Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opilý Izidor poslouží i jako skvělé vánoční cukroví: Vláčné řezy plné čokolády a rumu luxusně vypadají a božsky chutnají
Zdroj: Toprecepty, Hella

Možná znáte opilého Izidora jako dortík, výborně ale také poslouží i jako skvělé vánoční cukroví. Efektní lahodný zákusek není tak složitý, jak by se mohl na první pohled zdát. .

Opilý Izidor

Opilý Izidor jsou luxusní řezy s několika vrstvami s ořechy, rumem a kakaem. Jejich efektní vzhled krásně poslouží i jako vánoční cukroví. Můžeme si ho přichystat ve formě řezů, ale nádherně vypadá ve formě košíčků. Říká se mu také opilý František, případně opilý františkán či kapucín. Rumem se v něm skutečně nešetří.

Dezert je na první pohled pracnější, ale na tři vrstvy je ve skutečnosti potřeba jen několik pár minut. Ovšem na vychutnávání tohoto cukroví je lepší si počkat do druhého dne. Nejlépe totiž chutná dobře vychlazené. A nezapomeňte, že je v něm alkohol.

Jak na čokoládovou polevu

Pokud nevyužíváme hotovou čokoládovou polevu, budeme potřebovat kvalitní čokoládu na vaření, vhodnější jsou tzv. čokoládové pecky, které jsou k sehnání na cukrářských e-shopech.

A co si pohlídat? Obsah kakaa by měl být minimálně 50 %, ale raději více. Pokud do polevy přidáváme práškové kakao, je nejlepší holandské (ne holandského typu). Ideálním tukem pro polevu je dobré klasické máslo, cukráři využívají kakaové máslo (k dostání na cukrářských e-shopech), někdy i 100% ztužený tuk.

Velký význam má i teplota. Čokoládu nesmíme zahřát na více než na 50 °C. Proto ji rozehříváme nad párou. Když do ní nechtěně kápne voda, vznikne bílý povlak při nerovnoměrném chladnutí. Důležitá je teplota hotové polevy. Aby byla poleva lesklá, tmavá čokoláda  potřebuje 27 °C, ta mléčná a bílá o stupeň méně.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit cukroví opilý Izidor

Na jeden plech budete potřebovat: na těsto: 4 vejce, 150 g moučkového cukru, 150 g másla, 70 g hrubé mouky, 1 lžíci kakaa, 120 g mletých ořechů a 1 prášek do pečiva. Na ořechovou náplň: 200 g mletých ořechů, 4 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a 150 ml rumu. Na čokoládovou náplň: 200 g krystalového cukru, 250 g másla, 4 vejce a 3 lžíce kakaa. Poleva: 100 g čokolády na vaření a 100 g ztuženého 100% tuku (např. Omega nebo Iva). Dále: rybízová marmeláda, tuk na vymazání plechu a mouka na vysypání plechu.

Jak na to? Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Na těsto vyšlehejte v míse máslo, cukr, žloutky a postupně přidejte všechny ostatní suroviny. Nakonec přimíchejte tuhý sníh z bílků. Plech vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou.

Troubu předehřejte na 180°C. Lžící nanášejte těsto na plech a opatrně ho po celé ploše nožem rozetřete. Pečte ve vyhřáté troubě asi 15 minut. Po vychladnutí potřete plochu rybízovou, nebo jinou pikantní marmeládou.

Ořechovou náplň si připravte smícháním všech surovin dohromady. Lžící ji po troškách nanášejte na marmeládu a opět ji rozetřete po celé ploše. Na čokoládovou náplň nad párou do zhoustnutí ušlehejte celá vejce, cukr a kakao, a pak směs nechte vychladit. Potom do vaječné směsi postupně přidávejte změklé máslo a vyšlehejte do hladkého krému.

Krémem potřete ořechovou vrstvu a nechte chvíli v lednici zatuhnout. Čokoládovou polevu připravte rozehřátím tuku, do něj přidejte čokoládu a nad párou ji rozpusťte.

Kdo není příliš zdatný, může polevou ozdobit řezy jen „cik-cak“ a kdo si vůbec na polevu netroufá, může čokoládu navrch jen nastrouhat. Řezy Izidor krájejte nožem na menší kostičky asi 2 x 2 cm. Nůž před každým řezem namáčejte do vroucí vody, jinak by čokoláda praskala. Nechte uležet do druhého dne.

Náš tip: Připravte si jako cukroví košíčky Izidor podle následujícího video receptu:

Témata

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku