Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem
21. 11. 2024 Rozhovory a reportáže
Dubajská čokoláda poslední týdny válcuje svět internetu i ten reálný svět. V Německu se na ni stojí fronty od tří hodin ráno a na Instagramu influenceři pomalu nedělají nic jiného, než že tuhle sladkost ochutnávají, nebo ji v různých variantách připravují. Nám se přímo z Dubaje ozval Čech Stanislav Krámský, který ikonickou čokoládu v místě vzniku ochutnal!
Co je to dubajská čokoláda
Jak už jsme psali v našem předchozím článku, cukrovinka, která očarovala celý svět, je výjimečná svým složením. Pod křupavou čokoládovou krustou se ukrývá náplň z pistáciového krému, sezamové pasty tahini a křupavých, na másle opražených tenkých nudliček kataifi (kadayif) těsta, které se používá pro přípravu arabských moučníků (mj. je základem arabského dezertu kanafeh).
Dubajskou čokoládu vytvořila roku 2021 britsko-egyptská podnikatelka Sarah Hamouda, která založila značku čokolád Fix Dessert Chocolatier a vymýšlela různé čokolády se zajímavými náplněmi. Jednou z nich byla právě ta dubajská, kterou ale autorka pojmenovala Can’t Get Knafeh of It (volně přeloženo Nemůžu z toho dost knafeh).
Čokoládu ale "proslavila" až influencerka Maria Vehera, když v roce 2023 na svém TikToku uveřejnila video, jak tuto specialitu ochutnává. Video dodnes získalo přes 70 milionů zhlédnutí, stalo se virálním a od té doby se strhla "dubajská lavina".
Mohlo by vás zajímat
Ta pravá z Dubaje
Dubajskou čokoládu dnes už vyrábí několik různých výrobců a mnoho lidí se snaží originál napodobit či udělat jeho varianty. V Evropě je k mání ojediněle (více jsme psali zde), ale v místě svého původu, v Dubaji, na ni narazíte všude.
Právě z Dubaje se s námi spojil náš spolupracovník a sběratel čokoládových obalů Stanislav Krámský. Ten kvůli svému koníčku rovněž navštěvuje různé firmy vyrábějící čokoládu, je tedy jasné, že na svém výletě do Spojených arabských emirátů musel ochutnat i současný dubajský hit.
„Dubajská čokoláda od různých výrobců a různých gramáží je zde, v Dubaji, běžně k dostání i v supermarketech. Ceny za 100g tabulku začínají asi na 5 eurech, větší tabulky jsou násobně dražší, viděl jsem prodávat i originál, ten stal v přepočtu více než 20 euro. Má ale myslím 220 gramů,“ napsal přímo z Dubaje pro Toprecepty sběratel a dodal, že čokoládu tam vyrábí několik místních firem a že existuje řada privátních značek, jejichž obaly i názvy se hodně podobají originálu. Část dubajských čokolád se prý vyrábí i v Turecku.
Jak chutná dubajská čokoláda
„Originál jsem si nekoupil a tudíž neochutnal, měl jsem ale čtyři další druhy, byly různé kvality, je to dobrá a zajímavá plněná čokoláda, ale otestoval jsem už lepší čokolády,“ svěřil se nám Stanislav Krámský. I když podle sběratele dubajská čokoláda není žádný velký zázrak, dosah sociálních sítí je velký, což dokazuje i fakt, že za dubajskou čokoládou míří do Dubaje i turisté.
„Místní ji kupují jen ze zvědavosti, je také pro ně dost drahá. Slyšel jsem ale, že třeba turisté z Jižní Koreje sem letí pouze proto, aby si koupili tuto čokoládu," vypráví pan Krámský a dodává: „Jsem zvědavý, jak dlouho tento zájem potrvá.“
V redakci jsme čokoládu ochutnali taky, a to od jindřichohradecké čokoládovny Čokíno, kde jsme na cukrovinku narazili náhodou, v ČR totiž zatím téměř nikde není. „Mně chutnala moc, ale já miluju jak pistácie, tak tahini pastu," říká šéfredaktorka magazínu Toprecepty.cz, Šárka Adámková a prozradila i to, kolik za cukrovinku zaplatila. „Jak uvidíte v galerii, 60 g čokolády mě vyšlo na 189 Kč. Ale nelituji, musela jsem ji zkusit," dodala se smíchem.
Na fotografie obalů dubajských čokolád, které jsou v Emirátech k dostání, od sběratele Stanislava Krámského se můžete podívat v naší fotogalerii. Přidali jsme pro zajímavost i fotky čokolády z Jindřichova Hradce:
Náš tip: Máte-li rádi kombinaci čokolády a pistácií, můžete si upéct cukroví podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny peče: Perníčky hned měkké peču podle tohoto receptu už léta. Voní medem a kořením a ze stolu jen mizí
Dubajská čokoláda: Na tenhle „zázrak“ se v Německu stojí fronty od tří od rána. U nás je téměř k nesehnání, ale máme recept
Retro okénko: Vánoční kolekce byly za socialismu oblíbené. Půlkilová vyšla na 35 Kčs, rodiny s dětmi je fasovaly od ROH
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Hit internetu: Dubajská čokoláda dobyla sociální sítě. Přináší nádech exotiky a křupavost zalitou v čokoládě
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem