Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sedm zdraví prospěšných věcí, které možná nevíte o medu: Chrání dýchací cesty, je protizánětlivý a podporuje hojení popálenin
Zdroj: Toprecepty, mika59

Zase to přišlo. Zima, chlad a období nachlazení, chřipek. Často saháme po vitamínech přírodního původu. K ovoci a zelenině bychom rozhodně měli přidat med. Víte, proč o něj doplnit jídelníček?

1. Med v kuchyni

Med je hodnotným přírodním pokladem, který pro nás připravují včely. Je skvělou ingrediencí do různých dobrot a jídel. Přidáváme ho do dezertů, koláčů, do cukroví, ale i k masu. Využít ho můžeme všude tam, kam dáváme cukr: do jogurtu, čaje, při vaření i pečení.

Pokud ho chceme co nejvíce využít pro zdraví, neměli bychom ho příliš zahřívat a třeba do čaje ho dávat, až když nápoj začíná chladnout (50-60 °C). Zajímavostí je, že se med dá i mrazit. Med by ale neměly jíst děti do jednoho roku, důvodem je i možná alergie.

2. Med je výživově bohatý

Med je výborná ingredience, která má řadu podob. „Med je nejen chutný, ale také výživově bohatý. Na rozdíl od rafinovaného cukru obsahuje cenné vitamíny, minerály, antioxidanty, bílkoviny a vlákninu,“ říká Milan Špaček, medový sommeliér značky Medokom.

3. Med je plný vitamínů a minerálů

Med obsahuje spoustu vitamínů a minerálních látek: „V medu najdeme značné množství železa, vápníku, sodíku, draslíku, fosforu a zinku. Je také dobrým zdrojem vitamínu C a vitaminů skupiny A, B, D, E, H a K,“ vysvětluje Špaček.

4. Med obsahuje množství antioxidantů

Významnou složku medu tvoří antioxidanty a je velmi zajímavé, že pokud bychom jich chtěli načerpat více, měli bychom sáhnout po tmavším medu. Právě ten je totiž na tyto cenné látky bohatší. 

5. Med působí protizánětlivě

Med je tradičním pomocníkem proti kašli. Sahali po něm už naši předkové. A nebylo to bez důvodu. „Med působí antisepticky a protizánětlivě. Posiluje oběhovou soustavu a srdce, chrání před onemocněními dýchacích cest a pomáhá při horečnatých stavech,“ říká Milan Špaček.

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

6. Med je vhodnější pro hladinu cukru v krvi než běžný cukr

Med je sladidlo, a proto je třeba s ním tak nakládat a nekonzumovat ho ve větším množství. Je ale zajímavé, že med může oproti běžnému cukru přinášet určité výhody. Díky obsaženým antioxidantům přispívá k ochraně před metabolickým syndromem a cukrovkou 2. typu.

7. Med podporuje hojení ranek a drobných popálenin

Tradičně se med také využívá při hojení ran a popálenin. Ale je třeba vzít v úvahu, že med pomáhá pouze při drobnějších poraněních a popáleninách. S většími potížemi je třeba navštívit lékaře.
 

Zdroje informací:
healthline.com: Benefits of honey
medicalnewstoday.com: Health benefits of raw honey

Náš tip: Z medu si můžeme přichystat spoustu dobrot. Jednou z nich jsou i medové řezy podle našeho video receptu. 

Recepty k tomuto článku