Rychle vanilkové rohlíčky: Těsto je hotové během chvilky, na odležení stačí půl hodiny a tvarování urychlí i forma na rohlíčky
25. 11. 2024 Vaření
Také nemohou chybět na vašem vánočním stole? Víte, jak upéct rychlé vanilkové rohlíčky? Máme pro vás fígle, díky kterým bude toto tradiční oblíbené cukroví na stole velmi brzy.
Rychlé vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky původně pocházejí z Rakouska, ale už po generace je milujeme do té míry, že ze svátečního stolu mizí jako první. Recepty mají několik variant a každý miluje zaručeně tu svou. Ani dnes vás neochudíme o recept na vanilkové rohlíčky.
Který je ale ten nejrychlejší? Na těstu na jemňoučké rohlíčky, které voní ořechy a máslem, jsou obalené v moučkovém cukru s vanilkou a rozplývají se na jazyku, není nic složitého. Je hotové během chvilky, obzvlášť pokud máme ořechy už namleté.
Těsto je vhodnější nechat odležet půl hodiny, aby nebylo příliš tuhé a dobře se s ním pracovalo.
Urychlení pak představuje samotné tvarování cukroví, při kterém můžeme vybírat z několika možností.
- Tou první je připravit z těsta ručně váleček, nakrájet ho na stejné kousky a vytvarovat rohlíčky.
- Druhou o trochu rychlejší variantou jsou jednotlivé formičky v podobě rohlíčků.
- Nejrychlejším způsobem je využití formy na rohlíčky, kdy nic netvarujeme a během chvilky nandáme kousky do jednotlivých otvorů pro rohlíčky.
Mohlo by vás zajímat
Z jakých ořechů upéct vanilkové rohlíčky
O tom se často vedou rodinné spory. Které ořechy správně patří do vanilkových rohlíčků? Ty tradiční se připravují z lískových ořechů, někdo ale nedá dopustit na vlašské ořechy. Pak tu jsou ale také varianty z mandlí nebo pistácií. Ani ti, kteří nemají ořechy rádi nebo je nemohou, nepřijdou zkrátka. Pro ně je tu recept na bezořechové rohlíčky.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak upéct rychlé vanilkové rohlíčky?
Na jednu dávku vanilkových rohlíčků potřebujete: 300 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 100 g jemně strouhaných lískových oříšků, 0,5 vanilkového cukru, 220 g másla (nebo jiného tuku), citronovou kůru a 2 žloutky. Na obalení: moučkový cukr a vanilkový cukr.
Jak na to? Mouku smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a strouhanými oříšky. Přidejte na menší kousky nakrájené máslo, žloutky a citronovou kůru. Vše rychle zpracujte do těsta.
Postupně vyvalujte delší válečky, krájejte je na kousky a tvarujte z nich malé rohlíčky. Rohlíčky rovnejte na plech s teflonovou fólií nebo s pečicím papírem a upečete je v předehřáté troubě na 180 °C, zhruba 7-10 minut. Po upečení ihned rohlíčky obalujte v cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Náš tip: Upečte si vynikající vanilkové rohlíčky, které zmizí ze stolu jako první podle následujícího video receptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 receptů na rychlé večeře: Vyberte si z nápadů na jednoduchá a chutná jídla
Opilý Izidor poslouží i jako skvělé vánoční cukroví: Vláčné řezy plné čokolády a rumu luxusně vypadají a božsky chutnají
Cukroví bez vážení: Jak na hrnečkové linecké, vanilkové rohlíčky, pracny, perníčky i dokonalá vosí hnízda