Sedm zdraví prospěšných věcí, které možná nevíte o medu: Chrání dýchací cesty, je protizánětlivý a podporuje hojení popálenin
27. 11. 2024 Ostatní
Zase to přišlo. Zima, chlad a období nachlazení, chřipek. Často saháme po vitamínech přírodního původu. K ovoci a zelenině bychom rozhodně měli přidat med. Víte, proč o něj doplnit jídelníček?
1. Med v kuchyni
Med je hodnotným přírodním pokladem, který pro nás připravují včely. Je skvělou ingrediencí do různých dobrot a jídel. Přidáváme ho do dezertů, koláčů, do cukroví, ale i k masu. Využít ho můžeme všude tam, kam dáváme cukr: do jogurtu, čaje, při vaření i pečení.
Pokud ho chceme co nejvíce využít pro zdraví, neměli bychom ho příliš zahřívat a třeba do čaje ho dávat, až když nápoj začíná chladnout (50-60 °C). Zajímavostí je, že se med dá i mrazit. Med by ale neměly jíst děti do jednoho roku, důvodem je i možná alergie.
Mohlo by vás zajímat
2. Med je výživově bohatý
Med je výborná ingredience, která má řadu podob. „Med je nejen chutný, ale také výživově bohatý. Na rozdíl od rafinovaného cukru obsahuje cenné vitamíny, minerály, antioxidanty, bílkoviny a vlákninu,“ říká Milan Špaček, medový sommeliér značky Medokom.
3. Med je plný vitamínů a minerálů
Med obsahuje spoustu vitamínů a minerálních látek: „V medu najdeme značné množství železa, vápníku, sodíku, draslíku, fosforu a zinku. Je také dobrým zdrojem vitamínu C a vitaminů skupiny A, B, D, E, H a K,“ vysvětluje Špaček.
Mohlo by vás zajímat
4. Med obsahuje množství antioxidantů
Významnou složku medu tvoří antioxidanty a je velmi zajímavé, že pokud bychom jich chtěli načerpat více, měli bychom sáhnout po tmavším medu. Právě ten je totiž na tyto cenné látky bohatší.
5. Med působí protizánětlivě
Med je tradičním pomocníkem proti kašli. Sahali po něm už naši předkové. A nebylo to bez důvodu. „Med působí antisepticky a protizánětlivě. Posiluje oběhovou soustavu a srdce, chrání před onemocněními dýchacích cest a pomáhá při horečnatých stavech,“ říká Milan Špaček.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
6. Med je vhodnější pro hladinu cukru v krvi než běžný cukr
Med je sladidlo, a proto je třeba s ním tak nakládat a nekonzumovat ho ve větším množství. Je ale zajímavé, že med může oproti běžnému cukru přinášet určité výhody. Díky obsaženým antioxidantům přispívá k ochraně před metabolickým syndromem a cukrovkou 2. typu.
7. Med podporuje hojení ranek a drobných popálenin
Tradičně se med také využívá při hojení ran a popálenin. Ale je třeba vzít v úvahu, že med pomáhá pouze při drobnějších poraněních a popáleninách. S většími potížemi je třeba navštívit lékaře.
Zdroje informací:
healthline.com: Benefits of honey
medicalnewstoday.com: Health benefits of raw honey
Náš tip: Z medu si můžeme přichystat spoustu dobrot. Jednou z nich jsou i medové řezy podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Medovníkové koule: Skvělé cukroví jen ze 3 ingrediencí zvládnete i bez pečení!
Jak dlouho vydrží nepečené cukroví? Z tvarohu či pudinku jen pár dnů, s alkoholem týdny, základem je správné skladování
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů