutná i krásně voní.

Jednoduchý švestkový koláč

Švestkový koláč patří mezi klasiky, které si rádi vychutnáváme obzvlášť na podzim. Jejich lahodná chuť krásně ladí ke skořici, která toto ovoce báječně doplňuje. 

Máme pro vás recept na kynutý koláč, který je ideální pro ty, kteří hledají jednoduchý postup a skvělý výsledek. Šťavnaté švestky a výborné těsto jsou báječnou kombinací pro příjemné chvíle u kávy nebo čaje. Tento koláč s jemným nižším těstem si zamiluje celá rodina.

Výborná drobenka

Naše babičky jí říkávaly žmolenka, my dáváme přednost označení „drobenka“. Koláče báječně dochutí, obzvlášť pokud máme kyselé ovoce. Kromě vůně dodá i křupavost. V základu se na drobenku používá polohrubá či hrubá mouka, máslo a cukr. Drobenku můžeme provonět i skořicí a vanilkou. Přidat do ní můžeme také namleté ořechy nebo mandle, které se obzvlášť ke švestkám skvěle hodí. Pokud budeme chtít ještě křupavější drobenku, část mouky nahradíme jemnými ovesnými vločkami.

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

Lahodný švestkový koláč z kynutého těsta

Na plech o rozměru 35 x 35 cm budete potřebovat: Těsto: 300 g hladké mouky, 300 ml 12% sladké smetany, 2-3 lžíce cukru, necelou 0,5 kostky droždí (20 g), 1 vejce a 1 špetku soli. Na drobenku: 50 g másla, 80 g polohrubé mouky a 60 g cukru. Dále: 1 vanilkový cukr a 500-600 g švestek.

Jak na to? Těsto můžete připravit ručně i pomocí domácí pekárny. Do nádoby domácí pekárny dejte smetanu, vejce, mouku, cukr, rozdrobené droždí a do kouta špetku soli. Na domácí pekárně zapněte program Těsto.

Pokud připravujete těsto bez domácí pekárny, smíchejte nejprve droždí, smetanu a cukr a nechte vzejít kvásek. Poté ho spolu s ostatními surovinami zpracujte v řidší těsto.

Mezitím vypeckujte švestky a nakrájejte je na čtvrtky. V jiné misce smícháním másla, mouky a cukru připravte drobenku. Suroviny protřete mezi prsty a zatím dejte drobenku odležet do ledničky.

Troubu předehřejte na 180 °C na klasický horní a dolní ohřev. Na plech vyložený pečicím papírem vylijte těsto, stěrkou upravte do roviny, na to rozložte švestky a posypejte je drobenkou. Připravený plech dejte do trouby a pečte 30 minut.

Náš tip: Vyzkoušet můžete také následující výborný švestkový kynutý koláč podle tohoto video receptu:

Recepty k tomuto článku