Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuchařská televizní show Hell's Kitchen se postupně blíží do finále a Radku Kašpárkovi se zužuje počet soutěžících, kteří bojují o 2,5 milionu korun a práci v jeho restauraci. Velmi zajímavě se zatím prezentuje Sierra Holanová, která v rozhovoru pro Toprecepty.cz prozradila třeba to, jaké jídlo nesnáší připravovat, jak daleko je dosažení jejího životního cíle i zda má původ v USA vliv na její vaření.

Vůle dokáže zázraky

Přestože se Sierra Sunset Holanová věnuje vaření až poslední čtyři roky, je na ní vidět, že pokud si člověk vytyčí cíl, kterého chce dosáhnout, jde všechno. Účast v soutěži Hell's Kitchen měla být původně jen zkouškou, co mladá kuchařka dokáže, ale nyní, měsíc před finále se zdá, že může zabojovat o celkové vítězství. Jak celou situaci Sierra vidí ze svého pohledu, prozradila v rozhovoru pro Toprecepty.cz. 

Pochybnosti o všem

Sierro, před začátkem soutěže jste říkala, že nejtěžší zkouškou po přestěhování z USA pro vás zatím bylo naučit se česky. Už se stala účast v Hell’s Kitchen horším zážitkem?

Nene, naučit se česky je stále vítězem v téhle kategorii (smích).

Určitě však nastaly během dosavadního průběhu soutěže momenty, kdy vám nebylo úplně dobře?

Můžu s jistotou říct, že nejhůř mi bylo po tom, co mě Radek Kašpárek vyhodil z kuchyně za syrové kuře. V tu chvíli jsem pochybovala úplně o všem. Fyzická únava tomu vůbec nepomohla, chtěla jsem se schovat pod peřinu a zůstat tam do konce soutěže.

Naopak zase musely nastat i opačné chvíle, tedy ty, kdy jste se cítila pevná v kramflecích.

Určitě. Bylo to po několika kladných hodnocení mých pokrmů v individuálních výzvách. Říkala jsem si, že asi fakt něco umím.

Je nějaký pokrm, který musíte v pořadu připravovat, a přitom ho děláte opravdu nerada?

Možná nečekaně jsou to vajíčka na hniličku (smích).

Vysněný cíl je zatím daleko

Co byste vlastně brala jako úspěch v Hell’s Kitchen?

Už to, že jsem se tam vůbec dostala. Proces castingu byl náročnější, než byste čekali. Jako úspěch taky beru to, že jsem v rámci možností zatím zvládala tlak opravdu náročného večerního servisu.

Vaším snem je stát se šéfkuchařkou v michelinské restauraci. Vede k tomu cesta přes vítězství v televizní soutěži?

Moc bych si to přála, ale je to ještě hodně daleko za obzorem. Všichni tu jsou moc talentovaní.

Měla jste představu, co se může v soutěži dít? Sledovala jste originální Hell’s Kitchen s Gordonem Ramsayem?

Sledovala, strašně mě to bavilo a bylo mým snem se stát účastníkem. Pustila jsem si to nedávno znovu, a samozřejmě to vypadá úplně jinak, když člověk ví, co za tím všechno je. Už se účastníkům tolik nedivím, jak se občas chovají nebo co jsou schopni vydat za hrůzy.

Je podle vás Radek Kašpárek stejně drsný jako britský šéfkuchař?

Byl drsný, ale pouze tehdy, kdy jsme si to fakt zasloužili. Neponižoval nás, na rozdíl od Gordona, který po soutěžících házel věci a strašně jim nadával.

Stres je nutnost

Vaříte „teprve“ čtyři roky, berete tedy to, že stále můžete bojovat o miliony a pracovní místo po boku Radka Kašpárka trochu jako zázrak?

Nemyslím si, že je to zázrak. To, co umím, je výsledek 4 let opravdu tvrdé dřiny. Slzy, krev a pot. Dala jsem do vaření 1000 % hned od začátku, i když jsem třeba jenom loupala brambory.

Jak vnímáte stres v kuchyni? Je to nezbytná součást kuchařské práce nebo se bez něj dá obejít?

V kuchyni bez stresu je něco hodně, hodně špatně. Je to součástí té práce, a to právě miluju.

Mezery v české kuchyni

V soutěži vaříte spoustu jídel, která na menu běžných českých restaurací nenajdete. Dokázala byste si poradit třeba i se svíčkovou nebo španělským ptáčkem?

To už by bylo pro mě těžší. Moc ráda si na to zajdu do hospody, ale protože moje kuchařská kariéra začala v Německu a po návratu do Česka jsem téměř rovnou prošla castingem a šla do Hell’s Kitchen, neměla jsem se to kdy ani kde pořádně naučit. Určitě to ale mám v plánu, beru to jako podstatnou mezeru v mých znalostech.

Ty jsou asi hodně ovlivněny i tím, že jste do 12 let žila v Americe? Tam se přece jen jí a vaří dost odlišně.

Stoprocentně. Maminka trvala na tom, abychom měli od malička pestrou a co nejzdravější stravu. V pěti letech mě brala za odměnu na sushi a naučila jíst hůlkami. Často jsme jedli mexická, asijská, a indická jídla, protože hodně používají kukuřičné a jiné mouky bez pšenice. To pro nás bylo podstatné, protože maminka má celiakii a musí dodržovat bezlepkovou dietu. Navíc v takových jídlech taky najdete mnohem více zeleniny a bylinek.

Nahlédnout do soukromí Sierry můžete v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Sierra Holanová - účastnice Hell's Kitchen

Ukázat 13 fotografií

Náš tip: Připravte si k snídani perfektní míchaná vajíčka podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku