Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Namalovat perníčky, aby vypadaly přímo výstavně, to není žádná legrace. Samozřejmě potřebujete i trochu toho výtvarného talentu, nicméně ten je vám k ničemu, když nemáte dokonalou polevu, kterou se bude dobře malovat. Na to, jak ji udělat, jsme se zeptali zkušené perníkářky Terezy Semerádové, jejíž perníčky uchvátily spoustu lidí. 

Zdobení perníčků jako koníček

Malované perníčky Terezy Semerádové vypadají jako taková malá sladká umělecká díla. A to je přitom zdobení perníčků jen jejím koníčkem a její profese je této umělecké činnosti na hony vzdálená, neboť Tereza působí na Technické univerzitě v Liberci, kde učí především online marketing.  

O zdobení perníčků nicméně již stihla napsat úspěšnou knihu Perníčkování. Tak se jmenují i její webové stránky a pod stejným jménem najdete Terezu i na Facebooku

Jak malovat perníčky?

Tereza umí z perníčkového těsta vykouzlit překrásné malované chaloupky, plněné perníčky i klasické perníčky zdobené bílkovou polevou. Z ní dokáže na perníčcích udělat třeba nádherné krajkové motivy v kombinaci s malovanými plochami a různými květinovými vzory. Poprosili jsme proto Terezu Semerádovou o pár tipů, jak postupovat při malování perníčků bílkovou polevou.  

Čtyři konzistence polevy

Při malování na perníčky je totiž nejdůležitější správná hustota polevy. Na klasické linky je nejlepší co nejhustší poleva, která neteče, chcete-li ale perníčky víc vymalovat a máte čas si s nimi trochu vyhrát, přijde vhod i tekutější poleva. „Perníkářky dokonce používají na zdobení čtyři hustoty polevy,“ říká pro Toprecepty Tereza. Kromě té klasické je to ještě hustá pasta, lehce zředěná poleva na vyplňování větších ploch perníčků a tekutá poleva na malování krajkových motivů.

Poleva na malování linek

Základem je ovšem tzv. konturovací poleva, kterou používají na zdobení perníčků všichni. Jde vlastně o výchozí konzistenci, z níž se pak namíchají ty další. „U této polevy je důležité, aby netekla, a překvapivě i to, aby nebyla příliš hustá. Příliš hustá poleva se při zdobení trhá a nedrží pořádně na perníčku. Pokud je poleva naopak hodně tekutá, tak se linky zase rozpíjejí,“ upozorňuje zkušená perníkářka.  

Ani hustá, ani řídká

A jak tedy správně polevu namíchat„Ačkoli to každý nerad slyší, nejjednodušší poleva je ta, která se dělá od oka," říká Tereza a pokračuje: „Když dělám polevu, tak nic neodvažuji a ani nepřesívám. Zkrátka si oddělím bílek a vyndám z něj všechny části, které nejsou čiré. Do bílku přidám pár kapek citronové šťávy či citronky (přibližně půl čajové lžičky) a následně přidávám tolik moučkového cukru, kolik je potřeba, aby poleva zhoustla. Nic není potřeba šlehat, pouze pořádně promíchat vařečkou či metličkou.“ Pokud potřebujete přesnější údaje, na jeden bílek dává Tereza asi 180-200 g moučkového cukru. Tímto postupem pak získáte onu základní konturovací polevu

Ta nejhustší poleva

Když do této konzistence přidáte trochu více cukru, vznikne nejhustší stupeň polevy, tedy pastová poleva. Tato hustá poleva se používá na výrobu cukrových kytiček, lístečků a případně i na zdobení perníčků přes šablonu. „Díky větší hustotě lze polevu snadno roztírat cukrářskou či kuchyňskou stěrkou a při natření přes šablonku hezky drží tvar i ve větší vrstvě,“ dodává Tereza Semerádová

Když potřebujete vymalovat plochy

Potřebujete-li polevu na vyplňování větších ploch, stačí přidat do konturovací polevy jen pár kapek citronové šťávy či citronky (přibližně 1/4 až 1/2 čajové lžičky). „S přidáváním ale buďte opatrní,“ radí perníčková umělkyně a dodává: „Pokud totiž polevu naředíte příliš, bude po zaschnutí mléčná a objeví se na ní drobné flíčky. Nejlepší výplňová poleva je taková, která se rovnoměrně rozprostře až po lehkém zatřesení perníčkem či až po pár klepnutích perníčku o stůl.“

Tato poleva se většinou nanáší lžičkou a rozprostírá se pomocí špejle či jiného ostrého nástroje

Dokonalý krajkový efekt

Úplně nejjednodušší je poleva tekutá. „Pokud s touto polevou vyplníte některé části perníčku, docílíte pěkného krajkového efektu. Výhodou této polevy je i to, že se většinou nanáší štětečkem, takže se s ní pohodlně pracuje a nemůžete na ní nic zkazit. Tuto polevu můžete namíchat jak z konturovací konzistence, tak i z polevy na vyplňování větších ploch,“ dodává nakonec Tereza Semerádová.

Jak skladovat polevu na perníčky

S polevou se nejlépe zdobí hned první den. Pokud byste jí udělali větší množství, je samozřejmě možné ji skladovat. „Polevu lze uchovávat 2-3 dny v lednici, ale před zdobením je vždy potřeba ji trochu osvěžit promícháním a přidáním kapky či dvou citronové šťávy či citronky,“ radí perníkářka.

Při skladování polevy hlavně hrozí , že se na jejím povrchu vytvoří cukernatá krusta. Tereza má však tip, jak se jí vyhnout:  „Na polevu stačí přitisknout igelitový sáček. Tím zabráníte krystalizaci povrchu a následnému zamíchání krystalek do zbytku polevy.“ 

Recepty k tomuto článku