Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak skladovat perníčky? Měkké v plechové dóze a ty, co mají změknout, v papírové krabici s přidáním neobvyklých surovin
Zdroj: Toprecepty, Leenaa

Perníčky pečeme i během roku, ale na sváteční tabuli nesmějí chybět. Víte, jak skladovat perníčky? Jedno z nejoblíbenějších druhů cukroví skladujeme podle toho, jestli už je po upečení hned měkké, nebo teprve potřebuje změknout.

Vánoční perníčky

Přípravy na Vánoce začínají už v průběhu adventního času. Pečeme cukroví podle toho, kolik potřebuje času na odležení tak, aby na Štědrý den a vánoční svátky bylo vynikající. Každý druh vyžaduje jinou dobu a způsob skladování.

Všeobecně platí, že bychom měli cukroví skladovat v suchu a chladu stranou od aromatických surovin, kterými by naše voňavé poklady mohly načichnout.

Jak skladovat perníčky, které se potřebují rozležet

Na medové perníčky, které se potřebují rozležet a změknout, si pořídíme papírovou krabici. Měla by být čistá bez zápachu. Krabice po botách jsou tedy zcela nevhodné. 

Papírovou krabici vyložíme ubrousky nebo pečicím papírem a na to naskládáme jednotlivé kousky voňavého cukroví. Aby perníčky hezky změkly, můžeme k nim podle tradice dát rozkrojené jablíčko, variantou je i plátek chleba. Jak chleba, tak i jablko je třeba pravidelně kontrolovat, aby se potraviny nezkazily.

Jak skladovat hned měkké perníčky

Pokud neradi čekáme, můžeme si zvolit recept na hned měkké perníčky, který je uzpůsoben tak, aby nebylo třeba dávat kousky cukroví rozležet. Tyto perníčky skladujeme v plechových dózách.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak na perníčky, které jsou hned měkké

Na dávku perníčků budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 250 g cukru moučka 2 vejce, 100 g másla, 2 lžíce medu, 2 lžíce rumu, 1 lžíci perníkového koření, 1 lžičku kakaa a 1/2 lžičky jedlé sody. Na potření: 1 vejce a 4 lžíce mléka. Na polevu: 240 g cukru moučka, pár kapek citronu a 1-2 bílky. Tuk na vymazání plechu 

Jak na to? Ze surovin vypracujte tuhé těsto a dejte ho do lednice odpočinout alespoň na 2 hodiny. Potom těsto z lednice vytáhněte a nechte při pokojové teplotě pozvolna povolit.

Troubu předehřejte na 180 °C a připravte plechy. Těsto vyválejte a na mírně vymaštěný plech (nebo plech s papírem na pečení) dávejte vykrájené tvary, které potřete vlažnou vodou. Připravený plech dejte do vyhřáté trouby a pečte na 170-180 °C jen krátce, asi 7-9 minut, než se přestanou lesknout a zmatní.

Po upečení perníčky potřete vejcem rozmíchaným v mléce a nechte je na plechu vychladnout. Na polevu dobře vyšlehejte cukr, bílky a citronovou šťávu. Polevou perníčky nazdobte.

Náš tip: Pokud si budete chtít upéct perníčky, které jsou hned měkké, vyzkoušejte si je připravit podle tohoto video receptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku