Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Káva calimero zahřeje i ty největší zmrzlíky: Vaječňák nápoj příjemně zjemní a whisky mu dodá na síle
Zdroj: se souhlasem společnosti Jacobs Coffee

Znáte bombardino? Známý nápoj z italských sjezdovek, jehož základem je vaječný koňak se za poslední léta prosadil i u nás. Pokud byste od takového horkého nápoje chtěli i trochu povzbuzení, zkuste calimero. Vaječňák v něm totiž ještě doplňuje šálek silného espressa. 

Drink s italským vaječňákem

Nápoj calimero vám možná připomene tradiční nápoj českých kaváren a cukráren – alžírskou kávu. I tento horký drink se skládá z kávy, v tomto případě ale silného espressa (žádné instantní nebo překapávané kávy) a vaječného likéru, respektive jeho italské verze. Nejčastěji se používají likéry značek Vov a Zabov, které se od našeho vaječňáku liší výrazně žlutou barvou.

V některých receptech se do něj ale přidává ještě brandy nebo whisky, což z něj dělá mnohem drsnější nápoj s mnohem většími zahřívacími schopnostmi. Ve skutečnosti ale calimero naopak vzniklo jako jemnější verze již zmiňovaného bombardina, které je poměrně silné a může obsahovat až 30 % alkoholu. Espresso v calimeru alkohol trochu neguje, což lyžařům usnadňuje sjet sjezdovku i po zastávce v après-ski. 

Calimero zahřeje i probudí

Calimero je takovým blízkým příbuzným slavnějšího bombardina. Spojuje je i stejná historie, která sahá až do roku 1972, kdy bylo bombardino zřejmě poprvé namícháno v lyžařském středisku Livigno. A ve stejně době pravděpodobně vznikla i jeho jemnější verze s kávou. Dokonce se i uvádí, že kávová verze je ta původní.

V současnosti se pro nápoj čistě alkoholický používá název bombardino a pro ten s kávou calimero. V bombardinu však vaječný koňak navíc doplňuje další druh alkoholu – většinou brandy, whisky či dokonce grappa. Pokud se přidá rum, vznikne nápoj zvaný pirate nebo pirata.

Calimero je pak v originále vlastně méně alkoholickou verzí bombardina, tedy bez dalšího alkoholu. V poslední době se ale i do něj přidává whisky nebo brandy stejně jako do bombardina. To, co ale nikdy nesmí chybět, je pak kopec šlehačky na ozdobu, který nápoj povýší až na poměrně vydatný dezert

Jak udělat calimero jako v Itálii?

Pokud vás tento horký nápoj lyžařů v Itálii zaujal, není nutné ani kvůli němu hned nazouvat lyžáky. Připravit ji jej můžete snadno a stejně jako uprostřed velehor jej oceníte, i když se vrátíte domů promrzlí z předvánočních nákupů. A jak tedy na něj?

Budete potřebovat: 1 dcl vaječného likéru, 0,4 dcl whisky, 1 intenzivní espresso (např. z kávy Jacobs Barista Espresso Italiano), šlehačku a nastrouhanou hořkou čokoládu na ozdobení. 

  1. Smíchejte vaječný likér s whisky a vzniklou směs krátce zahřejte. Dávejte pozor, aby se nezačala vařit, její teplota by neměla překročit 80 °C. 
  2. Mezitím si připravte espresso. Do sklenice nebo skleněného hrnku následně nalijte nejprve ohřátou směs likéru s whisky a poté opatrně přes lžičku nalijte na hladinu nápoje espresso. Nahoru přidejte šlehačku a ozdobte nastrouhanou čokoládou.

Zdroje informací:
Cibotoday.it: Bombardino. Storia del mitico cocktail caldo degli sciatori (ma perché si chiama così?)
Wikipedia.org: Bombardino

Cucchiaio.it: Calimero

Náš tip: Do calimera můžete použít i náš klasický vaječný likér, který můžete udělat podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku