Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Říká se, že nejvíc potěší dárek vlastnoručně vyrobený. Neplatí to však jen v případě dárků od dětí, do výroby se mohou pustit i dospělí. Ti však místo malování obrázku mohou spíš udělat něco dobrého na zub. Možností na jedlé dárky je spousta, a to jak pro milovníky sladkého, tak i slaného. 

Vlastnoručně vyrobený dárek potěší

Vymyslet dokonalý dárek pro všechny členy rodiny a navíc pro kamarády není nic snadného. Pokud vám už dochází inspirace, můžete zkusit svým blízkým udělat radost prostřednictvím dárků, které je možné sníst nebo vypít.

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem, a pokud dárek navíc sami vyrobíte, potěšíte všechny ty, které máte rádi, dvojnásob. Přinášíme vám proto pár tipů na nápadité jedlé dárky, které snadno připraví doma každý. Stačí už pak jen koupit ozdobnou skleničku nebo láhev, přidat pořádnou mašli a máte hotovo. 

Domácí likér

Domácí likér je jedním z nejvděčnějších dárků, jímž potěšíte spoustu lidí. Navíc si jej můžete připravit už teď. Nemusí to být nutně jen klasický vaječný koňak. Pokud nemáte důvěru k syrovým vajíčkům, můžete vynikající likér udělat třeba i ze zkaramelizovaného salka, které smícháte s rumem (tuzemským nebo pravým). Pokud použijete whiskey, získáte alternativu k slavnému likéru Baileys.

Přidat navíc můžete i rozehřátou čokoládu, silné espresso nebo mandlové či vanilkové aroma. Likéry se dají dělat i z pudinků různých příchutí v kombinaci s kondenzovaným mlékem. Exotický likér pak získáte, když smícháte kokosové mléko s bílým rumem a lehce ochutíte skořicí. A pokud krémovým likérům moc nefandíte, můžete udělat i slavný italský citronový likér limoncello

Cibulovo-slaninová marmeláda

Vynikajícím dárkem pro milovníky slaných delikates je cibulová marmeláda. Připravuje se ze zkaramelizované cibulky a výborně se hodí ke grilovanému masu, do burgerů, sýrům nebo i jen na opečený toast či slané krekry. Dá se udělat čistě jen z cibule, k dokonalosti ji pozvednete, když do ní ještě přidáte slaninku. Získáte vlastně takovou cibulovo-slaninovou zavařeninu, kterou potěšíte hlavně pány. A jak ji uděláte? 

Budete potřebovat: 450 g slaniny nakrájené na malé kousky, 1 cibuli nakrájenou nadrobno, 4 nasekané šalotky, 2 prolisované stroužky česneku, 100 g třtinového cukru, 60 ml javorového sirupu, 79 ml jablečného octa a 1 lžičku mletého chilli. 

Postup: Na pánvi rozehřáté na střední teplotu opečte slaninu dokřupava a nechte okapat na ubrousku. Snižte teplotu a přidejte na pánev cibuli a šalotku. Obojí pak smažte asi 15 minut za stálého promíchávání, dokud cibule nezkaramelizuje. Přidejte česnek, cukr, sirup, ocet, chilli a slaninu. Vše promíchejte a vařte, dokud se neodpaří tekutina a cibule nezměkne a vše nezíská marmeládovou konzistenci. Trvá to asi 7-10 minut. Přendejte do sklenic a nechte vychladnout. 

Nakládané sýry

Nápaditým slaným dárkem jsou i sýry nakládané v oleji. Klasikou je tradiční hermelín, můžete ale zaexperimentovat a naložit i jiné druhy sýrů. Výborně se na to hodí třeba balkánský sýr, čedar, kozí sýr nebo blaťácké zlato. Pro dochucení je dobré přidat bylinky, cibuli, sušená rajčata, olivy nebo třeba chilli papričky pro ty, kteří mají rádi pikantní. Naložený balkánský sýr si můžete připravit podle našeho receptu. Klidně s tím začněte už v prvním prosincovém týdnu, sýry se do Štědrého dne aspoň stihnou krásně rozležet a obdarovaný si na nich bude moci rovnou pochutnávat. 

Svařákový sirup

Originálním dárkem pro milovníky horkých nápojů, především svařeného vína, je sirup na svařák. Úžasně voní karamelem a výrazně usnadní přípravu domácího svařeného vína i jiných horkých nápojů na zahřátí. Dá se přimíchat třeba i do džusu či moštu pro nealko verzi. Vzhledem k tomu, že zima Vánoci nekončí, určitě jej ten, kdo dárek obdrží, využije i v lednu. Příprava je navíc velmi snadná. 

Ve větším hrnci rozpusťte  1 kg kilogram cukru na světle hnědý karamel. Pak přilijte 1 l vody a zahřívejte, dokud se karamel ve vodě nerozpustí. Pak přidejte 25 g badyánu, 20 g hřebíčku, 30 g skořice (celé), 10 g nového koření, kůru z 1 citronu, kůru z 1 pomeranče. Sirup 5 minut povařte, poté odstavte a v chladu nechte přes noc louhovat. Druhý den přeceďte a přelijte do lahviček s patentním uzávěrem. Nezapomeňte ji označit cedulkou. 

Domácí granola

Po vánočním mlsání se spousta lidí v rámci novoročního předsevzetí vrhne na hubnutí. Pak jim určitě přijde vhod zdravá granola, kterou si mohou smíchat na snídani s mlékem nebo s jogurtem. Předností té domácí je, že neobsahuje zbytečné cukry navíc a dá se udělat zdravěji, dietněji a přesně přizpůsobit chutím obdarovávaného.

Vynikající je třeba s perníkovým kořením, skořicí, čokoládovými lupínky, různými druhy ořechů, kokosem či sušeným ovocem. Na doslazení je vhodný med či javorový sirup, jako tuk je do granoly ideální kokosový olej. Vločky navíc můžete použít třeba bezlepkové nebo i pohankové či rýžové. Všechny ingredience stačí jen smíchat, rozvrstvit na plech a upéct dokřupava. Granola se pak krásně vyjímá ve sklenici převázané mašlí nebo v ozdobné plechové dóze.. 

Náš tip: Vynikající likér se dá udělat i z tyčinky ledové kaštany podle našeho video receptu

Na další nápady na jedlé dárky se můžete podívat v naší fotogalerii

Recepty k tomuto článku