Jak na skvělé linecké cukroví: Čím je naplnit a na kterou stranu mazat marmeládu, aby byl výsledek dokonalý
22. 11. 2024 Vaření
Linecké je po perníčcích jedním z prvních druhů cukroví, které se na Vánoce připravuje. Peče se snad v každé rodině, navíc se dá i různě obměňovat a dochucovat. I když klasická kombinace dvou vrstev světlého těsta a červené zavařeniny, která prosvítá otvorem v horní sušence, většinou vede.
Oblíbené linecké cukroví
Linecké patří společně s vanilkovými rohlíčky a pracnami do jakési zlaté trojice tradičního českého vánočního cukroví. Samozřejmě někdo by mezi nejoblíbenější druhy zařadil třeba perníčky nebo kokosky, linecké ale na svátečním stole nesmí nikdy chybět.
Díky červené marmeládě, jíž se tvary vykrojené z křehkého těsta slepují, z mís s cukrovím přímo září, takže mu málokdo odolá. Jeho předností navíc je, že se do něj dají použít i jiné druhy náplní, z jednoho těsta tak můžete mít rovnou několik druhů cukroví. Stačí jen obměnit náplň.
Dokonalé linecké těsto
Příprava samotného lineckého těsta je poměrně snadná, stačí se řídit pravidlem 3:2:1, což znamená, že na tři díly mouky použijete dva díly tuku a jeden díl cukru. To vše se pak smíchá s vajíčkem nebo žloutkem a nakonec se vypracuje hladké těsto. Důležité je hlavně na přípravu těsta použít dostatečně studené máslo, pracovat s těstem rychle a pak je nechat 15-20 minut odležet v chladu, jak radí cukrář Josef Maršálek v našem starším článku. Čím ale můžete vykrojené a upečené tvary z lineckého těsta natřít a slepit?
Mohlo by vás zajímat
Čím naplnit linecké cukroví?
Nejoblíbenější a nejklasičtější náplní lineckého cukroví je červená zavařenina, která hezky kontrastuje se světlým těstem.
- Nejvhodnější je nějaká výraznější, pikantnější a kyselejší, nejlépe rybízová. Prodává se dokonce přímo zavařenina na linecké cukroví.
- Chcete-li se držet červené barvy, můžete rybízovou zavařeninu nahradit jahodovou nebo malinovou - nevýhodou té malinové jsou však zrníčka, proto je případně lepší ji prolisovat přes sítko.
- Do lineckého lze ovšem použít i jakoukoliv jinou i světlejší marmeládu. Jen vybírejte takovou, v níž nejsou kousky ovoce. Výborně chutná třeba s meruňkovou, ale i citrusovou. Místo citronové marmelády můžete použít i lemon curd – speciální krémovou pomazánku, která se připravuje ze žloutků, citronové šťávy a kůry a másla. Lemon curd se výborně snoubí s těstem, do kterého navíc přidáte mák.
- Chcete-li vytvořit méně tradiční linecké, můžete sušenky spojit i povidly naředěnými rumem. Těsto v tomto případě můžete zase dochutit perníkovým kořením.
- Pokud netrváte na zavařenině, další možností je cukroví slepit pudinkovým či máslovým krémem. Jednodušší variantou je nutella nebo nějaké ořechové máslo.
- Slepené cukroví pak lze navíc přelít čokoládou a ozdobit třeba vlašským ořechem nebo mandlí. Ve spojení s touto náplní můžete vyzkoušet i kakaovou verzi těsta.
Na kterou stranu kolečka mazat?
Při přípravě lineckého je rovněž důležité náplň na sušenky správně namazat. Možná si říkáte, že to přece není žádná věda, i to ale má vliv na výsledný vzhled a chuť cukroví. Marmeláda by se měla natírat na spodní stranu cukroví, která ležela na plechu. Ta je totiž rovnější a lépe pak přilne k druhému kousku.
S náplní to nepřehánějte, dávejte ji jen tolik, aby nevytékala ven. Zdobení si můžete usnadnit pomocí cukrářského sáčku, do něhož dáte marmeládu. Je rovněž dobré po namazání nechat náplň lehce zaschnout a teprve pak přilepit vrchní díl, aby se cukroví tzv. nerozjíždělo.
Jak skladovat linecké?
A kdy je nejlepší čas cukroví naplnit a dokončit? Linecké cukroví potřebuje určitý čas na rozležení. Je proto třeba je udělat včas - jen tak se propojí všechny chutě a sušenky změknou. Linecké se proto doporučuje naplnit a uložit do krabic již v druhém adventním týdnu.
Sušenky je ale lepší mít už upečené dříve, aspoň týden předem, aby se při natírání nelámaly. Plnění lineckého ovšem není dobré ani uspěchat. Pokud byste je slepili moc brzy, cukroví by se mohlo do Vánoc začít rozpadat.
Linecké je pak nejlepší skladovat v papírových nebo plechových krabicích na suchém a chladném místě.
Náš tip: Vynikající linecké můžete upéct podle našeho video receptu.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Skladujeme cukroví: Linecké do plechové krabice, perníčky do papírové, a aby byly vláčné, přidáme k nim jednu ingredienci
Jak nechat změknout linecké? Pomůže správné skladování i trik s jablkem
Kalendář vánočního pečení: Kdy zadělat těsto na perníčky, kdy péct linecké a rohlíčky, aby bylo cukroví nejlepší