Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na linecké se nejlépe hodí sladkokyselé jemnější marmelády. Slepujte ho tenčí vrstvou a nechte správnou dobu uležet
Zdroj: Toprecepty EvaCh

Je pro vás také linecké hlavně jedním ze symbolů Vánoc? Jaké marmelády použít na linecké cukroví, abyste si co nejvíce pochutnali? Zjistěte, jak s nimi zacházet a kdy sušenky vlastně slepovat.

Linecké cukroví

Linecké cukroví patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. Ta správná marmeláda je důležitá pro to, aby kousky krásně vypadaly, ale také dobře chutnaly. Přinášíme praktické tipy na výběr marmelády a správný postup při slepování.

Jakou marmeládu vybrat na linecké

Na linecké cukroví si můžeme vzít kteroukoliv marmeládu, ale některé se hodí přece jen lépe. Na toto cukroví jsou vhodné marmelády s jemnou strukturou, které se dobře roztírají a mají vyváženou sladkokyselou chuť. A které druhy jsou ty nejlepší?

Rybízová marmeláda – perfektně doplňuje sladké těsto svou výraznou kyselostí, na cukroví krásně vypadá a na linecké je ideální.

Meruňková marmeláda – je druhou nejčastější volbou díky své výrazné chuti a mírné kyselosti. 

Švestková povidla – zvolí ti, kteří touží po zajímavé možnosti.

Malinová nebo višňová – sladší a ovocnější varianta, potěší děti i milovníky jemných chutí.

Proč marmeládu pasírovat

Velmi důležitým hlediskem je dobrá roztíratelnost. Vhodné jsou marmelády bez větších kousků ovoce nebo semínek, které by mohly narušit strukturu cukroví. Proto se případně vyplatí marmeládu pasírovat přes jemné sítko.

Konzistence je pak hladká, krásně se roztírá a nevytéká při slepování.

Jak marmeládu správně naředit

Marmeláda by sice měla být dobře roztíratelná, ale ne příliš tekutá. Pokud je příliš hustá nebo tuhá, je třeba ji upravit. 

Při zahřátí se marmeláda stává tekutější, a pak se lépe roztírá. Ideální konzistenci můžeme doladit přidáním tekutiny. Může jít o lžičku vody, citronové šťávy nebo rumu. Důležité je, aby si zavařenina zachovala svou chuť. O tu může přijít při větším naředění. 

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Kdy a jak slepovat linecké cukroví

Slepování cukroví provádíme nejdříve den-dva po upečení. Těsto stihne mírně změknout a nebude se při natírání lámat. Marmeládu včas vyndáme z lednice, aby získala pokojovou teplotu, pak ji půjde lépe rozetřít.

Marmeládu nanášíme v tenčí rovnoměrné vrstvě – silnější vrstva by mohla vytéct. Pokud si chceme práci trochu usnadnit, naplníme zavařeninou zdobicí sáček a dáváme ji na cukroví podobným způsobem jako krémy. Nanášení pak bude přesné a rychlé.

Linecké cukroví bychom měli slepovat alespoň 2-3 dny předem, protože se hezky „rozleží“. Marmeládou těsto navlhne a propojí se chutě. Nevhodné je také slepovat linecké moc dlouho dopředu, pak by marmeláda vyschla. 

Náš tip: Upečte si výborné linecké cukroví a natřete ho dobrou marmeládou. Připravte si ho podle následujícího video receptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku