Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Zdroj: Toprecepty

Nepatří sice k těm úplně nejběžnějším druhům cukroví. Ti, kteří je pečou, na ně ale nedají dopustit, přestože jsou trochu pracnější. Dokonalá kombinace křehkého těsta, nádivky z pražených lískových oříšků a čokoládové polevy za trochu té větší námahy totiž určitě stojí. 

Cukroví z lázní

Išlské dortíčky je cukroví, z něhož na vás dýchne kouzlo starých dob, konkrétně časů rakousko-uherské monarchie. Právě tehdy tato sladká delikatesa vznikla, a to v lázeňském městečko Bad Ischl, po němž získala i jméno. Do místní cukrárny Zauner, kde Ischler Törtchen vymysleli, na ně chodil i samotný císařpán Franz Josef a dokonce si je pak nechával odsud dovážet na císařský dvůr.

Išlské dortíčky tu nabízejí dodnes – skládají se ze dvou koleček křehkého těsta spojených lanýžovým krémem, přelitých čokoládovou polevou a posypaných nasekanými pistáciemi

Různé verze išlských dortíčků

Išlské dortíčky, které se pečou v českých domácnostech, jsou trochu odlišné, a navíc každý je dělá tak trochu jinak. Dalo by se říct, že jde vlastně o takovou vylepšenou verzi lineckého cukroví. Základem je totiž vždy křehké těsto, z něhož se vykrajují kolečka, která se pak slepují krémem.

Někdo na ně používá klasické světlé linecké, jiný tradiční kakaové, v dalších receptech jsou v těstě i mleté ořechymandle. Liší se i krémy. Nejběžnější je krém se žloutky a oříšky, můžete jej ale nahradit pudinkovým krémem nebo   jednoduchým máslovým krémem s oříšky a marmeládou. 

Kdy plnit išlské dortíčky?

To, co všechny recepty na išlské dortíčky spojuje, je čokoládová poleva a oříšek na vrchu – nejčastěji se používá mandle nebo vlašský ořech, klidně ale můžete navrch dát pistácie jako v originální rakouské verzi. Pro išlské cukroví je typické hlavně to, že se často slepuje i víc vrstev křehkých koleček, takže cukroví pak má opravdu podobu malých dortíčků, které vypadají velmi efektně.

Zásadní je také do nádivky použít nějakou kyselejší zavařeninu, která krásně kontrastuje nejen s křehkém těstem, ale i máslovým krémem a oříšky, které v cukroví rovněž nesmí chybět. Išlské dortíčky by se měly plnit asi dva týdny před Vánoci, aby se stihly rozležet. 

Cukroví podle Sandtnerové

Išlské dortíčky bylo cukroví oblíbené hlavně v dobách první republiky, kdy se recepty na ně objevily v mnoha prvorepublikových kuchařkách včetně té nejslavnější od Marie Janků-Sandtnerové. Pokud se rádi držíte tradičních ověřených receptů, můžete si je podle této slavné osobnosti české gastronomie upéct letos i vy. Jak na to? 

Budete potřebovat: 210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g cukru s vanilkou, mletou skořici, kousek strouhané citronové kůry, 40 g loupaných jemně mletých mandlí, 140 g másla. Na nádivku si připravte: 100 g cukru, 3 žloutky, špetku mleté vanilky, 1 lžičku rumu, 20 g rybízové zavařeniny, 150 g opražených lískových oříšků, případně piškotové drobečky na zhuštění nádivky. Na čokoládovou polevu: 100 g hořké čokolády a 4 lžíce smetany ke šlehání a 50 g vlašských ořechů na ozdobu

  1. Na vál si připravte mouku, kakao, vanilkový cukr, na špičku nože skořice, strouhanou citronovou kůru a mleté mandle. Pak do toho rozsekejte máslo a válečkem vypracujte těsto a dejte je do chladu na 1-2 hodiny. Ztuhlé těsto vyválejte na plát 1/4 cm silný, koblihovým kroužkem nebo menším kruhovým vykrajovátkem vykrajujte kolečka (dortíčky). Složte je na plech vyložený pečicím papírem a v dobře vyhřáté troubě je upečte dorůžova. 
  2. Cukr, žloutky a vanilku třete asi 10 minut. Pak přidejte lžičku rumu, rybízovou zavařeninu a pražené loupané lískové oříšky a vše dobře promíchejte. Je-li nádivka hustá, přidejte rum, do řídké přidejte strouhané piškotové drobečky nebo ještě oříšky. 
  3. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu se smetanou na polevu. Na polovinu pečených koleček rozetřete 1/2 cm vysoko oříškovou nádivku, druhou polovinu koleček polijte čokoládovou polevou, a než čokoláda ztuhne, položte doprostřed půlku vlašského ořechu. Potom dejte ozdobená kolečka na nádivku, pěkně je urovnejte a hotové dortíčky složte do papírových košíčků. Místo nádivky můžete dortíčky naplnit zavařeninou. 

Náš tip: Išlské dortíčky můžete upéct i podle našeho video receptu

 

Zdroje informací: 
Zauner.at: Original Ischler Törtchen
Wikipedia.org: Ischler Törtchen
Sandtnerová, M. J: Klasická česká kuchařka

Recepty k tomuto článku