Jednoduchý kynutý švestkový koláč má tenké těsto a na něm položené šťavnaté ovoce posypané voňavou drobenkou
22. 11. 2024 Vaření
Jednoduchý kynutý švestkový koláč se báječně hodí jen tak na odpolední mlsání či jako sladká tečka po obědě. Výborný podzimní koláč lahodně chutná i krásně voní.
Jednoduchý švestkový koláč
Švestkový koláč patří mezi klasiky, které si rádi vychutnáváme obzvlášť na podzim. Jejich lahodná chuť krásně ladí ke skořici, která toto ovoce báječně doplňuje.
Máme pro vás recept na kynutý koláč, který je ideální pro ty, kteří hledají jednoduchý postup a skvělý výsledek. Šťavnaté švestky a výborné těsto jsou báječnou kombinací pro příjemné chvíle u kávy nebo čaje. Tento koláč s jemným nižším těstem si zamiluje celá rodina.
Mohlo by vás zajímat
Výborná drobenka
Naše babičky jí říkávaly žmolenka, my dáváme přednost označení „drobenka“. Koláče báječně dochutí, obzvlášť pokud máme kyselé ovoce. Kromě vůně dodá i křupavost. V základu se na drobenku používá polohrubá či hrubá mouka, máslo a cukr. Drobenku můžeme provonět i skořicí a vanilkou. Přidat do ní můžeme také namleté ořechy nebo mandle, které se obzvlášť ke švestkám skvěle hodí. Pokud budeme chtít ještě křupavější drobenku, část mouky nahradíme jemnými ovesnými vločkami.
Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…
Lahodný švestkový koláč z kynutého těsta
Na plech o rozměru 35 x 35 cm budete potřebovat: Těsto: 300 g hladké mouky, 300 ml 12% sladké smetany, 2-3 lžíce cukru, necelou 0,5 kostky droždí (20 g), 1 vejce a 1 špetku soli. Na drobenku: 50 g másla, 80 g polohrubé mouky a 60 g cukru. Dále: 1 vanilkový cukr a 500-600 g švestek.
Jak na to? Těsto můžete připravit ručně i pomocí domácí pekárny. Do nádoby domácí pekárny dejte smetanu, vejce, mouku, cukr, rozdrobené droždí a do kouta špetku soli. Na domácí pekárně zapněte program Těsto.
Pokud připravujete těsto bez domácí pekárny, smíchejte nejprve droždí, smetanu a cukr a nechte vzejít kvásek. Poté ho spolu s ostatními surovinami zpracujte v řidší těsto.
Mezitím vypeckujte švestky a nakrájejte je na čtvrtky. V jiné misce smícháním másla, mouky a cukru připravte drobenku. Suroviny protřete mezi prsty a zatím dejte drobenku odležet do ledničky.
Troubu předehřejte na 180 °C na klasický horní a dolní ohřev. Na plech vyložený pečicím papírem vylijte těsto, stěrkou upravte do roviny, na to rozložte švestky a posypejte je drobenkou. Připravený plech dejte do trouby a pečte 30 minut.
Náš tip: Vyzkoušet můžete také následující výborný švestkový kynutý koláč podle tohoto video receptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
8 zázračných účinků skořice: Voňavé koření pomáhá s hubnutím i proti rakovině
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Jak "propašovat" ovesné vločky do jídelníčku dětí: Lívance naslano i na sladko nebo ovesné sušenky jsou jasná volba
Jak na kvásek z droždí? Video poradí, jak ho správně připravit
Domácí pekárna zvládne upéct chleba i mazance a taky zavaří džem. Jak ji vybrat a kolik vás to bude stát?