Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Největší hit letošních Vánoc? Dubajská čokoláda pobláznila celý svět! Suroviny na tuhle cukrovinku se dají koupit i u nás a tak si můžete svátky zpestřit čokoládou s pistáciovou vůní a křupavou složkou.

Dubajská čokoláda, ze které šílí svět

Jak už jsme psali v našem předchozím článku, svět sociálních sítí poslední týdny doslova žije dubajskou čokoládou. Cukrovinku s náplní z mletých pistácií, sezamové pasty tahini a křupavých nudliček těsta kataifi (kadayif) chce ochutnat každý! Ani my v redakci jsme tomu neunikli. Já osobně jsem dubajskou čokoládu poprvé ochutnala koncem října v malé čokoládovně Čokíno v Jindřichově Hradci. Tehdy to byla v ČR rarita. 

Mezitím se ale stal z cukrovinky takový fenomén, že už je k dostání i v online supermarketu Rohlík, v arabských obchodech v Praze (např. Chez Amis) a v menších cukrárnách či výrobnách (obvykle na objednání nebo k dostání online). Verzí čokolády je ale už více a liší se mírně i složením. 

Připravit si tuhle delikatesu ovšem můžete i doma! A to podle mého receptu, který otestovali dobrovolníci nejen z mé rodiny, ale také z několika spřátelených redakcí u nás v práci. Čokoláda chutnala bez výjimky všem, až jsem byla sama překvapená.

Originální recept jeho tvůrkyně pochopitelně tají, ale ví se, že v čokoládě má být jenom 100% pistáciové máslo, tahini pasta a opražené těsto kataifi. Z toho jsem vycházela, poměry surovin si upravila a celou směs jen mírně dosladila. Celý recept, fotopostup i své zkušenosti z přípravy vám teď předávám. 

Recept na dubajskou čokoládu 

Budete potřebovat na náplň: 100 g arabského těsta kataifi (kadayif), 2 lžíce ghí (nebo másla), 160 g 100% pistáciového másla, 20 g tahini pasty, špetku soli a dvě vrchovaté lžičky moučkového cukru. Na dokončení pak 200 g kvalitní hořké čokolády (použila jsem Lindt). 

Jak na to? Kataifi (kadayif) těsto nakrájejte nadrobno a opražte na rozehřátém ghí nebo másle dozlatova. Nechte vychladnout. Smíchejte opražené těsto, pistáciovou pastu, tahini a cukr. 

Čokoládu rozehřejte a vylijte s ní silikonové formičky na pralinky, čokoládu opatrně vyklepněte zpět do mísy, kde se rozehřívala, abyste odstranili přebytečné množství, okraje formy setřete cukrářskou stěrkou a takto připravenou formu dejte do ledničky.

Počkejte, až čokoláda ztuhne, poté pralinky naplňte směsí s pistáciemi a přelijte zbylou rozpuštěnou čokoládou. Nechte opět ztuhnout. Vyjměte a máte hotovo.

Tipy pro práci i kroky k usnadnění: 

  • S čokoládou budete mít méně práce, když ji nalijete do silikonové formy na čokoládu, ale zase nebudete mít jednotlivé malé kousky.
  • Obejdete se i bez formy, když rozpuštěnou čokoládu natřete pomocí mašlovačky do papírových košíčků (více v galerii), použijte ale dva až tři v sobě, lépe se drží. Tím vytvoříte obal, necháte jej ztuhnout, naplníte a znova zalijete čokoládou. Poté opatrně vyjměte z košíčků.
  • Kataifi těsto vám asi zbude (prodává se obvykle v balení po 400 g). Nakrájejte je všechno nadrobno a uložte do mrazáku. Můžete je pak někdy klidně i zavařit do polévky místo nudlí. 
  • Pokud zbyde pistáciové máslo, lze je využít do kaší, pro nepečené cukroví, do krémů a podobně.  
  • Důrazně nedoporučuji šetřit na čokoládě. Kupujte opravdu jen kvalitní. Levnější čokoláda bude mazlavější, na povrchu se pralinky nebudou lesknout a hůř se s ní bude pracovat. 
  • Na celý postup se můžete podívat v galerii: 

    Fotogalerie - Holka u plotny radí: Z dubajské čokolády šílí celý svět. Připravit si ji můžete klidně i v podobě pralinek

    Ukázat 13 fotografií

Kde nakupovat suroviny a za kolik: 

Ořechovou pastu jsem koupila na eshopu Diana (190 g za 230 Kč, ale teď už stojí více), kataifi těsto v Praze v arabském obchodě (400 g za 100 Kč), tahini pastu jsem měla doma, ale stojí cca od 100 Kč, v arabských obchodech koupíte i malé množství za 40 Kč. Čokoládu Lindt jsem kupovala v akci za 54 Kč (100 g). Silikonovou formu na pralinky jsem také měla doma, ale stojí zhruba od 120 Kč a více. 

Celková investice tedy byla 430 Kč (ale některé suroviny či potřeby jsem už měla) a získala jsem bezmála 500 g hotové čokolády.

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Témata

Recepty k tomuto článku