Luxusní štědrovečerní večeře pro zdravý spánek
21. 11. 2024 Domácnost
Tradiční vánoční večeře je sice velmi oblíbená, ale skládá se z těžkých a tučných jídel, která mohou narušit trávení a zhoršit spánek. Proto se nabízí pár tipů, jak si můžete užít tradiční menu v odlehčené podobě – aniž by ztratilo skvělou chuť a sváteční atmosféru.
Zdravější polévka
Vánoční polévky obecně nejsou zrovna nezdravé. Mezi klasiku podle tradice patří rybí, houbová či zelňačka. Ty obsahují samé skvělé věci. Problematické ale může být zahušťování moukou. Polévky většinou zahušťování ani nepotřebují. Ale pokud se vám konzistence zdá příliš řídká, zkuste namísto mouky přidat nastrouhanou bramboru.
Do těchto polévek se běžně přidává kmín a majoránka – toto koření podporuje trávení. Proto na něj rozhodně při vaření nezapomeňte.
Kapr bez smažení
Smažený kapr je klasika, bez které si mnoho lidí neumí štědrovečerní večeři představit. Jenže jde o poměrně tučnou rybu, kvůli smažení je navíc velmi těžká na žaludek a snadno rozhodí trávení. Pokud se nechcete vzdávat klasického trojobalu, dejte kapra péct do trouby nebo horkovzdušné fritézy.
A pokud máte citlivější trávení, zvolte raději jinou alternativu. Namísto trojobalu zkuste marinádu z citronu, česneku a bylinek a kapra ogrilujte. Můžete zvolit i jinou rybu, například candáta nebo lososa, ty nejsou tak tučné.
Tyto tipy můžete využít, i pokud vaše menu na Štědrý večer zahrnuje řízky. I u těch je problémem smažení ve spoustě oleje. Maso můžete připravit v již zmíněné horkovzdušné fritéze. Z té získáte skvělé řízky s minimem tuku.
Bramborový salát
Ačkoli jde o salát, není zrovna zdravý. Trávení zatěžuje hlavně majonéza. Namísto ní můžete použít bílý jogurt nebo zakysanou smetanu. Pokud se klasické chuti nechcete úplně vzdávat, můžete nahradit alespoň část majonézy. Kromě klasické zeleniny navíc můžete přidat i nakrájená jablka nebo řapíkatý celer. Ty salát ozvláštní, dodají mu skvělý křupavý prvek a nezatíží tolik žaludek.
Zdravější mlsání
Po večeři rozhodně nesmí chybět ani cukroví. Namísto klasických receptů můžete zkusit zdravější varianty. Bílou mouku lze nahradit špaldovou či mandlovou. Namísto cukru můžete použít med nebo datlový sirup. Alternativ je celá řada – zkuste letos vyzkoušet nové recepty, které jsou o něco zdravější.
Tipy pro lehčí večeři
Odlehčené recepty představují zajímavé řešení, pokud si chcete užít tradiční menu bez bolestí břicha. Ale ani klasická večeře vám nemusí narušit spánek. Dejte si menší porci, po které nebudete přejedení.
Pozor dávejte také na to, co pijete. Alkohol narušuje zdravý spánek a může ještě více zatížit trávení. Vhodné nejsou ani slazené limonády, ovocné džusy a podobné nápoje. Ty je vhodné konzumovat pouze v malém množství. Po večeři si můžete dát bylinkový čaj, například z meduňky či máty. Bylinky podpoří trávení a uklidní tělo, aby se vám lépe usínalo.
Vyhněte se mlsání, jídlo před spaním není vhodné, jelikož kvalita spánku je pak výrazně nižší, protože tělo musí trávit. Právě půlnoční svačinky mohou způsobovat poruchy spánku jako je nespavost (insomnie).
Zdravý spánek
Tipy, co se jí a co by se jíst nemělo, vám nemají znepříjemnit vánoční období. Mohou ale sloužit jako inspirace, jak na lehkou večeři, po které vám nebude těžko. Vánoce jsou časem odpočinku, pro zdravý spánek je důležité věnovat pozornost tomu, co jíte. Nemusíte přesně vědět, jak funguje spánek, ale je jasné, že po velké porci kapra a salátu se vám bude s bolestí břicha usínat těžko. Sice vás nejspíš nepotkají noční můry, náměsíčnost nebo živé sny, ale vánoční přejídání snadno naruší odpočinek.
Pro příjemný odpočinek je samozřejmě důležitá i útulná ložnice. Jeden tip na vybavení vánoční ložnice: nepřehánějte to s výzdobou.
Mnoho lidí si bez kapra a bramborového salátu nedokáže představit Vánoce. Pokud si chcete dopřát tradiční štědrovečerní večeři, mějte na paměti tyto tipy. S malými úpravami lze připravit chutné a sváteční jídlo, po kterém budete klidně spát.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká