Jak udělat dokonalou polevu na perníčky? Fígl je ve správně připraveném cukru a suroviny pak rozhodně nesmíme šlehat
29. 11. 2024 Vaření
Dobrá poleva korunuje perníčky a další cukroví. Jak udělat dokonalou polevu na perníčky? Zjistěte fígle, které pomohou, aby byla tak akorát hustá, jemná a hladká a aby nestékala.
Jak se dělá cukrová poleva
Perníčky jsou výborným cukrovím, bez kterého by vánoční svátky nebyly tím pravým. Lahodně chutnají a kouzelně provoní celý domov. Většinou perníčky zdobíme bílkovou polevou, které říkáme i ledová či cukrová. S ní na perníčky nanášíme jemné motivy podle fantazie. Polevu ale také můžeme mírně naředit na pokrýt s ní celou plochu.
Sice ji můžeme koupit v obchodech pro cukráře, ale také si ji připravit doma. Ne vždy se musí povést, proto se vyplatí hlídat pár pravidel.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na bílkovou polevu
Na bílkovou polevu potřebujete dobře prosetý (2x) cukr moučku a bílek. Někdy přidáváme i citronovou šťávu, případně bramborový škrob.
Na co si dát pozor při přípravě polevy na perníčky
Základem správné přípravy bílkové polevy je utření bílku s je utření bílku s dvakrát prosetým cukrem moučka. Důležité je slovo „utření”. Rozhodně si na přípravu nebereme na pomoc ruční šlehač. Kdybychom totiž polevu šlehali, vytvořily by se vzduchové bubliny, které v tomto případě rozhodně nepotřebujeme.
Třeme metličkou, vařečkou nebo vidličkou tak dlouho, dokud nevznikne hladká jemná a hustá směs, která stéká jen pomalu. Pokud by byla poleva příliš hustá, špatně bychom ji dostávali ze zdobicího sáčku a na cukroví by praskala.
Poleva má zářivě bílou barvu, která se na perníčkách krásně vyjímá. Pokud ale zatoužíme více potěšit dětské oči, můžeme polevu obarvit jedlými potravinářskými barvami.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak udělat nejlepší polevu na perníčky
- Do mísy odvažte 180 g moučkového cukru.
- Cukr dvakrát prosejte jemným sítkem.
- Do prosátého cukru přidejte 1 bílek.
- Třete ručně, dokud nevznikne správně hustá poleva. Trvá to asi 20 minut.
- Polevu nalijte do cukrářského sáčku na zdobení nebo do pevného igelitového sáčku s kousíčkem odstřihnutého rohu.
- Můžete zdobit.
Bílkovou polevu můžete vyzkoušet připravit i s citronovou šťávou a bramborovým škrobem.
Náš tip: Připravte si dokonalou bílkovou polevu na perníčky podle následujícího video receptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jaký cukr je na pečení nejlepší? A kam který použít? Záleží na druhu těsta, do nepečeného je práškový cukr jasnou volbou
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Felix Slováček se na Vánoce těší, ale s přípravou jídla moc nepomáhá: Jsem jen konzument, přijdu a všechno sežeru, říká