Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ta nejjednodušší pomazánka na chlebíčky: Suroviny na ni má každý doma a hotová je vmžiku
Zdroj: Toprecepty

Blíží se nám čas předvánočních setkání a večírků a na ně je třeba připravit nějaké pohoštění. Jednou z nejlepších možností jsou chlebíčky s jednoduchou pomazánkou, na kterou potřebujete jen pár ingrediencí, její příprava je snadná a rychlá a chutná skvěle. 

Chlebíčky - dokonalé pohoštění

Chlebíčky jsou u nás neoblíbenějším slaným občerstvením, které nesmí chybět na žádné oslavě. Jsou i tradičním pohoštěním pro návštěvu a dají se udělat na mnoho způsobů. Stačí veku potřít nějakou pomazánkou nebo na plátky nanést salát (třeba vlašský či pochoutkový), nazdobit sýry, uzeninami nebo kousky zeleniny a máte hotovo. 

Co ale dělat, když se přihlásí nečekaná návštěva a vy zrovna nemáte dostatečné zásoby, abyste mohli pustit do nějakých kreativnějších kulinárních výtvorů? V tom případě zkuste tuto jednoduchou pomazánku na chlebíčku. Stačí vám na nic pár surovin, které máte určitě doma – vajíčka, salám, tavený sýr, cibuli a majonézu. Využijete tak zbytky z lednice a ještě vykouzlíte báječné pohoštění. 

Rychlá pomazánka 

Pomazánka je vlastně takovou vylepšenou verzí vajíčkové pomazánky obohacenou o uzeninu. Trochu i připomíná populární pochoutkový salát, který se také s oblibou dává na chlebíčky. V receptu je šunkový salám, klidně ale můžete použít přímo šunku. Zajímavou obměno jsou rovněž ančovičky. Pomazánku zkrátka můžete jednoduše proměňovat a vylepšovat podle toho, co zrovna máte v lednici. Chcete-li pomazánku trochu osvěžit, můžete do ní přidat i nadrobno nakrájenou kyselou okurku, obyčejnou cibuli můžete nahradit zase zelenou jarní 

Na chlebíčky i jednohubky

Pak už stačí jen skočit za roh do samoobsluhy pro veku, můžete jí ale klidně namazat i jen na kolečka rohlíků a hodí se také k natření na křupavou bagetku. Chlebíčky a jednohubky s touto pomazánkou není ani nutné nějak extra zdobit, ale určitě nic nezkazíte malým cherry rajčátkem, plátkem kyselé okurky, proužkem červené papriky, snítkou petrželky nebo nasekanou pažitkou.

A pokud by vám pomazánka náhodou  zbyla, můžete si ji druhý den dát i na snídani. Na čerstvém chlebu totiž chutná rovněž báječně. A jak ji tedy připravíte?

Budete potřebovat: 

  1. Nejprve uvařte vejce natvrdo, po dovaření je prudce zchlaďte ve studené vodě a oloupejte.
  2. Nyní nakrájejte salám, vejce a cibuli na menší kostičky.
  3. Do mísy vložte tavený sýr, majonézu, hořčici a společně je nejlépe šlehačem s metlami vyšlehejte.
  4. Do vyšlehané směsi vsypte nakrájené suroviny a důkladně promíchejte, aby se vše dokonale spojilo.
  5. Pomazánku podávejte na čerstvém pečivu, nezapomeňte ji ozdobit petrželkou či pažitkou. Ke zdobení můžete použít i další suroviny, záleží na vašich možnostech a fantazii.

Náš tip: Podobně jednoduchý pochoutkový salát si můžete na chlebíčky připravit podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku